Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Metz 50 AF-1 - zdalne wyzwalanie

| OlyJedi Awatar osiem1984
    Mieszka w
    Warszawa (aktualnie Młochów pod Warszawa)
    Siła reputacji
    97
    Moja galeria

Metz 50 AF-1 - zdalne wyzwalanie

Witam, zakupiłem lampę Metz 50 AF-1. Mam możliwość zdalnego jej wyzwalania. Wyzwalanie następuję przy użyciu błysku z lampy wbudowanej. Czy istnieje możliwość takiego ustawienia lampy i aparatu aby błysk z lampy wbudowanej nie miał wpływu na oświetlenie fotografowanego obiektu? Chciałbym aby na oświetlenie miał wpływ tylko i wyłącznie błysk z lampy błyskowej zdalnie sterowanej.
    Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Odp: Metz 50 AF-1 - zdalne wyzwalanie

Teoretycznie nie powinien mieć, choc faktycznie troszkę ma. Dla mnie jest to wpływ pomijalny. Jeśli Ci to przeszkadza, to... chyba będziesz musiał nauczyć sie z tym żyć.
    Albo zacząć używać wyzwalaczy radiowych

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

| OlyJedi Awatar Bambus81
    Mieszka w
    Raszyn
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Albo kabelka

ew. lampa wbudowana - tryb manualny i min. poziom mocy.

bisoft_x
    Gość

Cytat Zamieszczone przez osiem1984 Zobacz posta
    Witam, zakupiłem lampę Metz 50 AF-1. Mam możliwość zdalnego jej wyzwalania. Wyzwalanie następuję przy użyciu błysku z lampy wbudowanej. Czy istnieje możliwość takiego ustawienia lampy i aparatu aby błysk z lampy wbudowanej nie miał wpływu na oświetlenie fotografowanego obiektu? Chciałbym aby na oświetlenie miał wpływ tylko i wyłącznie błysk z lampy błyskowej zdalnie sterowanej.
    Możesz na lampę wbudowaną założyć klips który nie przepuszcza błysku, dokładniej to jest on bardzo ciemnoczerwony. Lampa wyzwala się nadal a błysku praktycznie nie widać.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez bisoft_x Zobacz posta
    Możesz na lampę wbudowaną założyć klips który nie przepuszcza błysku, dokładniej to jest on bardzo ciemnoczerwony. Lampa wyzwala się nadal a błysku praktycznie nie widać.
    Właśnie się zastanawiałem jak to jest. Bo Nikon ma np. sterownik zdalny na podczerwień. I to jest fajne, bo nie zakłóca błyskiem sterownika fotografowanej sceny.
    Czyli teoretycznie (i praktycznie jak widać) fotocela lampy odbiera też IR i to wystarczy by przekazać sygnał sterujący. Fajnie!

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

Mieszka w
    Siła reputacji
    97
    Moja galeria

Czyli reasumując nie uniknę wpływu lampy wbudowanej na fotografowany obiekt? Zrobiłem mały test, aby być w 100% pewnym, że ten wpływ jednak jest. Zrobiłem zdjęcie tego samego obiektu w takich samych warunkach, raz zasłaniając dłonią lampę wbudowaną, a raz ją odsłaniając. Zaznaczę, że natężenie światła lampy wbudowanej zostało ustawione na wartość -3. Zdjęcie z zasłoniętą lampą wbudowaną było ciemniejsze i oświetlone jedynie ze strony, z której działała lampa zdalna. Przy odsłoniętej lampie wbudowanej obiekt był nieco jaśniejszy. To pozwoliło mi stwierdzić, że lampa wbudowana ma wpływ na jasność fotografowanego obiektu. Czy naprawdę poza zaklejaniem lampy wbudowanej nie ma innej metody obejścia problemu. A tryb Slave? Nie bardzo się na nim znam, ale czy ustawienie lampy w ten sposób mogłoby pomóc? Może ktoś kto posiada lampę Metza miał podobny problem i mógłby w tej sprawie zabrać zgłoś? Z góry za wszystkie podpowiedzi dziękuję.
    Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar judasz
    Mieszka w
    kraina OZ
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

nie, nie pomoze,niestety, chyba ze zainwestujesz w jakis wyzwalacz radiowy , jak ktos juz tam wspomnial, ja robilem tak ze zakladalem wizytowke na lampe w aparacie uzywajac jakiejs gumki ( cokolwiek ) zeby swiatlo z lampy aparatu skierowac tylko w strone lampy, nie jest to super wyjscie, ale wyjsc tez zabardzo nie masz. Mozesz tez kupic jakis rozpraszacz swiatla na wbudowana lampe i bawic sie w ten sposob ze bedziesz mial dwa zrodla swiatla,pzdr.
    Z kazdym dniem mojego zycia nieublaganie zwieksza sie liczba tych osob ktore moga mnie pocalowac w d...!
    pozdrawiam reszte !
    http://judasz007.blogspot.com/ ------- www.karolphotography.co.uk

bisoft_x
    Gość

Czyli reasumując nie uniknę wpływu lampy wbudowanej na fotografowany obiekt? [...] A tryb Slave? Nie bardzo się na nim znam, ale czy ustawienie lampy w ten sposób mogłoby pomóc?
    Z tego co kojarzę lampa wbudowana w E-30 pracując w trybie master nie emituje "normalnego" błysku a jedynie sterujący. Jeśli więc ten Ci przeszkadza to inaczej już jej nie ustawisz. Natomiast tak jak pisałem mogę polecić klips Metza. Jest mały, lekki i siedzi na lampie dość pewnie więc nie jest to jakieś własnoręczne zaklejanie itp.
    Jedyny problem to taki że nie wiem gdzie można go luzem kupić - ja dostałem w komplecie z Metzem 15. Używam go dość często, również z Metzem 50, głównie żeby nie błyskać ludziom po oczach z bliska i sprawuje się bardzo dobrze. Tu na zdjęciu można zobaczyć jak wygląda na lampie: http://fotozakupy.pl/lampa-blyskowa/...tal,8366s,487d

Mieszka w
    Siła reputacji
    97
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez bisoft_x Zobacz posta
    Z tego co kojarzę lampa wbudowana w E-30 pracując w trybie master nie emituje "normalnego" błysku a jedynie sterujący. Jeśli więc ten Ci przeszkadza to inaczej już jej nie ustawisz. Natomiast tak jak pisałem mogę polecić klips Metza. Jest mały, lekki i siedzi na lampie dość pewnie więc nie jest to jakieś własnoręczne zaklejanie itp.
    Jedyny problem to taki że nie wiem gdzie można go luzem kupić - ja dostałem w komplecie z Metzem 15. Używam go dość często, również z Metzem 50, głównie żeby nie błyskać ludziom po oczach z bliska i sprawuje się bardzo dobrze. Tu na zdjęciu można zobaczyć jak wygląda na lampie: http://fotozakupy.pl/lampa-blyskowa/...tal,8366s,487d
    Widzę, że używasz Metza 50-tki z Olkiem. Mógłbyś m zdradzić, jakich dokonujesz ustawień, gdy chcesz pracować z lampą zdalną (chodzi mi o ustawienia i na aparacie i na lampie). Myślę, że to by mi bardzo pomogło.

bisoft_x
    Gość

Widzę, że używasz Metza 50-tki z Olkiem. Mógłbyś m zdradzić, jakich dokonujesz ustawień, gdy chcesz pracować z lampą zdalną (chodzi mi o ustawienia i na aparacie i na lampie). Myślę, że to by mi bardzo pomogło.
    Nie mam teraz pod ręką tego zestawu żeby sprawdzić dokładnie nazewnictwo, ale
    z tego co pamiętam w lampie ustawiasz tryb SL (slave) a w aparacie RC (remote control?)
    czyli lampa wbudowana pracuje wtedy w trybie master. Kiedy już przełączysz RC na ON
    będziesz miał dodatkowe menu ustawień gdzie ustawiasz kanał i grupę lampy (domyślnie jest
    kanał 1 i grupa A) - musisz ustawić takie same jak w lampie.
    A tak wogóle to jeśli lampa zewnętrzna się wyzwala to znaczy że to wszystko masz ustawione.
    Dodatkowo możesz na tym menu przełączyć lampę w tryb SuperFP (czyli w terminologii
    Metza HS = high speed). Wtedy można lampy używać z wszystkimi czasami. Gdzieś w menu E-30
    jest też do zaznaczenia opcja żeby ustawienia ekspozycji zmieniały się razem z ustawieniami
    mocy lampy, wtedy po włączeniu lampy kółkiem ekspozycji sterujesz mocą lampy bez potrzeby
    wchodzenia w menu.