Strona 103 z 167 PierwszyPierwszy ... 35393101102103104105113153 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.021 do 1.030 z 1663

Wątek: nad petreq'iem lincz...

| OlyJedi Awatar rados
    Mieszka w
    W-wa
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez petreq Zobacz posta
    Pewnie, wrzucaj!
    Jak aura będzie łaskawsza, mam w planie wyjść w plener i poeksperymentować z LiveComp.
    edytowałem posta

| OlyJedi Awatar petreq
    Mieszka w
    Chrzanów
    Siła reputacji
    207
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rados Zobacz posta
    edytowałem posta
    Mam wrażenie, że Twój kadr jest naświetlony tak samo "zachowawczo" jak moje...

Pierwszy poniższy załącznik to JPG wygenerowany (przez OV) bezpośrednio z ORFa (tylko zmniejszone i wyostrzone).
    To dokładnie kadr 219, naświetlany około 60 sekund.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P2140309_web (t).jpg
Wyświetleń:	259
Rozmiar:	148,3 KB
ID:	167698

Pięć minut wcześniej wykonałem takie ujęcie, aby było zabawnie naświetlane było około 30 sekund.

Nazwa:	P2140306_web (t).jpg
Wyświetleń:	258
Rozmiar:	156,6 KB
ID:	167697

Moje wnioski na chwilę obecną? Za naświetlenie odpowiada właśnie "przed-pomiar"... mogę oczywiście się mylić. Temat będę drążyć.

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    202
    Moja galeria
    Ćwiczcie, ćwiczcie to może się coś przy okazji nauczę bo potencjał w tym trybie widać
    ...Gdyby był dużo krótszy, można byłoby zapomnieć o filtrze szarym i używać Livecomp w dzień przy rozmywaniu wody itp...
    niezupełnie gdyż Livecomp da odmienny efekt niż użycie filtru szarego, przy bardzo długich czasach będzie to włąściwie już zupełnie inne zdjęcie. Trochę można znaleźć tutaj:
    http://www.pekkapotka.com/journal/20...er-hidden-gem#
    Autor używa tam mocno domkniętej przysłony ale lepszym rozwiązaniem będzie użycie "słabego" filtru szarego.

W ogóle dobrze sobie wrzucić w google "livecomp olympus" i mamy całą kopalnię tematów/pomysłów
    OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy .
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło
    || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja

| OlyJedi Awatar rados
    Mieszka w
    W-wa
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria
    Mam wrażenie, że Twój kadr jest naświetlony tak samo "zachowawczo" jak moje...

Pierwszy poniższy załącznik to JPG wygenerowany (przez OV) bezpośrednio z ORFa (tylko zmniejszone i wyostrzone).
    To dokładnie kadr 219, naświetlany około 60 sekund.

Nazwa:	P2140309_web (t).jpg
Wyświetleń:	259
Rozmiar:	148,3 KB
ID:	167698

Pięć minut wcześniej wykonałem takie ujęcie, aby było zabawnie naświetlane było około 30 sekund.

Nazwa:	P2140306_web (t).jpg
Wyświetleń:	258
Rozmiar:	156,6 KB
ID:	167697

Moje wnioski na chwilę obecną? Za naświetlenie odpowiada właśnie "przed-pomiar"... mogę oczywiście się mylić. Temat będę drążyć.
    Nie wiem co miałby robić "przed-pomiar". Przecież robiąc w Livecomp ustawiasz (w trybie M) przesłonę, a czas masz zafiksowany w ustawieniach. Żeby porównać te dwa Twoje kadry, wrzuć (jeśli masz i jeśli ustawienia dla JPG były dla obu takie same) JPG-i z puszki. To powyżej to zdj. 219 ale ciemniejsze, więc inaczej obrobione

---------- Post dodany o 09:19 ---------- Poprzedni post był o 09:10 ----------

Cytat Zamieszczone przez alnico Zobacz posta
    Ćwiczcie, ćwiczcie to może się coś przy okazji nauczę bo potencjał w tym trybie widać

niezupełnie gdyż Livecomp da odmienny efekt niż użycie filtru szarego, przy bardzo długich czasach będzie to włąściwie już zupełnie inne zdjęcie. Trochę można znaleźć tutaj:
    http://www.pekkapotka.com/journal/20...er-hidden-gem#
    Autor używa tam mocno domkniętej przysłony ale lepszym rozwiązaniem będzie użycie "słabego" filtru szarego.

W ogóle dobrze sobie wrzucić w google "livecomp olympus" i mamy całą kopalnię tematów/pomysłów
    Tak, zdjęcia będą inne. W jednym przypadku mocne domknięcie przesłony i związana z tym np. dyfrakcja, w drugim przypadku użycie filtra szarego i możliwy zafarb (ja tak mam). Fajnie, że dałeś tego linka: czyli można używać Livecomp w dzień. Właśnie o taki efekt mi chodziło. Ale powodzenie zależy tu od warunków oświetleniowych. W linku zdjęcia są robione w lesie, czyli przy ograniczonym świetle. Z radością powitałbym możliwość ustawienia czasu w Livecomp krótszego niż 1/2 s. Np. 1/125 s. Wtedy nawet w jasnych warunkach możliwe byłoby użycie tego trybu bez konieczności mocnego przymykania. Nie wiem dlaczego producent ograniczył czas do 1/2. Byś może wynika to z ograniczeń sprzętowych (bufor?).

Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    202
    Moja galeria
    Tak, zdjęcia będą inne. W jednym przypadku mocne domknięcie przesłony i związana z tym np. dyfrakcja, w drugim przypadku użycie filtra szarego i możliwy zafarb (ja tak mam). Fajnie, że dałeś tego linka: czyli można używać Livecomp w dzień. Właśnie o taki efekt mi chodziło. Ale powodzenie zależy tu od warunków oświetleniowych. W linku zdjęcia są robione w lesie, czyli przy ograniczonym świetle. Z radością powitałbym możliwość ustawienia czasu w Livecomp krótszego niż 1/2 s. Np. 1/125 s. Wtedy nawet w jasnych warunkach możliwe byłoby użycie tego trybu bez konieczności mocnego przymykania. Nie wiem dlaczego producent ograniczył czas do 1/2. Byś może wynika to z ograniczeń sprzętowych (bufor?).
    Pozdrawiam
    Zamiast domykać mocno przysłonę dałbym słaby filtr szary, jak będę nad jakąś wodą to popróbuję z różnymi czasami, porównam z Livecomp z "normalnym" rozmyciem długim czasem. Jaki masz filtr, że Ci taki zafarb daje? Ja używam czasem szarych (ND8, ND3.0, gradacyjny) ale na zafarb jakoś nie narzekam.
    OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy .
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło
    || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja

| OlyJedi Awatar rados
    Mieszka w
    W-wa
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez alnico Zobacz posta
    Zamiast domykać mocno przysłonę dałbym słaby filtr szary, jak będę nad jakąś wodą to popróbuję z różnymi czasami, porównam z Livecomp z "normalnym" rozmyciem długim czasem. Jaki masz filtr, że Ci taki zafarb daje? Ja używam czasem szarych (ND8, ND3.0, gradacyjny) ale na zafarb jakoś nie narzekam.
    ND 400. Firmy i modelu nie pamiętam (w domu sprawdzę), ale cenowo to były wyższe stany średnie, więc raczej przyzwoity.

| OlyJedi Awatar petreq
    Mieszka w
    Chrzanów
    Siła reputacji
    207
    Moja galeria
    Nie wiem co miałby robić "przed-pomiar". Przecież robiąc w Livecomp ustawiasz (w trybie M) przesłonę, a czas masz zafiksowany w ustawieniach.
    Po co w takim razie wykonywany jest ten "przed-pomiar"?

Żeby porównać te dwa Twoje kadry, wrzuć (jeśli masz i jeśli ustawienia dla JPG były dla obu takie same) JPG-i z puszki. To powyżej to zdj. 219 ale ciemniejsze, więc inaczej obrobione
    Mógłbym napisać, że to JPG z puszki i byłoby to również prawdą. To czy wykonam JPG z ORFem czy później tego ORFa wywołam w OV to efekt JPG będzie dokładnie taki sam. Oba wrzucone JPG nie były w jakikolwiek sposób obrabiane.

| OlyJedi Awatar rados
    Mieszka w
    W-wa
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria
    Po co w takim razie wykonywany jest ten "przed-pomiar"?

Nie wiem, ale to Ty to tak nazwałeś Mamy ustawioną przesłonę, czas określony w ustawieniach: nie wiem do czego aparat miałby się "przygotowywać". Robi na tych samych ustawieniach ileś klatek i je łączy. Szczerze mówiąc nie wiem za co odpowiada t przygotowanie.

Mógłbym napisać, że to JPG z puszki i byłoby to również prawdą. To czy wykonam JPG z ORFem czy później tego ORFa wywołam w OV to efekt JPG będzie dokładnie taki sam. Oba wrzucone JPG nie były w jakikolwiek sposób obrabiane.
    To wiem, ale z tego wniosek, że zdjęcie z #1022 to inne zdjęcie niż to w #975,a tylko ten sam kadr, czyli ujęcie. To z #975 jest jaśniejsze.
    Ostatnio edytowane przez rados ; 18.02.16 o 12:18

| OlyJedi Awatar petreq
    Mieszka w
    Chrzanów
    Siła reputacji
    207
    Moja galeria
    Nie wiem, ale to Ty to tak nazwałeś Mamy ustawioną przesłonę, czas określony w ustawieniach: nie wiem do czego aparat miałby się "przygotowywać". Robi na tych samych ustawieniach ileś klatek i je łączy. Szczerze mówiąc nie wiem za co odpowiada t przygotowanie.
    Tak, nazwa robocza.
    Podnoszę cały czas pytanie co to jest to "przygotowanie trybu kompozytowego" (wykonanie ujęcia testowego, po którym dopiero można wykonać właściwe naświetlenie). A że to wpływa na naświetlenie sceny niech świadczy fakt, że po wykonaniu "przygotowania trybu kompozytowego" i przestawieniu parametrów naświetlania (przysłony) przeważnie następuje ponowne "przygotowanie...".

To wiem, ale z tego wniosek, że zdjęcie z #1022 to inne zdjęcie niż to w #975,a tylko ten sam kadr, czyli ujęcie. To z #975 jest jaśniejsze.
    Usystematyzujmy
    Kadr 219 z #975 (obrobiony, wyciągnięte cienie) to dokładnie to samo zdjęcie co na pierwszym, tym ciemniejszym z #1022 (tak został naświetlony przez automatykę puszki - dla przypomnienia około 60 sek).

Natomiast drugie z #1022 to wykonany kadr 5 minut wcześniej, z tego samego miejsca, praktycznie identyczne ujęcie. Różni się tylko długością naświetlenia (około 30 sekund).

Jak widać, mimo krótszego naświetlenia cały kadr jest "jaśniejszy". Stąd domniemanie, że "przygotowania trybu kompozytowego" wpływa na ogólny stopień naświetlenia sceny.

Mam nadzieję, że nie pokręciłem za bardzo.

| OlyJedi Awatar rados
    Mieszka w
    W-wa
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria
    Nie, nie pokręciłeś. Teraz jest zrozumiałe. Zakładam, że dla obu zdjęć miałeś ustawiony ten sam czas naświetlania jednej klatki i to samo ISO. Różnica 0,5 minuty w naświetlaniu całości przy tych warunkach oświetleniowych (ciemna noc) nie powinna mieć znaczenia. Mogłaby mieć znaczenie, gdyby w trakcie naświetlania (między początkiem i końcem) nastąpiły istotne zmiany w oświetleniu na znacznym obszarze kadru (inne niż np. zwykłe światła samochodów).

Też nie wiem za co opowiada przygotowanie trybu. Dla mnie tryb Livecomp to zwielokrotnione naświetlanie wg tych samych założonych parametrów. Nie wiem, co tu można mierzyć i przygotowywać

Mam nadzieję, że jeszcze ktoś się wypowie w tej kwestii. Zakładam, że nie tylko my i alnico ćwiczymy ten tryb

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów