Nie wiem jak jest. To co widze i to co czytam to dwie rozne bajki.
Obrabiam (rawy) zdjecia przyjaciolki, robione na iso 400 (podejcie kobiet: ja mowie czemu na iso 400? a szumy? a ona: ja na analogu zawsze na filmach 400 robilam , zdjecia na pol automacie, bez zadnych korekcji ekspozycji.. O rany jak malo roboty. Czesto tylko zrobic fill light na +20, recovery na +10, deko kontrastu.
Ekspozycja dziala super, swiatlomierz super. Malo roboty z tym wszsytkim.
Robila kiedys zdjecia d80 jej przyjaciolki - tez takie tam pierdolki. Widzialem jpgi - skora czesto przepalona, po prostu na reku biala dziura i paskudne takie obwodki. Swiatlomierz sobie srednio radzil. Sierotka powinna robic korekcjie ekspozycji . 3D turbo max Matrix Special Extra Plus nie jest po prostu dla amatorow - d80 to 1/3-1/2 profi jakby nie patrzec, wiecej pokretel i wyswietlaczy.
No i tak patrze na te zdjecia z gor. Mocne slonce, gole ramiona - naswietlone bez przepalen. W cieniach sa szczegoly. Po prostu jest dobrze. I sie zastanawiam nad ta rozpietoscia matrycy...
No i w tym momencie, przy tym zdjeciu, nie wytrzymalem.
Kurde, co z tego ze w TESTACH jest gorzej niz u konkurencji. Na ZWYKLYCH zdjeciach pamiatkowych z gor jest OK. Patrzcie, biale talerze: tam nie ma dziury! Te czerwone to sa przepalenia, oczywiscie troche musialem ratowac, widac po parametrach. Duzo ich? W wiekoszsci zdjec bardziej pod slonce: recovery na 20, exposure na -0,2, fill light trochke, jak kontrast siada to dajemy kontrastu. O juz sa szczegoly, skora nie razi biala plama.
A w cieniu? Widzicie co sie dzieje pod stolem? Ja widze, masa smieci
Rozpietosc tonalna sceny - duza. Aparat dal rade na AUTOMACIE? Dal rade.
A to drugie zdjecie ktore mnie rownie mocno czesze.
Obiektyw za 400 zl! - pelna dziura. KIT, SZAJS ! ISO 400 !
Malo szczegolow? Widac fakture materialu. I wszsystkie zmarszczki. Ojej a canonierzy maja mydlo .
Ktos ma jeszcze kompleksy ze kolega ma lepszy aparat?
Ja nie mam.
Jem suchary i czekam na e-3
Sory jak za duza kompresja, fotosik za mocno daje po pixelach. naprawde inaczej nie moge.