Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Problem z aktualizacją firmware w E-510.

Oleryk
    Gość

Problem z aktualizacją firmware w E-510.

Witam
    Jak w tytule.
    Windows XP SP2, legalny, na bierząco aktualizowany, aparat podłączony prawidłowo, firewall i antywirus wyłączony, Olympus Master 2.03 (najnowszy) wykrywa aparat, pokazuje wersje oprogramowania (1.0) i znajduje aktualizację do 1.1.
    Po uruchomieniu procedury przez jakiś czas trwa pobieranie pliku z nowym firmware, potem transfer ustaje, chwila przerwy, aparat znowu wyświetla planszę wyboru rodzaju podlączenia (jak przy podlączeniu kabla pod USB), wybieram zapis i za chwilę mam komunikat o niemożności polączenia się z aparatem.
    I tak w kółko.
    Jakieś sugestie?

Edycja
    To samo mam na laptopie z Vistą, może winne są jakieś ustawienia w samym aparacie?
    Wygląda tak, jakby OM2 odczytywał z aparatu ale nie mogł nic zapisać.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    aparat masz przestawiony w tryb CONTROL? nie może być w trybie STORAGE (po polsku byłoby to zapis/przechowywanie) tylko w CONTROL. jedynie w tym trybie można wrzucić nowy soft.

aha, mam nadzieję że masz grubo fazy w BLM-1... niby tylko dwie minuty, ale bardzo ważne dwie minuty.

Oleryk
    Gość
    Pytasz o ustawienia w aparacie?
    Na "Zapis".
    Jestem w tej chwili poza domem ale to chyba tak powinno być?
    To jest pierwsza pozycja w menu od góry.

Edycja
    AHA, teraz załapałem
    Jutro po powrocie do domku sprawdzę. Dzięki

Oleryk
    Gość
    Poradziłem sobie z problemem ale opiszę to tu, moęe komuś się przyda.

Przede wszystkim aparat (E-510, nie wiem jak inne modele) jednak musi ustawiny na opcję STORAGE (lub ZAPIS, jeśli używamy polskiego menu).
    Jak pisałem Olympus Master 2.03 (najnowszy) wykrywa aparat, pokazuje wersję oprogramowania (1.0) i znajduje aktualizację do 1.1.
    Po uruchomieniu procedury przez jakiś czas trwa pobieranie pliku z nowym firmware, potem transfer ustaje, chwila przerwy, aparat znowu wyświetla planszę wyboru rodzaju podłączenia (jak przy podlączeniu kabla pod USB), wybieram "Zapis" i za chwilę mam komunikat o niemożności polączenia się z aparatem
    .
    Przy okazji, Windows za każdym podłączeniem, po wybraniu opcji "Storage/Zapis" otwierał okno z podglądem dysku wymiennego czyli zawartością karty CF (lub XD jeśli tak bylo ustawione). Nawet po wyjęciu kart, otwieralo się puste okno dysku wymiennego, w moim przypadku jest to dysk oznaczony literą "I".
    Wychodziło na to, że wproblemem moze być opcja Autostartu (Autoplay) dla dysków wymiennych.
    Można to wylączyć w konsoli gpedit ale uzywam XP Home gdzie jej nie ma, więc ściągnąłem i zainstalowałem Tweak UI z pakietu Power Tools.
    Tam odznaczyłem opcje "Enable autoplay for remowable drives" i dla pewności, w zakładce "Drives" odznaczyłem dysk "I".
    Aktualizacja przebiegla bez problemu

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    72
    Moja galeria
    Szkoda, że wymiana firmware to takie kombinacje - jakby nie można było zrobić jak w innych aparatach zapisu firmware na karcie CF i jego automatyczną obsługę przez soft w aparacie, po wykryciu takowego.

Wy z windowsami to sobie jeszcze poradzicie, a ja tego systemu od paru lat na oczy nie widziałem i nie zamierzam.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    filedisk, VMWare i jedziesz...

Awatar d@nielski
    Mieszka w
    P-sk
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Mam taki sam problem ale w windows vista i aktualizacja z 1.1 do 1.3.
    Gdzie wyłączyć ten autostart w gpedit? Niestety Tweak UI dla visty chyba nie ma bo nigdzie nie moge tego wyszukać.
    Racja jest jak **** każdy ma swoją.

rocco
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez d@nielski
    Mam taki sam problem ale w windows vista i aktualizacja z 1.1 do 1.3.
    Gdzie wyłączyć ten autostart w gpedit? Niestety Tweak UI dla visty chyba nie ma bo nigdzie nie moge tego wyszukać.
    Witaj
    Nie wiem jak w Visćie. W XP przy podłączonym aparacie, gdy w okienku "Mój komputer" jest widoczny dysk wymienny aparatu z jakąś literką, kliknij na niego prawym przyciskiem myszki, wybierz "Autoodtwarzanie" i dla wszystkich pozycji jakie będą, wybierz "Nie podejmuj żadnej akcji" i "Zastosuj".
    Działa na pewno w xpeku w viście powinno być jakoś podobnie.

Awatar d@nielski
    Mieszka w
    P-sk
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Dzięki rocco znalazłem cos takiego w panelu sterowania visty jak Autoodtwarzanie a tam urządzenia E-510 i zakładka. Wybrałem "nie podejmuj żadnej akcji" i poszło.
    Racja jest jak **** każdy ma swoją.

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Może niech każdy coś napisze (problemy) to dla tych co jeszcze się nie zdecydowali będzie jak znalazł. Ja to robiłem przed chwilą i jeszcze pot ze mnie spływa. Włączyłem Mastera podłączyłem aparat, nie wiedziałem czy mam włączyć 510 czy nie ale sie domyśliłem że tak. Aparatu mi nie wykrywał (podłączałem pierwszy raz do kompa). Wyskoczyło okno instalacji nowego sprzętu z XP,dałem mu płytkę z Masterem znalazł soft, zobaczył aparat (wszystko już w czasie procedury ugradu firmweru). Następnie kilik na upgrade zaczął, okienko które stało ze 3 min. Nie wiedziałem czy przerwać czy czekać (trzeba czekać).
    Potem okienko w którym pisało że widzisz teraz znaki zakazu tzn, trwa upgrade jak skończy zobaczysz OK i wciśnij dalej, wieć z rozpędu jak to przeczytałem to wcisnąłem dalej nie czekając na OK... zniknęło okno z monitora, ale na szczęście dla mnie w aparacie talej byly znaczki zakazu i dioda migała... czekałem tylko kiedy zniknie obraz z ekranu. Miałem wcisnąc dalej po 2 min. a zrobiłem to po 20 sek. Na szczęscie dla mnie programiści stanęli na wyskości zadania i przewidzieli takie osobniki jak ja. Zobaczyłem OK na LCD i wyłączyłem aparat. Chodzi. Mój OM 50 mm 1,8 już się nie trzęsie i jest OK. Chyba.
    Ile mam wpisać w IS dla OM 50 mm? 50 mm czy 100 (2x)?

Dzieki za wysłuchanie, pozdrawiam

PS. Upgradowałem na STORAGE.