Strona 2 z 17 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 162

Wątek: O ocenach jeszcze raz...

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria

Odp: Dopiero kompozycja nieidealna jest dobra - artykuł sprzed lat

Cytat Zamieszczone przez pers Zobacz posta
    Gorzej gdy to przebijanie balonika dotyczy tylko nowych, którzy odwazyli się publikowac w watku "ocena zdjęć", a juz nie dotyczy tak zwanych "starych wyjadaczy", którzy tez czasami wstawią delikatnie pisząc niezbyt ciekawe zdjęcia ale krytykujacych i przebijajacych balonik juz jakby mniej

irek50 - dokładnie to miałem na mysli - dystans dotyczacy opinii wyrazanych na forum oznacza dla mnie jedynie to, że nie powinismy ich traktowac personalnie. One (zazwyczaj) dotyczą zdjęć a nie nas samych.
    -----
    Potwierdzam... OC został wyczyszczony (chwała Moderatorom) i należy podtrzymać tę zasadę że oceniamy prace (zdjęcia) a nie autorów . Oczywiście wiele brakuje do ideału, ale widzę ogromną różnicę w stosunku do lat poprzednich, gdy przeważały naparzanki osobiste....--serdecznie pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez irek50 ; 20.12.12 o 13:33

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    zapomniana "Ziemia obiecana" obecnie Miasto bezprawia. Ale to moja Łódź.
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria

Nie da się ukryć, że sukcesywne kontynuowanie własnej pasji fotograficznej głównie w wersji amatorskiej, musi się kiedyś zderzyć z ocenami na forach. I fajnie jest jak oceny forumowiczów zostaną "podparte" dobrymi radami, a nie tylko tekstami typu be lub cacy. Z pozyskanych ocen często i tak trzeba wydobyć "średnią pozytywną" ale do dalszej analizy własnych poczynań(nie mylić z głaskaniem po głowie).
    Błędów nie robi ten, co nic nie robi, a jakiś styl i mozliwości każdy ma własne. Nigdy nie uda się zadowolić wszystkich oglądających, czy też samego siebie.
    Na forach często dominuje filozofia ponad objektywizmem i dystansem, co zraża wielu początkujących i spycha ich i "ślepą uliczkę".

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    286
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez irek50 Zobacz posta
    -----
    Potwierdzam... OC został wyczyszczony (chwała Moderatorom) i należy podtrzymać tę zasadę że oceniamy prace (zdjęcia) a nie autorów --serdecznie pozdrawiam
    Odbiegamy od sedna, ale nie jest tak różowo Irku, jak się zdaje. Wraz z pewnym użytkownikiem(czką)(bardzo szanowana persona na forum)
    przeprowadziliśmy test: zamieścił(a) owa osoba zdjęcie baardzo nie doskonałe w galerii. I co? Ano posypały się piontki, za co ano za nick.
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

A nie zakladasz,ze to Wy wraz z autorem nie macie pojecia o doskonalosci?Bo na temat upodoban i aktualnej mody co sliczne a co nie to ciezko gadac,a o gdybaniu to mowy nie ma dla gdybania.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Saboor Zobacz posta
    Odbiegamy od sedna, ale nie jest tak różowo Irku, jak się zdaje. Wraz z pewnym użytkownikiem(czką)(bardzo szanowana persona na forum)
    przeprowadziliśmy test: zamieścił(a) owa osoba zdjęcie baardzo nie doskonałe w galerii. I co? Ano posypały się piontki, za co ano za nick.
    Z tym ,że Ty, Irek, Mirek i wielu innych doświadczonych użytkowników potrafi dokonać własnej oceny takich prac i całej sytuacji. Czego nie można powiedzieć o wszystkich początkujących użytkownikach.
    I podobne zdarzające się czasami sytuacje, kreują potem forumowe "standardy piękna"
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria

--------------
    Jasne dla mnie,że nie jest tak różowo -- ale obecnie nie ma bezczelnych pyskówek personalnych... Może wyjściem jest oznaczenie jurorów zdjęcia miesiąca , których wyznaczyli "superjururzy" Przynajmniej nie stawiamy piątek i zer bezpodstawnie... Takie wydzielenie "starych wyg" w galerii dałoby młodym adeptom więcej do myślenia....

Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    286
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    A nie zakladasz,ze to Wy wraz z autorem nie macie pojecia o doskonalosci?Bo na temat upodoban i aktualnej mody co sliczne a co nie to ciezko gadac,a o gdybaniu to mowy nie ma dla gdybania.
    No coś Ty! Ja sam w sobie jestem doskonałością.
    Ale tak serio: jest i druga grupa(taka przeciw-waga) to ci, co jadą po pracach, na prawdę fajnych bo "a ja to im pokażę żem artysta i wiem lepij co dobre a co ni"
    Ja nie mam zamiaru dołączać, do "grona Sprawiedliwych" co to wszystkie rozumy pozżerali i teraz polują na czarownice.
    To jest f o r u m i dla każdej pracy i autora miejsce jest, a jak fota się nie spodoba to po dumać należy, a nie zabierać zabawki i wiać
    na inne podwórko.

---------- Post dodany o 13:25 ---------- Poprzedni post był o 13:24 ----------

--------------
    Jasne dla mnie,że nie jest tak różowo -- ale obecnie nie ma bezczelnych pyskówek personalnych... Może wyjściem jest oznaczenie jurorów zdjęcia miesiąca , których wyznaczyli "superjururzy" Przynajmniej nie stawiamy piątek i zer bezpodstawnie... Takie wydzielenie "starych wyg" w galerii dałoby młodym adeptom więcej do myślenia....
    Irek! Na razie +1 jak maszyna puści będzie rep.

---------- Post dodany o 14:10 ---------- Poprzedni post był o 13:25 ----------

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Z tym ,że Ty, Irek, Mirek i wielu innych doświadczonych użytkowników potrafi dokonać własnej oceny takich prac i całej sytuacji. Czego nie można powiedzieć o wszystkich początkujących użytkownikach.
    I podobne zdarzające się czasami sytuacje, kreują potem forumowe "standardy piękna"
    Wiesz Pan Doktorze, czas zweryfikuje wszystkich nas, a póki co należy pamiętać że:

1. jedni zaczynają przygodę z fotografią(chwała im) - ci potrzebują wskazania drogi i pomocy
    2. jedni się bawią fotografią(chwała im), - ci i tak będą robić swoje
    3. inni doskonalą w swym rzemiośle(chwała im), - tym trza błędy wytykać

O reszcie nie wspomnę bo się boję.
    Może wrócimy do kompozycji nieidealnej, znaczy wrócicie - ja się nie znam.
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria

Saboor: Jak Twoje zdrówko po wypadku ? to ważniejsze...

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

1. jedni zaczynają przygodę z fotografią(chwała im) - ci potrzebują wskazania drogi i pomocy
    2. jedni się bawią fotografią(chwała im), - ci i tak będą robić swoje
    3. inni doskonalą w swym rzemiośle(chwała im), - tym trza błędy wytykać
    Teoretycznie masz rację
    Praktycznie, często jest, że nowy, nie znany jeszcze user, dopiero co się zarejestrował a już pokazuje zdjęcia typu "nieidealne jest dobre".
    Jak traktować takiego?
    Ja, biedny żuczek, nie wiem co on potrafi. Mam mu więc radzić jak początkującemu, wytykać błędy jak doświadczonemu czy po prostu wzruszyć ramionami i przenieść się do innego wątku?
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    286
    Moja galeria

Saboor: Jak Twoje zdrówko po wypadku ? to ważniejsze...
    Napiszę Ci na PW.
    Z głową ok.

---------- Post dodany o 14:40 ---------- Poprzedni post był o 14:34 ----------

Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Teoretycznie masz rację
    Praktycznie, często jest, że nowy, nie znany jeszcze user, dopiero co się zarejestrował a już pokazuje zdjęcia typu "nieidealne jest dobre".
    Jak traktować takiego?
    Poczekać na następne foty ... ?
    Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Ja, biedny żuczek, nie wiem co on potrafi. Mam mu więc radzić jak początkującemu, wytykać błędy jak doświadczonemu czy po prostu wzruszyć ramionami i przenieść się do innego wątku?
    Poczekać i zobaczyć co to za zwierz? No chyba że strzela focha.
    Ostatnio edytowane przez Saboor ; 20.12.12 o 19:49