Te niedoskonałości optyki są pięknie, ale miejscami można dostać zawrotu głowy.
Interesujący temat i test. Warto poeksperymentować.
Dobre na długie zimowe wieczory.
Pozdrawiam
Efekty ciekawe, nie wiem jak Was ale mnie przy niektórych zdjęciach na wymioty bierze bo w głowie zaczyna się kręcić![]()
OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja
dużo lepszy optycznie jest pentax-cosmicar 25mm f1,4na f2,8, f4, jest ostrzejszy od nalesnika 17mm f2,8 i kitakryje całą matrycę penów ale z winietą, bez zaczerniania rogów
Fajny teścik. Ale ja również zaczynam mieć zawroty... Bardzo specyficzne to szkiełko. Ale efekty można ciekawe uzyskać!
Ciekawy minitest![]()
Choć obiektyw z tego co widzę nie dla mnie.
Dzięki za podzielenie się zdjęciami![]()
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
@Figiel ,tak słyszałem o tym pentaxie jednak jego cena mnie odstrasza. Teraz patrząc na ebay-u średnio można go dostać za jakieś ponad 700zł z przesyłką.Za taką cenę wolałbym dozbierać albo do panasa 20mm lub panalajki 25mm .Dziękuję wszystkim za opinie
![]()
A teraz jedyne pytanie: dużo trzeba kadrować?
EPL-3 ma tę samą funkcjonalność co GH2 i OMD -tele-konwerter cyfrowy. Takie zdjęcia wcale nie muszą aż tak wyglądać , z tym , że różne bywają upodobania.Krop wzrasta dwukrotnie.
Przegladałem pobieżnie ściągniętą instrukcję - znalazłem strona 58:
Zoom cyfrowy (Digital Tele-converter)
Cyfrowy telekonwerter umożliwia zyskanie powiększenia przekraczającego aktualny
współczynnik powiększenia. Aparat zapisuje środek kadru. Powiększenie zostaje
zwiększone ok. 2×.
1 Wybierz ustawienie [On] dla opcji [Digital Tele-converter] w menu
fotografowania X (str. 107).
2 Widok na monitorze zostanie powiększony dwukrotnie.
• Obiekt zostanie sfotografowany zgodnie z obrazem wyświetlanym na monitorze.
#Uwagi
• Zoom cyfrowy nie jest dostępny w przypadku wielokrotnej ekspozycji lub po wybraniu
opcji ... w trybie SCN.
• Kiedy wyświetlane jest zdjęcie w formacie RAW, obszar widoczny na monitorze jest
wskazywany ramką
Dla zachowania ogniskowej powinno się zakupić szkiełko 12,5/1,4 dostosowanie do matryc 1/2 lub 2/3 cala lub 16 mm. Nie wiem czy dobrze kombinuję?
Ostatnio edytowane przez apz ; 7.01.13 o 11:43
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro