|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Witaj równieżdzięki za oceny!
Świetne zdjęcia, będę śledził ten wątek.
Zdjęcia IR zawsze mi się podobały, Tutaj podoba mi się zdjęcie torowiska z żabiej perspektywy.
Czy można gdzieś znaleźć rzetelne informacje na temat przeróbki kompaktów do fotografii IR? Czy wystarczą filtry i matryca w miarę czuła na to widmo?
Pozdrawiam, MC
Z pierwszej wrzutki podoba mi się 1, 2, 5, z ostatniej 4. (Sosnowieckie stawiki), pejzaże w tego typu fotografii najbardziej mi podchodzą.
---------- Post dodany o 18:18 ---------- Poprzedni post był o 18:17 ----------
W TYM wątku znajdziesz wiele informacji na temat IR.
Pozdrawiam
Kilka ciekawostek co do małej przenikalności w aparacie po przeróbce (zdjęcia głównie nie do oceny ,bo w sumie nic nie pokazują, ale ciekawe efekty można uzyskać.
Pierwszy pstryk - czarna mocna kawa w filiżance
Drugi pstryk - ciemne mocne okulary przeciw słoneczne
Trzeci pstryk - spójrzcie na lewą ręke...oraz ramie...
Tak jak wyżej wspominałem ,zdjęcia raczej do pokazania efektów prosze nie oceniać![]()
Jak dla mnie pierwsze zdjęcie najlepsze reszta też jest ciekawa
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
wczoraj jeszcze było, takie żyły na trupio-bladych ramionach było widać.
“When you photograph people in color, you photograph their clothes. But when you photograph people in Black and white, you photograph their souls!”
― Ted Grant
Zajumali fotę??
Aha, rozumiem założenie Autora(chyba), IR jest super do pejzaży, bo pokazuje inną rzeczywistość,
również fotografia portretowa się w IR sprawdza(pięknie wygładza skórę), natomiast w akcie, czy
fotografii gdzie większe partie ciała są odsłonięte, trzeba bardzo uważać - IR wyciąga najdrobniejsze
żyłki co może rozwalić całą kompozycję.
Przy akcie strefy "narażone" na IR to piersi i uda(wewnętrzna strona) jeżeli tych partii ciała
nie ochronimy np. dekoracją, to czeka nas żmudna robota przy usuwaniu żyłek.