Zdjęcia interesujące, jak dla mnie najbardziej 1, 2, 5, 9, 14. W 10 i 13 przeszkadza mi ten kolor. Czekam na więcej, tylko może w mniejszych seriach.
Zdjęcia interesujące, jak dla mnie najbardziej 1, 2, 5, 9, 14. W 10 i 13 przeszkadza mi ten kolor. Czekam na więcej, tylko może w mniejszych seriach.
OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja
Witaj, świetne zdjęcia, podzielisz się trochę warszatem? Próbowałeś używać filtry o innych parametrach np. 850 nm? Jaki to ma wpływ na zdjęcie? Przymierzam się do przeróbki pena na szerokie spektrum.
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
oczywiście,używam wszystkich filtrów jakie aktualnie mam czyli żółty-odpowiada 490nm , pomarańczowy-550nm , czerwony 590nm, typowy podczerwieni 720nm oraz do fotografii czarno białej w podczerwieni -850.Jednak zdjecie z 850tki wygląda prawie identycznie jak zdjęcie z 720nm przetworzone do B&W.Z ciekawostek dodam ze "zieleń" na filtrze 490nm jest koloru różowego ,natomiast na pomarańczowym filtrze zieleń jest niebieska a po odwróceniu kanału RGB robi sie krwiście czerwona ,z kolei niebo jest zielone
Co do przeróbek to robilem już nikony( 950 ,990) ,fuji (s5700,s5800) , canon (g1,g2) oraz olympusy -c2020 ,3020 ,c4000,c4040 sp 310 ,sp 320 ,sp 350 ,c720 ,c760 .Wszystkie przeróbki rozeszły sie po różnych forach.Aktualnie zostawiłem sobie sp 320 oraz c2020 .Na półce jeszcze pare sztuk leży.Miałem chęć przerobić właśnie wspomniane wyżej EPl-3 ,ale narazie brak funduszy.Na biurku również leży panasonic lumix G1 od klienta i czeka na przeróbke ale boje się go dotknać.Większość zdjęć jest surowa z matrycy ,jedyną programową obróbką (czasami) jest odwrócenie kanałów po to aby np niebo ( bna filtrze 720nm) było niebieskie.
Ostatnio edytowane przez sajmon1100 ; 13.12.12 o 22:30
Podobają się. Lubie oglądać zdjęcia zrobione w tej technice i dobrze wybrane motywy.
Fotografie zyskałyby na jakości zmniejszając kompresję. Np. 5 ma tylko 47KB (7 niewiele więcej). Na niebie widać przez to "klocki" z pikseli.
Czyli jak dobrze rozumiem, focąc 850 zdjęcie jest czarno białe już od razu, bez konwersji? Zajmuję się teledetekcją naukowo i chciałbym użyć Pena do badania zmian w rozwoju wegetacji. Chlorofil w roślinach odbija właśnie najwięcej promieniowania IR, dlatego rośliny są na zdjęciach najjaśniejsze, a to co piszesz jest bardzo ciekawe![]()
tak z filtra 850 ,zdjęcie jest odrazu czarno białe .Co do pikselozy to zdjęcia są pomniejszone , orginały zajmują średnio po 4-5 mb (wszystko w jpg) więc wybaczcie tą pikseloze.No właśnie to chlorofil powoduje tą "białą zieleń" .Potrzeba wtedy dużo słońca .Myśle ze np sp 320 spokojnie by zaspokoil "teledetekcje" .Aparat jest mały , ma poteżne menu no i na w miare dużej matrycy upchnięte 7 mpx więc nie ma źle.Orginaly moge chętnym wysłać na maila ,żaden problem.Pokaże 2 przykładowe zdjęcia jak wychodzą z filtra 490 /550nm z aparatu po przeróbce oczywiście.
pomarańczowy
oraz żółty
Z kompaktami jest ten problem, że dużo trudniej wykonać dla nich kalibracje i wyznaczyć tzw. elementy orientacji wewnętrznej do wykonania aerotriangulacji i w efekcje ortofotomapy, ale to już inna para kaloszy![]()
że co?![]()
Nie ważne, na Twoje potrzeby nie musisz sobie tym zawracać głowy![]()
To zrozumiałe, że zdjęcia pomniejszone. Ostatnie też jest pomniejszone, a waży ponad 600KB. Wystarczy zwracać uwagę z jaką kompresją (jakością) zapisuje się to pomniejszone zdjęcie. Także pikselozy nie wybaczam
Pierwszy wrzut bardziej mi się podobał. Wolę "tradycyjnie" białe drzewka w podczerwieni.