Strona 7 z 7 PierwszyPierwszy ... 567
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 70

Wątek: E-PL5 test wraz z ZD150 f2.0 i z fokami

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Odp: E-PL5 test wraz z ZD150 f2.0 i z fokami

Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    A poza tym laski nie lecom na takiego trabanta... A wiecie co jest najśmieszniejsze u ludzi, którym wszystko musi ważyć i mierzyć? Przebiegi zdjęć w kąciku ''sprzedam'', które zwykle świadczą tylko o jednym - poza mierzeniem i ważeniem na robienie zdjęć czasu już brakło
    Nie ilosc sie liczy, a jakosc, lepiej chyba jak jest 9 tys dziel, niz 99tys szmiry
    Znajda sie tez tacy gdzie ilosc rozklada sie na kilka puszek wiec to o niczym nie swiadczy.
    Wiec ja bym tak nie generalizowal, chociaz wiem ze to lubisz namietnie robic

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

...
    Na dzień dzisiejszy wszystkie lustra Olka technicznie są właśnie trabantami jeśli chodzi o możliwości matrycy w stosunku do omd/epl5/epm2 więc jeśli jedyna istotna wada - szybkość af - nie przeszkadza, o wiele sensowniej przykręcić taki obiektyw właśnie do bezlusterkowca.
    + 1
    I tu sie z Tobą całkowicie zgadzam.
    AP.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    Nie ilosc sie liczy, a jakosc, lepiej chyba jak jest 9 tys dziel, niz 99tys szmiry
    Nie bój, nie bój, dzieł to i dziewięciu nie znajdziesz. To akurat leci liniowo wraz z onanizmem sprzętowym

Awatar Roberto73
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    182
    Moja galeria

Na dzień dzisiejszy wszystkie lustra Olka technicznie są właśnie trabantami jeśli chodzi o możliwości matrycy w stosunku do omd/epl5/epm2 więc jeśli jedyna istotna wada - szybkość af - nie przeszkadza, o wiele sensowniej przykręcić taki obiektyw właśnie do bezlusterkowca.

No to akurat świadczy o ułomności systemu 4/3 , a nie o wspaniałości matrycy micro 4/3

| OlyJedi Awatar viruuss
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    231
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Roberto73 Zobacz posta
    No to akurat świadczy o ułomności systemu 4/3 , a nie o wspaniałości matrycy micro 4/3
    chyba bardziej o ułomności matrycy zastosowanej w danym korpusie , niz ułomności całego systemu 4/3 ?
    e5- 2010 rok, to juz wieczność od premiery
    zobaczymy jak bedzie kiedy pojawi się nastepca e5 ?
    O na odcinku doboru matryc poszedł do przodu , czego przykładem są korpusy mikro
    pozdr
    Ostatnio edytowane przez viruuss ; 13.01.13 o 15:59
    Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły

| OlyJedi Awatar glee
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

dobrze mi się czytało - przestudiowałem również wszystkie wypowiedzi i nie znalazłem wystarczającej odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie:

Jak można określić (jakoś namacalnie) tą różnice w szybkości pracy (AF) między E-3 a Epl-5 z zapiętym zd150 - czy to są milisekundy, ułamki sekund, sekundy, przejeżdżanie zakresu i dopiero łapanie, chwilowe "krążenie" wokół punktu właściwego?

Ja rozumiem że wiele zależy od warunków pracy, że może występować wiele losowych sytuacji, ale w teście wyraźnie mowa o różnicy - więc proszę o krótkie rozwinięcie?

Dziękuje, Pozdrawiam
    Bodies: EM-1/HLD-7/MMF-3 + E-3/HLD-4/FL-50r
    Szkła: ZD7-14, Leica25D/1.4, ZD 14-54 I, ZD 50/EX-25, Sigma 150, Z f1.4/50, Z f5/85-250
    http://forum.olympusclub.pl/threads/79188-obraz-obrazem-za-każdym-razem

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Różnica jest zauważalna. Tzn duży system śmiga. Przy połączeniu oczekiwanie jest wyraźne na tyle, że swobodnie eliminuje zastosowanie w scenach z ruchem.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez glee Zobacz posta
    dobrze mi się czytało - przestudiowałem również wszystkie wypowiedzi i nie znalazłem wystarczającej odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie:

Jak można określić (jakoś namacalnie) tą różnice w szybkości pracy (AF) między E-3 a Epl-5 z zapiętym zd150 - czy to są milisekundy, ułamki sekund, sekundy, przejeżdżanie zakresu i dopiero łapanie, chwilowe "krążenie" wokół punktu właściwego?

Ja rozumiem że wiele zależy od warunków pracy, że może występować wiele losowych sytuacji, ale w teście wyraźnie mowa o różnicy - więc proszę o krótkie rozwinięcie?

Dziękuje, Pozdrawiam
    Tak jak napisał Grizz. Różnica jest duża. Leniwą fokę sfotografujesz, ale z lecącym ptakiem będzie już ciężej. podczas gdy z E3/E5 nie było stresu. raczej sekundy niż milisekundy, aparat dużo czasu traci na doostrzanie zaż w dużym systemie było bzzzzt i ustawione.

Jeśli AF ma znaczenie to nie jest to dobre zestawienie. Mam póki co i zapinam do mikrusów 50-200 ale raczej chcąc sfotografować pejzaż a nie koniecznie dynamiczne sceny.

Trzeba będzie czekać na dedykowane szkiełko albo na następce PENa / OMD, który będzie w pełni wykorzystywał szkiełka z 4/3

Z jednej strony Panas zapowiedział już i nawet zrobił wydmuszki stałki 150 f2.8 myślę, że może to być łakomy kąsek choć cenowo pewnikiem kosztować będzie sporo. No ale cos za coś

Z drugiej strony od dawna mówi się o tym, że następca PENa będzie śmigać ze starymi szkłami - bo ktoś coś mądrego opatentował i ma to działać

| OlyJedi Awatar bogdi
    Mieszka w
    dolny śląsk - Kiełczów
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dobas Zobacz posta
    .........
    Z drugiej strony od dawna mówi się o tym, że następca PENa będzie śmigać ze starymi szkłami - bo ktoś coś mądrego opatentował i ma to działać
    gdzieś czytałem, że ma to być coś w rodzaju MMF z WŁASNYM bardzo szybkim i bezszmerowym AF i aparat ma być sprzedawany z tą przejściówką ?
    wielosystemowy

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez glee Zobacz posta

Dziękuje, Pozdrawiam
    https://forum.olympusclub.pl/threads...l=1#post898712

Zobacz sobie na filmikach, jak to wygląda.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska