Dobas!Jeżeli,znakomitym rozwiązaniem jest OMD(z wizjerem),czemu używasz Epl5...reklama?
Dobas!Jeżeli,znakomitym rozwiązaniem jest OMD(z wizjerem),czemu używasz Epl5...reklama?
1) Bo OMD chwilowo nie mam a nie jest go łatwo pożyczyć gdyż rozchwytywany przez testerów![]()
2) Bo matrycę mam taką samą w EPL5 a to na czym zależało mi najbardziej to zdjęcie. Plik wyjściowy jest taki sam albo prawie taki sam.
3) Bo jak napisałem wizjer na tym wyjeździe totalnie nie był mi potrzebny. Mając E3 z wizjerem i pełną swobodę wyboru co chcę uzyć zdecydowałem się na LV Gdyby wizjer był kluczowy używałbym E3 ( tym zrobiłem nie całe 300 zdjęć a E-PL5 4 x więcej )
4) EPL-5 to nie jest aparat, który sobie kupiłem jako "wiernego towarzysza podróży" bo tym jest OMD gdybym jednak musiał jakoś sobie rozłożyć wydatki - pewnie skończyło by się na E-PL5 i dodatkowych szkłach. Stojąc przed podobnym problemem sprzedałem EVF do EP2 czyt raczej E-PL1. Ale nie mając takich dylematów albo OMD albo któryś z GH z wizjerem
OMD w styczniu jedzie ze mną do Maroka i od stycznia przyklejam się do tego aparatu na dłużej...
Ostatnio edytowane przez dobas ; 13.12.12 o 14:55
ad.1-czyli miałeś?
ad.2-czyli matryca nie jest taka sama?
ad.3-tłumaczysz się?
ad.4-rozumiem
Dobas!Bez urazy.
ad1 - tak ale bez prawa własności i raptem z tydzień
ad2 - nie wiem bo mało się jaram technologią - podobno matryca jest taka sama tak czytałem na forumale może coś w nim jest gorzej bo procesor głupszy albo soft gorszy... To pytanie do speców od technologii
ad3 - nie tłumaczę - Według mnie narzędzie warto wykorzystywać stosownie do sytuacji - potrzeba ISO 6400 to używam Nie potrzeba to nie używam Potrzeba LV używam nie potrzeba nie używam Potrzeba matówki używam nie potrzeba... itp itd... Podobnie nie używałem bracketingu i 1/8000 s. Z bezlusterkowców używałem i używam EPL1 który wizjera nie ma a mimo tego jestem w stanie nim pracować już kilka lat choć czasem rzeczywiście brak wizjera jest upierdliwy
Spoko Spoko urazy ni maŻadna sztuka mieć topowy model i go testować. Raczej ciekawsze jest co można wycisnąć z tańszych i popularniejszych sprzętów. byłem ciekaw więc w teren zabrałem ten aparat. A obiektyw od zawsze jest obiektem moich westchnień chociaż mało tani
![]()
Czyli,OMD jest lepszy li tylko o wizjer?
No nie.
uszczelnienia, wizjer, większa możliwość kompensacji - między 3 EV a 5 EV
szybsza seria ale w przypadku OMD mniej RAWów w Serii zaś duzo więcej JPGów w serii
wyświetlacz 610000 zamiast 460000
nie wiem jak z mozliwością podpięcia Gripa do EPL5 - pewnie nie ma.
Nie są to duże różnice. OMD ma z tego co wiem taką samą matrycę - chociaż jak mówiłem nie wiem czy nie ma jakiejś delikatnej różnicy w obrazku.
EPL5 jest młodszym lekko okrojonym bratem OMD. Kiedyś tak było z E3 Olympus puścił E3 za jakieś pieniądze a chwilkę później pojawił się E30 za sporo mniejsze pieniądze a nie wiele gorszy o ile gorszyTu jest podobny mechanizm.
Różnica nie jest jakaś wielka ale jest typu uszczelnienia wizjer grip.
na stronie OPL jest jakaś porównywarka ale bezposredniego linka nie da sie chyba wkleić
ja na pytanie o różnicach Ci nie odpowiem szczegółowobo nie wiem
![]()
Panie Adambieg!Ktoś kto nie ma fotografi na tym forum,wedle Pańskiej opini nie pwinien się wypowiadać?
Zapytałem Dobasa-moderatora...odpowidział... jak przystało..jak i Romek 1967...Pańskie fotografie,wedle pańskiego mniemania są znakomite?
Ja swoich nie mam odwagi pokazać....moim zdaniem są marne
.Jak się nauczę...pewnie zademonstruję.
Bez kłótni proszę ino tylko !![]()