Drugie jeszcze lepsze![]()
Drugie jeszcze lepsze![]()
Szczerze mówiąc mam problem z tą Twoją ostatnią wrzutką. Czarnobiałe, to pierwsze (70A), bardzo mi się podoba, może dlatego, że lubię fotografię BW. Ale zaś w tym kolorze (70C) coś jest, co mi nie daje spokoju.Mam problem z wyborem. Ale czy tak na prawdę muszę wybierać? Podobają mi się obie wersje.
W 70B zbyt mocno przepaliłaś niebo, zbyt duży kontrast i straciło swój klimat.
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Dlatego też w galerii znajduje się zdjęcie A, bo w mojej ocenie było najlepsze. Jednak sporo razy spotkałam się z zarzutem, że moje b/w są zbyt mało kontrastowe lub mają za małą rozpiętość tonalną. Stąd wzięło się podejście B. Ja wiem, że najprostszym sposobem tłumaczenia przy komentarzu krytycznym jest: "Kiedy tak miało być" [ulubiony argument niedoświadczonych fociarzy], ale... ja naprawdę tak widzę
...
---------- Post dodany o 21:26 ---------- Poprzedni post był o 21:22 ----------
Apz-cie miły: nie mam doświadczenia z fotografią analogową, więc to co robię, robię "de novo". Prawdę mówiąc, konwertując zdjęcia do bw, opieram się bardziej na ocenie wrażeniowej/wizualnej, niż na jakichś sztywnych zasadach. A robię to wedle swojego gustu, z którym naturalnie Wy jako odbiorcy, zgadzać się nie musicie. Jednak staram się robić użytek z Waszych sugestii
![]()
Zgaś to niebo, czasem obrabiam wiele razy aż skutek bedzie pożądany. Jak tu:https://galeria.olympusclub.pl/albums/userpics/20285/normal_P6130072wb.jpg
Nad moim niebem siedziałem ze dwa wieczory zanim wybrałem właściwy rozkład bieli. Dwójka jest niespojna z 1. i 3.
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro