Ale każdy kadr jest inny i każdy z nich wymaga innego podejścia, jeśli będziemy uczyć mechanizmów jak się pozbyć mgły na zdjęciach, jak uzyskać większy kontrast lokalny, jak wyciągać lub gubić szczegóły etc to może się to udać.
Proponuję jednak przenieść dyskusję do HydeParku, bo to dyskusja bez końca![]()
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
I stąd różnice, i stąd dyskusje. I dobrze
---------- Post dodany o 21:48 ---------- Poprzedni post był o 21:47 ----------
Nie wiem, czy to nie wałkowanie tematu, który wcześniej w innych wątkach zaistniał?
---------- Post dodany o 21:49 ---------- Poprzedni post był o 21:48 ----------
Dobrze, nie będę![]()
I tak i nie.Widzac plik autora.Moge (ja) bardzo szybko dostrzec co moge przeprawic aby on bardziej mi sie podobal.I np: moge nie pokazujac swojej wersji napisac,ze. Definicja czerni jest tu nie do konca wykazana, czern nie odroznia sie od ciemnych szarosci,niebo jest przydymione obcym kolorem, jest to ewidentna wina zlego ustawienia temperatury barwy w swiatlach.Zmieniajac temp w tych partiach doprowadzisz do bardziej analogowego obrazu,ktory nabierze glebszych barw bedzie czystszy i bardziej spokojny w odbiorze.
Moge rowniesz napisac:Wez w swiatlach sprowac krzywa bardziej do pionu.Kroplomierzem sprawdz szarosci w cieniach.Utworz pusta warstwe ,wylej kubek z dopelniajacymi kolorami,pobaw sie sposobem krycia,odwroc zaznaczenie i czarnym pedzlem na masce wymyj swiatla.
To ta sama metoda.Ilu z niej skorzysta?.A ilu zapyta albo sam bedzie chcialo doprowadzic do tego efektu, jak to zrobie w minute i wstawie plik to mz jest duzo prosciej .Jesli Sie spodoba to bedzie sam zmudnie do tego dochodzil lub po prostu zapyta .Wtedy rozwija sie dyskusja i inni sie "slusznie wcinajac "poprawiamy efekt albo otrzymujemy calkiem inny duzo lepszy.
Wtedy to jest nauka i sens takiego forum.
Gorzej jak od razu masz info-Nie znosze jak mi ktos poprawia moje dziela.
Takiego tez rozumiem,tylko nie rozumiem dlaczego jeszcze nie mial zadnej wystawy,poza watkiem dla poczatkujacych na tym forum i kilku fotkach w galerii z wylaczonymi komentami i ocenami.
Ostatnio edytowane przez Mirek54 ; 14.01.13 o 22:59
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
Rzeczywiście, metoda "pokazowa" jest najprostsza, najszybsza i otwiera drogę do nauczenia się nowych rzeczy; łatwiej na początek wyjaśnić obrazem niż opisem![]()
Jasne, napisać, że mi sie te zdjęcia podobają to pikuś, ale uzasadnić co w nich jest takiego wyjątkowego to już nie ma komu. I co tu ma do rzeczy gust? 62 jest zawalone przez obróbkę, kadr jest ok. ale nie pojmuję czemu łatwiej napisać ocha, niż przyjżeć się fotografii i szczerze napisać że coś jest nie tak. Na forum można się nauczyć bardzo dużo, tylko trzeba chcieć się uczyć. Trzeba umieć przyjmować wszelkie uwagi a nie tylko pozytywne i zasłaniać się gustem i nieśmiertelnym określeniem "tak miało być, tak chciałem". szkoda też ze niektóre osoby piszące na forum nie pokazują swojej twórczości, łatwiej się wtedy odnieść do niektórych wypowiedzi. Cóż, ja swoje zdanie wyraziłem, miłego wieczoru życzę. jak będzie jakiś krajobraz to obiecuję zaś się odezwę.
Jeśli chodzi o konwersję do B/W to pelacam "Czarnobiała Fotografia Cyfrowa" Freemana. Bardzo dobre kompedium wiedzy.
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie