Strona 34 z 69 PierwszyPierwszy ... 24323334353644 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 331 do 340 z 685

Wątek: Niczyje czyli bigos fotograficzny PaniNikt

| OlyJedi Awatar petreq
    Mieszka w
    Chrzanów
    Siła reputacji
    208
    Moja galeria

Odp: Niczyje czyli bigos fotograficzny PaniNikt

Cytat Zamieszczone przez PaniNikt Zobacz posta
    I jeszcze należało by rozgraniczyć dwie sprawy: umiejętności techniczne [czyli tzw. warsztat] i indywidualny gust/widzenie/pomysły. Technikę można i na forum podciągnąć, widzenie w jakiejś mierze ukształtować [po jakimś czasie człowiek rozglądając się dokoła automatycznie "kadruje"], gust pozostanie niezmienny
    Tylko, że o gustach się nie dyskutuje .

| OlyJedi Awatar lookee
    Mieszka w
    Gdzieś na południu
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez petreq Zobacz posta
    Wg mnie forum może nauczyć i warsztatu i postrzegania. Wszystko zależy od Pacjenta .
    Ale każdy kadr jest inny i każdy z nich wymaga innego podejścia, jeśli będziemy uczyć mechanizmów jak się pozbyć mgły na zdjęciach, jak uzyskać większy kontrast lokalny, jak wyciągać lub gubić szczegóły etc to może się to udać.
    Proponuję jednak przenieść dyskusję do HydeParku, bo to dyskusja bez końca

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez PaniNikt Zobacz posta
    Jaaasne Aluzju paniała...
    Żadnej aluzji się nie doszukuj.
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

| OlyJedi Awatar petreq
    Mieszka w
    Chrzanów
    Siła reputacji
    208
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez lookee Zobacz posta
    Ale każdy kadr jest inny i każdy z nich wymaga innego podejścia, jeśli będziemy uczyć mechanizmów jak się pozbyć mgły na zdjęciach, jak uzyskać większy kontrast lokalny, jak wyciągać lub gubić szczegóły etc to może się to udać.
    Uczymy się przez całe życie a na forum szczególnie dużo. Jako ktoś oczywiście chce.

| OlyJedi Awatar PaniNikt
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez petreq Zobacz posta
    Tylko, że o gustach się nie dyskutuje .
    I stąd różnice, i stąd dyskusje. I dobrze

---------- Post dodany o 21:48 ---------- Poprzedni post był o 21:47 ----------

Nie wiem, czy to nie wałkowanie tematu, który wcześniej w innych wątkach zaistniał?

---------- Post dodany o 21:49 ---------- Poprzedni post był o 21:48 ----------

Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Żadnej aluzji się nie doszukuj.
    Dobrze, nie będę

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Mirku, No to chyba czas zacząć wstawiać jpg 'wg mnie' i raw 'dla ogółu', aby się mogli nad nim pastwić Ale czy to pomoże autorowi zdjęcia? Wg mnie warsztatu forum nie nauczy. Innego postrzegania na te same kadry? Owszem, tak.
    I tak i nie.Widzac plik autora.Moge (ja) bardzo szybko dostrzec co moge przeprawic aby on bardziej mi sie podobal.I np: moge nie pokazujac swojej wersji napisac,ze. Definicja czerni jest tu nie do konca wykazana, czern nie odroznia sie od ciemnych szarosci,niebo jest przydymione obcym kolorem, jest to ewidentna wina zlego ustawienia temperatury barwy w swiatlach.Zmieniajac temp w tych partiach doprowadzisz do bardziej analogowego obrazu,ktory nabierze glebszych barw bedzie czystszy i bardziej spokojny w odbiorze.
    Moge rowniesz napisac:Wez w swiatlach sprowac krzywa bardziej do pionu.Kroplomierzem sprawdz szarosci w cieniach.Utworz pusta warstwe ,wylej kubek z dopelniajacymi kolorami,pobaw sie sposobem krycia,odwroc zaznaczenie i czarnym pedzlem na masce wymyj swiatla.
    To ta sama metoda.Ilu z niej skorzysta?.A ilu zapyta albo sam bedzie chcialo doprowadzic do tego efektu, jak to zrobie w minute i wstawie plik to mz jest duzo prosciej .Jesli Sie spodoba to bedzie sam zmudnie do tego dochodzil lub po prostu zapyta .Wtedy rozwija sie dyskusja i inni sie "slusznie wcinajac "poprawiamy efekt albo otrzymujemy calkiem inny duzo lepszy.
    Wtedy to jest nauka i sens takiego forum.
    Gorzej jak od razu masz info-Nie znosze jak mi ktos poprawia moje dziela.
    Takiego tez rozumiem,tylko nie rozumiem dlaczego jeszcze nie mial zadnej wystawy,poza watkiem dla poczatkujacych na tym forum i kilku fotkach w galerii z wylaczonymi komentami i ocenami.
    Ostatnio edytowane przez Mirek54 ; 14.01.13 o 22:59

| OlyJedi Awatar PaniNikt
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Rzeczywiście, metoda "pokazowa" jest najprostsza, najszybsza i otwiera drogę do nauczenia się nowych rzeczy; łatwiej na początek wyjaśnić obrazem niż opisem

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar yamada
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    255
    Moja galeria

Jasne, napisać, że mi sie te zdjęcia podobają to pikuś, ale uzasadnić co w nich jest takiego wyjątkowego to już nie ma komu. I co tu ma do rzeczy gust? 62 jest zawalone przez obróbkę, kadr jest ok. ale nie pojmuję czemu łatwiej napisać ocha, niż przyjżeć się fotografii i szczerze napisać że coś jest nie tak. Na forum można się nauczyć bardzo dużo, tylko trzeba chcieć się uczyć. Trzeba umieć przyjmować wszelkie uwagi a nie tylko pozytywne i zasłaniać się gustem i nieśmiertelnym określeniem "tak miało być, tak chciałem". szkoda też ze niektóre osoby piszące na forum nie pokazują swojej twórczości, łatwiej się wtedy odnieść do niektórych wypowiedzi. Cóż, ja swoje zdanie wyraziłem, miłego wieczoru życzę. jak będzie jakiś krajobraz to obiecuję zaś się odezwę.

| OlyJedi Awatar lookee
    Mieszka w
    Gdzieś na południu
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Jeśli chodzi o konwersję do B/W to pelacam "Czarnobiała Fotografia Cyfrowa" Freemana. Bardzo dobre kompedium wiedzy.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez yamada Zobacz posta
    szkoda też ze niektóre osoby piszące na forum nie pokazują swojej twórczości, łatwiej się wtedy odnieść do niektórych wypowiedzi.
    Co do tego,ze nie wystawiam fotek to juz sie tlumacze.Niewiele teraz wychodze,a jak wyjde to .. kurde naprawde aparat jest mi za ciezki jak narazie.Moze na wiosne bedzie lepiej-wytrzymasz??

Uprawnienia umieszczania postów