Dla mnie te zdjęcia jakby za szare. Rozumiem, że mgła, kiepskie światło ale pierwszy plan taki jakiś ... szary
Jeśli chodzi o kadry, to 62 i 64.
Przy okazji, zapytam jaką przysłonę miałaś (nie ma EXIFu) ustawioną?
Dla mnie te zdjęcia jakby za szare. Rozumiem, że mgła, kiepskie światło ale pierwszy plan taki jakiś ... szary
Jeśli chodzi o kadry, to 62 i 64.
Przy okazji, zapytam jaką przysłonę miałaś (nie ma EXIFu) ustawioną?
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Jak napisałam wcześniej, postaram się jako następne przygotować oryginalne wersje w kolorze, żeby był materiał porównawczy - i jeśli będziesz miał chęć, powrócimy do tematu
Zdjęcia krajobrazowe robię raczej okazjonalnie, te ponadto pochodzą sprzed kilku lat i zapewne dziś poradziłabym sobie trochę lepiejI uwierz mi, nie jestem tu i nie rozmawiam dla wzdychów typu "och" i "ach" - mimo wszystko mam odrobinę dystansu do tego, co robię
oraz szacunek dla tych, co robią to lepiej.
Pozdrawiam nieustająco![]()
Fajne to 63. Te pomiętoszone badyle na dole, potem na skos to ciemne zielsko czy inne nie wiadomo co - jakby w cieniu, we mgle ciemnej. A jeszcze wyżej te ażurowe dachy, domki, korony drzew. Nieba dużo - prawie pustego. Nie to, żebym się zastawił i kupił wydruk w platynowej ramce, ale fajne.
Wszystkie trzy w B&W są klimatyczne. Patrząc w 63 odczuwa się chłód i mistycyzm [już to ktoś trafnie napisał wcześniej].
“When you photograph people in color, you photograph their clothes. But when you photograph people in Black and white, you photograph their souls!”
― Ted Grant
No i gdybyś trochę popracowała nad kolorem i, ucięła niebo nad chmurą to było by o niebo lepiej, niż w szarości.
A wiesz, te szaro-szare fotki to jakaś "specjalność zakładu", bo nie pierwszy raz o tym słyszę, a jakoś tak lubię widzieć w szarościach
Musiałam do RAWa zajrzeć, żeby sprawdzić: f/6,3. Ale to był czas fotograficznego ząbkowania
---------- Post dodany o 20:07 ---------- Poprzedni post był o 20:06 ----------
Oki, w wolnej chwili spróbuję to zrobić od nowa i pochwalę się
---------- Post dodany o 20:08 ---------- Poprzedni post był o 20:07 ----------
No i... co człowiek, to zdanie. Ale właściwie cieszy zróżnicowanie opinii.
Z tym cieszeniem się to nie do końca tak. Szkoda że nikt konkretnie nie uzasadni czemu to te wersje takie dobre są. Pisanie każdemu fajna fota, podoba mi sie itd to chyba zbyt poważne i dobre nie jest. Nawet w tym jpg-u sporo koloru jest zapisanego a co dopiero w Rawie. I wcale skomplikowanej obr nie było. tylko balans bieli odpowiedni, i potem to delikatne przyciemnienie świateł , kolory nieba same zaczęły wychodzić a potem delikatne ich wzmocnienie.
![]()
A bo kawa byla za goraca to se pomachalem.Teraz w stawie i moge lyczka sobie zrobic.
Załącznik 78880Załącznik 78881Załącznik 78882
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie