Strona 31 z 69 PierwszyPierwszy ... 21293031323341 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 301 do 310 z 685

Wątek: Niczyje czyli bigos fotograficzny PaniNikt

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

Odp: Niczyje czyli bigos fotograficzny PaniNikt

Dla mnie te zdjęcia jakby za szare. Rozumiem, że mgła, kiepskie światło ale pierwszy plan taki jakiś ... szary
    Jeśli chodzi o kadry, to 62 i 64.
    Przy okazji, zapytam jaką przysłonę miałaś (nie ma EXIFu) ustawioną?
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

| OlyJedi Awatar PaniNikt
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez yamada Zobacz posta
    Napisałaś że o świcie robione i nie może przez to być mowy o złotej godzinie, aura nie ma tu nic do rzeczy. Bo po przerobieniu fotek do szarej szarości nie wiadomo jakie światło dokładnie było.
    63 skadrowane pół na pół w horyzoncie, niebo aż tak rewelacyjne nie jest by mu tyle miejsca poświęcić, dół też nie, owszem w oddali jest ciekawiej ale tu ta dal została dość mocno przytłumiona przez mało ciekawe chaszcze na 1 planie.
    Nie wypowiadam się o większości Twoich zdjęć, nie moje bajki, krajobraz i owszem lubię, robię i jeśli gdzieś się pojawia komentuję. Rozumiem sentyment do niektórych zdjęć, każdy amator go ma. Będąc naocznym świadkiem i obserwatorem miejsca które fotografujemy widzimy i pamiętamy o wiele więcej niż fotka jaką robimy. Aparat najczęściej a przaktycznie nigdy nie odda nam tego samego co wtedy rejestrujemy okiem i w mózgu. Możemy się za to postarać by zdjęcia jak najlepiej oddały to co widzieliśmy. 62 jeśli uczciwie nad nim usiądziesz będzie super, póki co jakieś szarości zlewają się na gałęziach, od razu rzuca się nienaturalność koloru roślinności na polu. Oczywiście możemy sobie pisać ochy i achy tylko co z tego?
    Jak napisałam wcześniej, postaram się jako następne przygotować oryginalne wersje w kolorze, żeby był materiał porównawczy - i jeśli będziesz miał chęć, powrócimy do tematu

Zdjęcia krajobrazowe robię raczej okazjonalnie, te ponadto pochodzą sprzed kilku lat i zapewne dziś poradziłabym sobie trochę lepiej I uwierz mi, nie jestem tu i nie rozmawiam dla wzdychów typu "och" i "ach" - mimo wszystko mam odrobinę dystansu do tego, co robię oraz szacunek dla tych, co robią to lepiej.

Pozdrawiam nieustająco

dzarro
    Gość

Fajne to 63. Te pomiętoszone badyle na dole, potem na skos to ciemne zielsko czy inne nie wiadomo co - jakby w cieniu, we mgle ciemnej. A jeszcze wyżej te ażurowe dachy, domki, korony drzew. Nieba dużo - prawie pustego. Nie to, żebym się zastawił i kupił wydruk w platynowej ramce, ale fajne.

Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dzarro Zobacz posta
    Fajne to 63. Te pomiętoszone badyle na dole, potem na skos to ciemne zielsko czy inne nie wiadomo co - jakby w cieniu, we mgle ciemnej. A jeszcze wyżej te ażurowe dachy, domki, korony drzew. Nieba dużo - prawie pustego. Nie to, żebym się zastawił i kupił wydruk w platynowej ramce, ale fajne.
    Na szybko wyszperałam kolorową wersję 63:

63A. Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Pole kolor.jpg
Wyświetleń:	134
Rozmiar:	676,0 KB
ID:	78877

| OlyJedi Awatar lookee
    Mieszka w
    Gdzieś na południu
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez PaniNikt Zobacz posta
    Z miasteczka z kabelkami zabieram Was dzisiaj w plener czyli w pola . A w polach mieszkają przede wszystkim drzewa:

62. 63. 64.]
    A mnie się obrazki podobają. Szczególnie 63 trąci nutą tajemniczości. W ostatnim poprawilbym odrobinę głębię czerni, ale i tak jest wg mnie ok.

| OlyJedi Awatar jarek_gd
    Mieszka w
    lubuskie
    Siła reputacji
    48
    Moja galeria

Wszystkie trzy w B&W są klimatyczne. Patrząc w 63 odczuwa się chłód i mistycyzm [już to ktoś trafnie napisał wcześniej].
    “When you photograph people in color, you photograph their clothes. But when you photograph people in Black and white, you photograph their souls!”

Ted Grant

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar yamada
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    255
    Moja galeria

No i gdybyś trochę popracowała nad kolorem i, ucięła niebo nad chmurą to było by o niebo lepiej, niż w szarości.

Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Dla mnie te zdjęcia jakby za szare. Rozumiem, że mgła, kiepskie światło ale pierwszy plan taki jakiś ... szary
    Jeśli chodzi o kadry, to 62 i 64.
    Przy okazji, zapytam jaką przysłonę miałaś (nie ma EXIFu) ustawioną?
    A wiesz, te szaro-szare fotki to jakaś "specjalność zakładu", bo nie pierwszy raz o tym słyszę, a jakoś tak lubię widzieć w szarościach
    Musiałam do RAWa zajrzeć, żeby sprawdzić: f/6,3. Ale to był czas fotograficznego ząbkowania

---------- Post dodany o 20:07 ---------- Poprzedni post był o 20:06 ----------

Cytat Zamieszczone przez yamada Zobacz posta
    No i gdybyś trochę popracowała nad kolorem i, ucięła niebo nad chmurą to było by o niebo lepiej, niż w szarości.
    Oki, w wolnej chwili spróbuję to zrobić od nowa i pochwalę się

---------- Post dodany o 20:08 ---------- Poprzedni post był o 20:07 ----------

Cytat Zamieszczone przez jarek_gd Zobacz posta
    Wszystkie trzy w B&W są klimatyczne. Patrząc w 63 odczuwa się chłód i mistycyzm [już to ktoś trafnie napisał wcześniej].
    No i... co człowiek, to zdanie . Ale właściwie cieszy zróżnicowanie opinii.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar yamada
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    255
    Moja galeria

Z tym cieszeniem się to nie do końca tak. Szkoda że nikt konkretnie nie uzasadni czemu to te wersje takie dobre są. Pisanie każdemu fajna fota, podoba mi sie itd to chyba zbyt poważne i dobre nie jest. Nawet w tym jpg-u sporo koloru jest zapisanego a co dopiero w Rawie. I wcale skomplikowanej obr nie było. tylko balans bieli odpowiedni, i potem to delikatne przyciemnienie świateł , kolory nieba same zaczęły wychodzić a potem delikatne ich wzmocnienie.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Pole kolor.jpg
Wyświetleń:	174
Rozmiar:	801,8 KB
ID:	78879

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

A bo kawa byla za goraca to se pomachalem.Teraz w stawie i moge lyczka sobie zrobic.
    Załącznik 78880Załącznik 78881Załącznik 78882

Uprawnienia umieszczania postów