Na 62 świetni Ci skiby na oraninie wyszły, no i mgiełka na 64 miodzio
... daj 62 i 64 w kolorze, ciekaw jestem różnicy. Nie bój się koloru![]()
Na 62 świetni Ci skiby na oraninie wyszły, no i mgiełka na 64 miodzio
... daj 62 i 64 w kolorze, ciekaw jestem różnicy. Nie bój się koloru![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
62 zepsute jest strasznie, popatrz dokładnie na drzewo, 63 nic ciekawego nie ma w kadrze gdyby choć kolory złotej godziny były to można by uznać zdjęcie za ciekawe, 64 jest fajne tylko góra nic nie wnosi do zdjęcia.
A mi się 63 najbardziej podoba a 64 najmniej.
Dla mnie zdecydowanie 62 najlepsze. 64 zupełnie mi się nie podoba. Czyli patrząc na wpisy poprzedników co osoba to inny odbiór zdjęć![]()
...Idealne światło do fotografii krajobrazowej mamy zaś dwa razy dziennie, w czasie tzw. złotej godziny (ang. golden hour). Termin ten, znany także jako magiczna ...
Pojęcie to odnosi się do czasu w okolicy wschodu i zachodu słońca. Więc świt jest tu jak najbardziej złotą godziną. Nie wszystko szare jest fajne a jeśli już to trzeba się do tego przyłożyć o wiele staranniej niż do koloru. Łatwo jest zepsuć fajne zdjęcia podając je właśnie w taki sposób.
To może odpowiem łącznie? Dobrze, że różne są gusty i upodobania i że można znaleźć sobie coś, co odpowiada.
@yamada - znam zalety złotych godzin, nie zawsze jednak będąc na wyjeździe, można sobie aurę zamówićJa wówczas trafiłam tyleż mglisty, co bezsłoneczny ranek; a z tak zwanych powodów niezależnych drugiej szansy nie było. Przyznaję, że mam pewien sentyment do tych zdjęć i miejsca, ale com ewentualnie wówczas popsuła, naprawić się już nie da....
Dziękuję za wszystkie uwagi i komentarze![]()
e tam bezwzględnie 63 najlepsze - jest szeroki przestrzenny kadr, ukryte zabudowania w oddali, dużo odcieni szarości, trochę mistycyzmu : )
wcale złota godzina - o ile takowa w sensie 3600sekund istnieje - nie decyduje o atrakcyjności zdjęcia krajobrazowego !
Bodies: EM-1/HLD-7/MMF-3 + E-3/HLD-4/FL-50r
Szkła: ZD7-14, Leica25D/1.4, ZD 14-54 I, ZD 50/EX-25, Sigma 150, Z f1.4/50, Z f5/85-250
http://forum.olympusclub.pl/threads/79188-obraz-obrazem-za-każdym-razem
Napisałaś że o świcie robione i nie może przez to być mowy o złotej godzinie, aura nie ma tu nic do rzeczy. Bo po przerobieniu fotek do szarej szarości nie wiadomo jakie światło dokładnie było.
63 skadrowane pół na pół w horyzoncie, niebo aż tak rewelacyjne nie jest by mu tyle miejsca poświęcić, dół też nie, owszem w oddali jest ciekawiej ale tu ta dal została dość mocno przytłumiona przez mało ciekawe chaszcze na 1 planie.
Nie wypowiadam się o większości Twoich zdjęć, nie moje bajki, krajobraz i owszem lubię, robię i jeśli gdzieś się pojawia komentuję. Rozumiem sentyment do niektórych zdjęć, każdy amator go ma. Będąc naocznym świadkiem i obserwatorem miejsca które fotografujemy widzimy i pamiętamy o wiele więcej niż fotka jaką robimy. Aparat najczęściej a przaktycznie nigdy nie odda nam tego samego co wtedy rejestrujemy okiem i w mózgu. Możemy się za to postarać by zdjęcia jak najlepiej oddały to co widzieliśmy. 62 jeśli uczciwie nad nim usiądziesz będzie super, póki co jakieś szarości zlewają się na gałęziach, od razu rzuca się nienaturalność koloru roślinności na polu. Oczywiście możemy sobie pisać ochy i achy tylko co z tego?