Strona 29 z 69 PierwszyPierwszy ... 19272829303139 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 281 do 290 z 685

Wątek: Niczyje czyli bigos fotograficzny PaniNikt

| OlyJedi Awatar wojtek1234
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria

Odp: Niczyje czyli bigos fotograficzny PaniNikt

Dzarro, a ja mogę dać Ci plus co czynię ze świadomością

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Nie szukajcie w kazdym zdjeciu plusow czy minusow.Autor byl na spacerze,zrobil kilka fotek,pokazal jest zadowolony ze spaceru.Przy okazji my tez popatrzelismy.Ciach temata.Co innego jak Autor zacznie sie przekonywac,ze jednak tak jak to on pokazal to tak powinni inni pokazywac(druty zamykaja kadr-nie rob tego,to juz wchodzenie na ......)Jak bysmy zaczeli patrzec pod katem artystycznym na fotki tego typu to mysle,ze sami bysmy sie zgubili w temacie.Gdyby autor pochylil sie przy tej kaluzy,znalazl odbicie tej lampy z gory kadru,przemyslal,ze byc moze jak ciemno to ona swieci ,wrocil,postawil statyw i to dbicie nam pokazal,to bysmy pod katem artyzmu mogli dyskutowac,ale tak to na co i po co wyciagac terminologie ,ktore nie istnieja w temacie.

| OlyJedi Awatar PaniNikt
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Byłbym jednak ostrożny z kategorią "zdjęcia dokumentacyjne".
    Bardzo łatwo w ten sposób zakwalifikować byle pstryk śmietnika czy kupy złomu. Takie zdjęcia bronią się w grupie, serii czy reportażu. Pojedynczo już nie bardzo.
    Też jest to składnik serii, pokazałam co prawda tylko trzy. Nie próbuję raczej niczego naciągać, bo i po co miałabym to czynić?

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dzarro Zobacz posta
    Wydaje mi się, że mylisz pojęcia. Kwestia tego czy kable i znak drogowy coś szpecą czy zdobią jest kwestią gustu. Zauważ jednak, że zdjęcie przedstawia miejsce, którego topografię można w 100% zidentyfikować(nazwa ulicy na tabliczce), a więc proponowany przez Ciebie zabieg może spotkać się ze (słusznym) zarzutem fałszowania rzeczywistości, który w fotografii jest dość istotny bo jest to medium bardzo podatne na manipulację czyli – mówiąc wprost - okłamywanie widza. I trzeba odróżnić czy retusz w danym przypadku jest zabiegiem formalnym/estetycznym podkreślającym subiektywizm fotografa czy też manipulacją sugerująca, że pani 40-letnia wygląda na 21 lat, a miasto trochę ładne i trochę brzydkie robi się nagle zbyt ładne. Ci fotograficy, którzy zostawiają tego rodzaju brudy w kadrze, nie robią tego ze względu na kult własnego nazwiska, tylko na przykład dlatego, że ich pragnieniem jest dokumentowanie rzeczywistości takiej jaka jest. O ile wiem są rodzaje fotografii, związanej z reportażem czy dokumentalizmem, gdzie jakikolwiek retusz jest niedopuszczalny. Pamiętam, że była parę lat temu jakaś afera z laureatem, bodaj World Press Photo, któremu za coś takiego odebrano nagrodę.
    Ja osobiście nie jest zwolennikiem takiego podejścia i sam czasem manipuluję, ale nie mogę się zgodzić z poglądem, że retusz jest normą w każdym rodzaju fotografii. Nie jest.
    Może nie dokładnie Czytałeś to co napisałem, może ja nie zbyt prosto i jasno wytłumaczyłem o co chodzi.
    Nie mylę pojęć, i napisałem że dla mnie to psuje kadr. Fałszowanie rzeczywistości?? To nie jest reportaż ani fotografia mająca na celu dokumentację miejsca, to jak
    pisze o sobie autorka wątku "fotografia hobbystyczna" i to całe fałszowanie rzeczywistości idzie w kąt. Co do WPF to ja pisałem o czymś zupełnie innym.
    O tworzeniu dzieła, przyjemnego w odbiorze i pełną świadomością swoich działań a nie wciskanie komuś kitu, że tak to wyglądało. To jest zła interpretacja.
    Mnie nie interesuje topografia miejsca a estetyka kadru, którą kable ewidentnie psują. Nota bene: w takim miejscu biorąc poprawkę, na charakter zabudowy,
    tego typu instalacje winny być skrzętnie maskowane ... no chyba że chcemy żyć w tak paskudnym otoczeniu.
    Okłamywanie widza ma miejsce wtedy i tylko wtedy, gdy zmodyfikowaną fotografię przedstawia się jako odwzorowanie rzeczywistości.
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Nie szukajcie w kazdym zdjeciu plusow czy minusow.Autor byl na spacerze,zrobil kilka fotek,pokazal jest zadowolony ze spaceru.Przy okazji my tez popatrzelismy.Ciach temata.Co innego jak Autor zacznie sie przekonywac,ze jednak tak jak to on pokazal to tak powinni inni pokazywac(druty zamykaja kadr-nie rob tego,to juz wchodzenie na ......)Jak bysmy zaczeli patrzec pod katem artystycznym na fotki tego typu to mysle,ze sami bysmy sie zgubili w temacie.Gdyby autor pochylil sie przy tej kaluzy,znalazl odbicie tej lampy z gory kadru,przemyslal,ze byc moze jak ciemno to ona swieci ,wrocil,postawil statyw i to dbicie nam pokazal,to bysmy pod katem artyzmu mogli dyskutowac,ale tak to na co i po co wyciagac terminologie ,ktore nie istnieja w temacie.
    Uwaga o zamknięciu kadru to oczywisty żart - sądzę, że nie wymaga dodatkowego wyjaśniania . Jak może widać [a może i nie], obracam się w dość zróżnicowanej tematyce. Bez aspiracji do "artu" na ogół. A oczywiście za uwagi natury merytorycznej zawsze wdzięczna jestem .

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    No i o to mi chodzi, to fota "spacerowa" i tylko jako spacerową można ją oglądać, jako dokumentacyjna nie przedstawia żadnej wartości.
    Dla tego pisałem co mi przeszkadza w "estetyce kadru". Dla mnie ma być czysty i klarowny jak dobre wino. Albo poznajemy recepturę na nie i cieszymy się smakiem
    albo na alpagę naklejamy metkę "DOM PERIGNON" (fota dokumentalna) i choć siara pali cmokamy z zachwytu.

---------- Post dodany o 22:24 ---------- Poprzedni post był o 22:24 ----------

Cytat Zamieszczone przez PaniNikt Zobacz posta
    Uwaga o zamknięciu kadru to oczywisty żart - sądzę, że nie wymaga dodatkowego wyjaśniania . Jak może widać [a może i nie], obracam się w dość zróżnicowanej tematyce. Bez aspiracji do "artu" na ogół. A oczywiście za uwagi natury merytorycznej zawsze wdzięczna jestem .
    Zrozumielim, zrozumielim.
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

Też jest to składnik serii, pokazałam co prawda tylko trzy.
    Moja uwaga o serii, nie odnosiła się Twoich ostatnich. Te zdjęcia, dla mnie, nie stanowią serii. Każde pokazuje co innego, stanowi odrębny byt
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Moja uwaga o serii, nie odnosiła się Twoich ostatnich. Te zdjęcia, dla mnie, nie stanowią serii. Każde pokazuje co innego, stanowi odrębny byt
    Ok, ja traktuję je jak serię, bo pochodzą z tej samej wyprawy do tego samego miasteczka i pokazują zarówno urodę jak i brzydotę tegoż. Jako odbiorca możesz mieć jednak inne wrażenie

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

Jako odbiorca możesz mieć jednak inne wrażenie
    Dziękuję, dziękuję!
    Załączone obrazki Załączone obrazki  
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Z miasteczka z kabelkami zabieram Was dzisiaj w plener czyli w pola . A w polach mieszkają przede wszystkim drzewa:

62. Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Na miedzy.jpg
Wyświetleń:	253
Rozmiar:	568,5 KB
ID:	78875 63. Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Świtanie.jpg
Wyświetleń:	243
Rozmiar:	550,0 KB
ID:	78873 64. Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Młodnik.jpg
Wyświetleń:	248
Rozmiar:	538,8 KB