Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Porownanie zoomow

| OlyJedi
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria

Porownanie zoomow 14-42, 14-42 IIR, 14-150, 40-150 R

Ponieważ dziś Mikołaj, dla wszystkich onanistów sprzętowych mam teścik czterech zoomów m4/3. Obrazki pochodzą z acra, nie są ''odaberrowane'' ani jakkolwiek czyszczone (czytaj: mogłoby być dużo lepiej, tylko właśnie chodzi o to, żeby nie było, bo to test obiektywów). Po lewej - środek, po prawej - róg.

14mm
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	14mm.jpg
Wyświetleń:	383
Rozmiar:	996,1 KB
ID:	75907
    W rogach niestety żaden z trzech zoomów nie rysuje zbyt ładnie. Najmniej ostry zgodnie z oczekwianiami jest 14-150. Nowy kit cechuje się silną AC, w praktyce znacznie silniejszą od starszego (zwłaszcza przy dużych kontrastach). Na środku - wyniki podobne, choć superzoom wydaje się być bardziej ostry.

25mm

Nazwa:	25mm.jpg
Wyświetleń:	214
Rozmiar:	991,6 KB
ID:	75909
    W rogach najładniej rysuje stary kit, na środku - superzoom. Nowy kit wciąż podbarwia krawędzie, podobnie jak superzoom. Różnica ogólna ostrości nie jest tak duża, co ważne, bo to najistotniejsza ogniskowa.

42mm

Nazwa:	42mm.jpg
Wyświetleń:	239
Rozmiar:	981,1 KB
ID:	75910
    Stary kit wymaga bezwględnego domknięcia, powinien mieć ten patent ''z automatu''. Superzoom wypada lepiej w ostrości, ale mocno aberruje. Na szczęście krawędzie nie są przesunięte chromatycznie, więc redukcja ac przebiegnie bezstratnie. Pojawia się 40-150 i zachowuje się dość podobnie do superzooma.

75mm

Nazwa:	75mm.jpg
Wyświetleń:	259
Rozmiar:	976,6 KB
ID:	75911
    Pięta achillesowa superzooma w rogach, tele pokonało go bez jąknięcia. Na środku jest dobrze.

150mm

Nazwa:	150mm.jpg
Wyświetleń:	284
Rozmiar:	973,3 KB
ID:	75908
    Oba obiektywy pracują słabiej, superzoom silnie podbarwia krawędzie w rogach, a tele - na środku.

Podsumowując: ogólnie, choć z zastrzeżeniami, najlepiej pracuje stary kit. Superzoom ma dobry środek, tele sprawia jedynie kłopoty z AC, ale przy tele jest to mało problematyczne. Stary kit jest wyraźnie wolniejszy od reszty. ACR doskonale radzi sobie z AC pod jednym wszakże warunkiem - zafarby nie są przesunięte. Inaczej stracimy na ostrości.
    Ograniczenie do 1MB trochę zjadło załączniki, ale nie ma to aż takiego znaczenia.

I jeszcze ciekawostka, co widzi matryca (góra), a co daje aparat bądź acr (dół) w przypadku nowego kita.
    Załącznik 75915
    Szkoda, że nie można wyłączyć w acrze automatycznej korekcji, czasem nie ma ona sensu, a jakość w rogach znacznie wzrosłaby.
    W przypadku innych obiektywów zjawisko również zachodzi, choć nie tak mocno.
    Ostatnio edytowane przez Janko Muzykant ; 7.12.12 o 00:15

| OlyJedi Awatar qwert
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria

Odp: Porownanie zoomow

Dziękuję za test gdyż pomógł mi podjąć decyzję ....Pozdr

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Dla mnie zastanawiające jest to, że obiektyw 14-150 przy ogniskowej 75mm sprawuje się znacznie gorzej (ostrość w narożnikach) niż przy 150mm. W porównaniu do obiektywu 40-150 dla 75mm duża przewaga w jakości właśnie tego obiektywu, a przy 150mm praktycznie podobnie.
    To 14-150 tak zyskuje przy 150mm, czy 40-150 tak traci, albo coś nie tak odczytuję ten test...

| OlyJedi
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    To 14-150 tak zyskuje przy 150mm, czy 40-150 tak traci, albo coś nie tak odczytuję ten test...
    14-150 ma taki dołek w połowie drogi (liniowej połowie, na szczęście na krawędziach). Im też wyszło:
    http://www.dpreview.com/lensreviews/...50_4-5p6_o20/3
    Przy 150mm znowu rzadko kiedy dostaje się równe kadry, bo go jest mała, dlatego zwykle boki tak nie bolą (chowają się poza go).

A przy okazji tego: http://www.dpreview.com/reviews/OlympusEP1/21
    Z analizy starego kita i jego ''małego dramatu'' przy f=5,6 znikającego dość szybko po domknięciu przysłony można wyciągnąć wnioski, dlaczego 12-50 ma taki ciemny koniec.
    Szkoda, że akurat nie miałem jeszcze tego szkiełka na testach.
    Ostatnio edytowane przez Janko Muzykant ; 6.12.12 o 21:37

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Dzięki, sam ostatnio szukałem porównania właśnie 14-150 z 40-150 i wreszcie znalazłem.
    E-PL5, mZD 14-42, mZD 40-150, mZD 12-50, mZD 45 1.8, OM 50 1.8

| OlyJedi Awatar petreq
    Mieszka w
    Chrzanów
    Siła reputacji
    207
    Moja galeria

Dzięki za zestawienie. Przy okazji pytanie odnośnie kita 1-szej generacji. Czy są różnice optyczne pomiędzy kitem z P1 a PL1 (ten drugi ma bagnet plastikowy i w nazwie literkę L)?

| OlyJedi
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez petreq Zobacz posta
    Dzięki za zestawienie. Przy okazji pytanie odnośnie kita 1-szej generacji. Czy są różnice optyczne pomiędzy kitem z P1 a PL1 (ten drugi ma bagnet plastikowy i w nazwie literkę L)?
    Zdaje mi się, że drugi (II) i trzeci (IIR) to jest dokładnie to samo, tylko w innym ''malowaniu'' - tzn. różnią się fakturą obudowy. Trzeci jest zdecydowanie milszy w pracy i macaniu, ale optycznie... pośledniejszy.

| OlyJedi Awatar petreq
    Mieszka w
    Chrzanów
    Siła reputacji
    207
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    Zdaje mi się, że drugi (II) i trzeci (IIR) to jest dokładnie to samo, tylko w innym ''malowaniu'' - tzn. różnią się fakturą obudowy. Trzeci jest zdecydowanie milszy w pracy i macaniu, ale optycznie... pośledniejszy.
    Mam na myśli wersje pierwsze, "grzechotki" ze średnicą filtra 40,5. W zestawie z P1-ką miał metalowy bagnet, natomiast w PL1 plastikowy oraz literkę L w nazwie.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez petreq Zobacz posta
    Mam na myśli wersje pierwsze, "grzechotki" ze średnicą filtra 40,5. W zestawie z P1-ką miał metalowy bagnet, natomiast w PL1 plastikowy oraz literkę L w nazwie.
    Ach, był jeszcze czwarty (drugi w kolejności). Ale to pewno ta sama optyka, co w najstarszym.

| OlyJedi Awatar petreq
    Mieszka w
    Chrzanów
    Siła reputacji
    207
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    Ach, był jeszcze czwarty (drugi w kolejności). Ale to pewno ta sama optyka, co w najstarszym.
    Zapewne tak, ale zawsze byłem ciekawy czy były pomiędzy nimi różnice. Tak czy inaczej ten kit pierwszej generacji, gdyby nie jego głośna praca i prędkość, byłby fajnym szkłem. Ja przynajmniej byłem z niego zadowolony. Teraz testuję najnowszą generację.