Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: E-330 vs E-400?

Awatar st3j4
    Mieszka w
    Oława
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

E-330 vs E-400?

Już byłego blisko do wybrania i kupienia, to nie - dziobolek musiał napomknąć o E-400. Cena porównywalna, więc mam ćwieka od nowa..

Czekam na opinie.
    Przypominam, tym którzy nie czytali poprzedniego mojego tematu (http://tinyurl.com/24ffnb), że będzie to moja pierwsza lustrzanka. To też pewnie ma znaczenie.
    Powiedzcie, że e-400 jest "be" i lecę po e-330

No, super - pierwsze lepsze review w internecie i od razu "recommended for first-time SLR users!"
    Dziobolek, zastrzele Cię ..

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    E-400 pewnie nie jest "be" ale E-330 IMHO jest zdecydowanie ciekawszym aparatem. Matryca, ergonomia, podgląd, odchylany LCD itd... Odkąd mam E-330 E-500 poszedł w odstawkę chociaż to też zacny aparat. Tyle ode mnie - jak możesz kupić jeszcze E-330 i jak cena nie jest zabójcza IMHO zdecydowanie warto!
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    E400 jest be.

"recommended for first-time SLR users!" z tym bym polemizowala, bo pewnie czegos takiego nie ma. Kazde lustro jest dobre na poczatek [no moze nie E-1 ale tak z egmentu amaratoskiego to wszystkie]

E400 jest maly, nie ma gripa. E330/E500 ma grip, sa wieksze. Jezeli chcesz malutkie lustereczko, to... E410 :P Tylko, ze on jest nowy, przez co drozszy. E400 to taka zapchajdziura na rynek europejski przed pojawieniem sie E410. E400 nie ma rewelacyjnej matrycy, nie ma LV...
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Poznan
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    ja mam e-300 i jestem poczatkujacy dla mnie to swietny aparat i co wazne SWIETNIE czuc go w rece

wiem ze to nie jest najwazniejsze ale e-400 jest jak kruszynka i z tego co czytalem to oprocz ilosci pikseli specjalnie nie powala...

reasumujac - wybralbym e-330 - ma LV, niezla matryce no i wygladem przypomina "moje cudo" ))

| OlyJedi Awatar olifant
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    <OT> dog_master, a czemu E-1 nie dla początkującego? ja od E-1 zacząłem i dalej 'początkuję' </OT>
    .

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez olifant
    <OT> dog_master, a czemu E-1 nie dla początkującego? ja od E-1 zacząłem i dalej 'początkuję' </OT>
    E-1 nie ma zielonego trybu auto, portretowego, sport... :P Jasne, wszystko mozna na poczatek, tylko, zalezy, od czego sie zaczyna

Ja tez jestem poczatkujaca. Moze to bylo zle slowo - "dla zielonych w fotografii", o
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar tao
    Mieszka w
    Świnoujście
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    jeżeli ktoś zaczynał na lustrze manualnym to z cyfrą większych problemów miał niebędzie, ale jeśli to jest pierwsze lustro to trochę inna historia i wtedy dobrze jest jak aparat może pomóc. jednak kupienie lustra żeby robić tylko na auto to nie dędy droga. bo foto to taka dziedzina w której nauka daje widoczne efekty i sprawia satysfakcje, a im trudniej na początku tym satysfakcja większa.
    JEDNO ŻYCIE JEDEN CEL, JEŹDZIĆ HONDA CBR

Oleryk
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez dog_master
    Cytat Zamieszczone przez olifant
    E-1 nie ma zielonego trybu auto, portretowego, sport... :P Jasne, wszystko mozna na poczatek, tylko, zalezy, od czego sie zaczyna

Ja tez jestem poczatkujaca. Moze to bylo zle slowo - "dla zielonych w fotografii", o
    Brak tzw. "trybów" to dla początkującego same plusy.
    Zmusza do myślenia i zapoznania się, chociaż trochę, z teorią fotografii.
    Pentaxy, Nikony, Praktiki czy Zenity (ogólnie lustrzanki) sprzed trzydziestu lat nie miały żadnej automatyki a fotografujący na błonach nie mieli opcji "delete"

| OlyJedi Awatar dziobolek
    Mieszka w
    Dublin - Ireland
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez st3j4
    Już byłego blisko do wybrania i kupienia, to nie - dziobolek musiał napomknąć o E-400. Cena porównywalna, więc mam ćwieka od nowa..

Czekam na opinie.
    ...
    No, super - pierwsze lepsze review w internecie i od razu "recommended for first-time SLR users!"
    Dziobolek, zastrzele Cię ..
    Uuuups Sorrriii!!!

No cóż skoro to przeze mnie, to wypada mi stanąć w obronie 400-ki po której tu wszyscy nieźle sobie "jadą".

Dlaczego??? nie wiem, może przez to że tak naprawdę nie znają tego aparatu gdyż nie mieli z nim do czynienia.

Cytat Zamieszczone przez dog_master
    E400 jest be.

"recommended for first-time SLR users!" z tym bym polemizowala, bo pewnie czegos takiego nie ma. Kazde lustro jest dobre na poczatek [no moze nie E-1 ale tak z egmentu amaratoskiego to wszystkie]

E400 jest maly, nie ma gripa. E330/E500 ma grip, sa wieksze. Jezeli chcesz malutkie lustereczko, to... E410 :P Tylko, ze on jest nowy, przez co drozszy. E400 to taka zapchajdziura na rynek europejski przed pojawieniem sie E410. E400 nie ma rewelacyjnej matrycy, nie ma LV...
    Dla mnie akurat jego gabaryty to wielka zaleta, gdy pierwszy raz wziąłem go do ręki i porównałem z innymi to doszedłem do wniosku że jest idealny do moich potrzeb fotografii turystyczno - rodzinnej.
    Zgrabny, mały, lekki, aż się chce go zabrać ze sobą przy każdej okazji...
    Co też czynię z nieukrywaną przyjemnością, a wielu moich znajomych jest zaskoczonych że to lustrzanka.

Notabene Nurtowały mnie wymiary 510-ki, widząc ją kiedyś przelotnie wydawało mi się, że niewiele jest większa od mojej 400-ki
    Więc w drodze do pracy wstąpiłem do sklepu gdzie mogłem je porównać i... 410 i 510 są prawie identyczne "na oko", tyle że grip (wygodny ) daje złudzenie większego w całości aparatu.

Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    zapomnij o E-400... trzymałem toto przez kilka minut i długo mnie potem bolał paluch. ponoć po kilkugodzinnej wędrówce z E-400 na palcu wskazującym robi się wgniot (od nieszczęsnego zaczepu na pasek), który ustępuje po około 2 dniach. oczywiście o ile nie używasz aparatu przez te 2 dni...
    Oj, KaarooL, KaarooL, mam, używam i nie mam odcisków ani wgniotów żadnych...

Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    E-400 szumi mniej od E-500, jest od niego szybszy, ma szybszy AF i większy bufor. wady nie do przeskoczenia to te zaczepy i ORF wielkości 20MB (!!!), którego trzeba też zapisać na kartę co trwa.

E-500 to nieporozumienie w odniesieniu do E-400/E-330. zapomnij.
    Nie zauważyłem bym miał kłopoty z powodu ORF'ów, a nowe E-xxx to niby jakie rozmiary plików mają???

Reasumując - zawsze można kupić dużo starszy sprzęt i stare technologie, lub dużo nowszy i nowe technologie.

Nie żebym cię namawiał, ale opinie w stylu - bo mniejszy, bo nie ma gripa, bo zapchaj dziura...

czy tak naprawdę to ma pierwszorzędne znaczenie???

A gdzie odniesienie do parametrów, technologii itp., itd.

Ja tam byłem, miód i wino piłem... mam, używam, zachwalam

Myślta co chceta

Pozdrówka.
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

| OlyJedi Awatar rrrradek
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Dla mnie duże znaczenie ma to jak sie trzyma aparat, jego ergonomia. Powiem więc, że wolałbym E330. Trzymałem E400 i E410 w ręku i jest za mały a możliwości E400 nie są zabójcze. Biorąc pod uwagę lepszą IMO ergonomie E300 oraz LV nie brałbym pod uwagę E400. Ale to moja opinia.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów