Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 57

Wątek: Pierwsze lustro...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wlkp
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Sapphiron: poczytaj moze faktycznie najpierw o E-systemie, jego wadach/zaletach, i innych, potem zatsnow sie w jakim celu bedziesz uzywał sprzętu , tak jak ci napisał Igrabun. Po porstu jezlei masz wydac 2-3 tys na aparat po to zeby miec, to albo masz kase na przyjemności (a z twoich postów wynika, ze nie jest z tym rewelacyjnie wiec raczej nie), albo widzisz sens zakupu lustra. Najlepiej określ jakie przewidujesz zastosowanie sprzętu, to ci ktoś pomoże.
    edit : a przy okazji tutaj masz przykład e500 z jednym obiektywem kitowym. do tego musisz i tak pomyslec o drugim.

| OlyJedi Awatar Sapphiron
    Mieszka w
    w lesie, za krzakiem.
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    pisałem w pierwszym poście...

aparat ma być wykorzystywany do reporterki, sportów i sesji foto...

głównie potrzebny mi jest szybki AF... pozatym chciałbym się rozwijać a nie tkwić ciągle na poziomie kompakcika... pracowałem trochę już na lustrach różnych i o wiele łatwiej mi idzie na lusterku niż na moim staruszku...
    Darmowy serwer FTP na zdjęcia i inne potrzebne rzeczy: KLIK!

Mój świat: Klikniesz?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wlkp
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Jeżeli poracowałes juz na lustrach, to masz zapewne porównanie kilku systemów wg własnej oceny. Może własnie tym się kieruj. Aparat nie zrobi za ciebie dobrego zdjęcia, rownie dobrze możesz robić najlepsze zdjęcia zwykłym starym analogiem jak nowoczesnym aparatem. Dusza zdjęcia to fotograf, a sprzęt to ewentualnie tylko drobna pomoc, ułatwijąca wydobycie przekazywanej przez fotografa treści. Moim zdaniem , weż się przejdz do salony fotograficznego i popros o przetestowanie kilku roznych modeli. Sam zobaczysz który ci najlepiej leży w ręce i przypadnie do gustu. Ewentualnie popros kogoś znajomego o mozliwośc wykonania kilku fotek danym modelem aparatu. Ja polecam E-500 ktorego sam uzywam, ktos inny powie ci ze Canon, ktos, ze Nikon, inny jeszcze cos innego. W kwestii kwot, to ta półka jakościowa jest podobna, wieć wybierz ten który ci bedzie najlepiej "leżał".

| OlyJedi Awatar konukera
    Mieszka w
    Wafka
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Sciagnij z dpreview zdjecia, zanies do labu. Poloz na stole, wybierz ktore sa najladniejsze. Wtedy bedziesz wiedzial ktory aparat chcesz.
    I'm so happy with my new black body.
    Fotografia reklamowa, eventy, konferencje, Warszawa - http://www.fantasmatic.pl/

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez konukera
    Sciagnij z dpreview zdjecia, zanies do labu. Poloz na stole, wybierz ktore sa najladniejsze. Wtedy bedziesz wiedzial ktory aparat chcesz.
    akurat... róznice będą tak minimalne, że nawet trudno się będzie zorientować co z której puszki było.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wlkp
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Dopoki sam nie przestrzeli sobie kilku fot, to nie bedziewiedzial ktore "pudełko" mu "lezy".

| OlyJedi Awatar konukera
    Mieszka w
    Wafka
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Nie zgadzam sie. Jak ja wybieralem to wzialem fotki z: E-1, d70 i 350d, i w tej kolejnosci moim zdaniem byla jakosc odbitek - to sa wlasnie niuanse, kolorki na papierze, w canonie bylo mega sztucznie, w nikonie lepiej byc moze porownywalnie. Roznice sa, ale widac je na papierze, czy odbnitka wyglada jak z kompakta czy natualnie, z glebia... Czy zielony jest ladny, czy buźka ma ladny kolor, czy moze sina jest... Z kolorami jest tak ze skladaja sie one z wielu kropek w danej tonacji, na monitorze tego nie widac, ale w druku owszem. I to jest tak ze niby rgb ma tyle i tyle odcieni, ale kolor sklada sie z roznych malych kropek ktore daja charakterystyczny kolor. Kwestia renderowania kolorow. Plastyke obiektywow tez bardzej widac na papierze niz na monitorze, nawet takim ktory wyciagnie ponad 100 punktow na cal. Jak to ma sie do 300 punktow na cal?

A co do sportu: IS i dobre 1600 w e-510 na plus, do tego szybki focus, na minus 3 punkty AF. Do sportu lepiej wiecej - na zasadzie chce miec obiekt z boku wiec ostrze go jakims skrajnie bocznym punktem, z drugiej strony mozna przewidziec sytuacje i wystrzyc przed zdjeciem a potem czekac az cos ciekawego wpadnie w kadr. e-510 chyba nie jest w kregu Twoich zainteresowan... ale moim zdaniem w fotografi cyfrowej technologia gra pierwsze skrzypce, tu nie jest tak ze wymienisz film na inny - kupujac e-510/e-410 kupujesz aparat ktory moralnie nie zestarzeje sie przez duzo lat. Tu wchodzi w gre spora kwota. Jesli myslisz: aaa za rok sprzedam i zmienie, to troche zle myslisz. Lepiej kupic od razu cos co jest najlepsze w danej chwili... Wiem ze kasa jest wazna. Ze mozesz nie miec... Tu niz nie poradze.

Ale tez jest tak ze w sklepie nie przestrzelisz puszki. Sklep to sklep, tam nikt nie gra w hokeja. Zawsze kupujesz w ciemno, chyba ze masz kogos kto Ci pozyczy aparat na dzien zabawy.
    I'm so happy with my new black body.
    Fotografia reklamowa, eventy, konferencje, Warszawa - http://www.fantasmatic.pl/

| OlyJedi Awatar cadman
    Mieszka w
    Szczecinek
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Musisz przede wszystkim podjąć decyzję, który system Ci lepiej pasuje. System to szkła z ich jakością, ceną oraz dostępnością na rynku. System to również akcesoria. System to również serwis sprzętu danej marki. Jeśli zdecydujesz się na jakiś system, wyposażysz się w szkła, lampę, będziesz w nim tkwił przez jakiś czas, gdyż cały ten "majdan" nie będzie pasował do aparatu z innego systemu. Wymiana korpusu aparatu w obrębie tego systemu nie jest problemem, gdyż resztę potrzebnego wyposażenia już posiadasz. Zmiana systemu to wyprzedaż wszystkiego co zdążyłeś zgromadzić, to tak jak rozwód w małżeństwie, wiąże się ze stratami. Ja długo się zastanawiałem nad wyborem systemu. O wyborze decydują indywidualne preferencje. Trzeba przeanalizować wiele aspektów, wiele za i przeciw. Każdą lustrzanką i nie tylko lustrzanką ludzie robią świetne zdjęcia. Każdy sprzęt ma swoje ograniczenia, nie ma aparatu idealnego. Gdyby taki istniał, to wszyscy by kupowali ten, a nie inny i byłaby na świecie jedna firma X. Na szczęście tak nie jest. Jedna firma wymyśli coś nowego, a za chwilę inni też stosują podobny "bajer". Liczy się system z jego zaletami i wadami, którego wybór należy do Ciebie.
    Czarny aparat z gorszego systemu
    Moja galeria: http://picasaweb.google.com/Cadman1959

| OlyJedi Awatar rodia
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Saphiron, ja kupiłem E-500 dlatego głównie bo wiedziałem, że nie zamierzam wydawać za dużo kasy na obiektywy. Zdając sobie sprawę z tego, że poprzestanę na kitach wybrałem e-system bo nie ma innego systemu w którym obiektywy kitowe byłyby takie dobre.
    Natomiast jeżeli w przyszłości chcesz kupować inne szkła bardziej profesjonalne to rzeczywiście możesz się zorientować w innych systemach.
    To moje zdanie.
    pozdrawiam

| OlyJedi
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    tak dylemat jest straszny. Ale na miłość boską nie bierz soneja - a tak poważnie to brat ma (zawsze się znajdzie czarna owca w rodzinie) i moim skromnym zdaniem ma pokopane menu. Z Olkiem jest tak jak z nokią - ludzie psoczą , ale Ci co wiedzą co chcą kupują .... no wiesz,,,,NOKIE . Bierz E-500 - zanim się "nauczysz" robić zdjęcia następny model stanieje
    E500 + drobiazgi