kity najlepiej obydwa (14/42 lub 45 i 40/150) a lampa to myślałbym nad fl w niedalekiej przyszłości. więcej info jest na forum trzeba poszukać
pozdrawiam.
kity najlepiej obydwa (14/42 lub 45 i 40/150) a lampa to myślałbym nad fl w niedalekiej przyszłości. więcej info jest na forum trzeba poszukać
pozdrawiam.
JEDNO ŻYCIE JEDEN CEL, JEŹDZIĆ HONDA CBR
no dobrze... ale co z zestawem do którego linka dałem wcześniej? co sądzicie o nim? w czym jest lepszy e-500 od e-300?
słuchaj, E300 szumi bardziej niż e500. zobacz testy na dpreview.Zamieszczone przez Sapphiron
W tym zestawie dla mnie największa zaleta to jasny kit 40-150. Natomiast okazyjność tego zestawu zależy od ceny końcowej bo narazie to jest zwykła licytacja. Jak go wyrwiesz po dobrej cenie to sie nie zastanawiaj. Wejdz na www.skapiec.pl i podsumuj ile za taki zestaw musialbyś zapłacić. Ale coś mi sie wydaje, że nikt go nie puści za taką kasę jaką ty dysponujesz. Sama FL-50 + 40-150 to będzie pewnie dolna granica twojego budżetu.
zajrzyj do tego:
https://forum.olympusclub.pl/topics8...ora-vt9521.htm
JEDNO ŻYCIE JEDEN CEL, JEŹDZIĆ HONDA CBR
a co sądzicie o tym zestawie: http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=222490875
w życiu nie kupiłbym nawet dekielka od IDIOTY (trzeba nazywać rzeczy po imieniu), który robi do aukcji zdjęcia otwartego body i to w różnych pozycjach. do tego dochodzi fakt, że używał go z przelotką i muzealiami. nie tylko warstwa kurzu, ale dodatkowo wióry i opiłki w środku - nie przegap okazji...
ahaaaa... dobrze wiedzieć...
to co mi proponujecie? bo nadal nie wiem![]()
Cześć! Sapphiron !!! Dzięki za "pozytywa" za fotę z misiem. Ja miałem podobny dylemat jak Ty - zresztą też miałem olka C5060 (wspominam go z łezką w oku). Początkowo kupiłem E-300 - podobało mi się jego pancerne wykonanie ale.... po ok. 2 miesiącach dostrzegłewm wady - był dosyć ciężki, i (ponieważ jestem troche ślepy) miał mały wyświetlacz - co przynajmniej dla mnie po wykonaniu foty było ważne - tak więc w rezultacie go sprzedałem i kupiłem .... E-500. Wahałem się pomiędzy E-400 ale nijak go trzymać - a łapki mam wielkie . Tak więc jak potrzymałem w sklepie i pobawiłem się E-500 to się w niej zakochałem (pozatym 500 nie jest za ciężka jest powiedziałbym w sam raz) . Tą kasę co masz możesz wydać na fajny zestaw i (tak ja zrobiłem) dodatki - filtry, karty, monopod i inne niezbędne duperelki - a to niestety kosztuje. Udanych fot. Pozdr. Mareklux
E500 + drobiazgi
E-500 polecam na początek. Ja tak zrobiłem i nie żałuję. Kupiłem "pięćsetkę" nóweczkę za 1,8 tysiaka w sklepie. Oczywiście trzeba pomyśleć o przynajmniej dual-kicie jeśli masz ograniczone środki finansowe. Krótki kit na spacerki wystarcza, ale jeśli lubisz fotografować przyrodę to przyda się drugi kit lub ZD35 do macro. Można też poczekać na ED 70-300. Sam się zastanawiam, w którym kierunku się udać? Korci mnie 11-22, 14-54, albo ED 12-60 SWD. W planach mam również ED 50-200 oraz coś do macro. Nie wiem jeszcze w jakiej kolejności. Postanowiłem robić fotki tym co mam i po jakimś czasie sam stwierdzę, czego mi najbardziej brakuje. E-500 z dobrym szkłem naprawdę "daje radę". Wydając niewielką kasę masz naprawdę fajny sprzęt. Można spokojnie focić i obserwować rozwój sytuacji w 4/3. Kupując nowości rynkowe zawsze przepłacasz. Naprawdę nie warto być "pionierem". W pracy użytkuję E-20, który ma już kilka lat i też "daje radę". Pooglądaj zdjęcia doświadczonych kolegów z forum robione E-500. To chyba najlepsza rekomendacja dla tego aparatu.
Czarny aparat z gorszego systemu
Moja galeria: http://picasaweb.google.com/Cadman1959
Witaj Sapphiron! Mam identyczną sytuację co Ty. Posiadam obecnie c5060wz i chciałbym wejść do e-systemu. Ja zdecydowałem się być pionierem i wybrałem e-510. Jest to obecnie nie mały wydatek ale myślę, że warto. Do 510 ostatecznie przekonały mnie trzy rzeczy: stabilizacja, czyszczenie matrycy oraz dobra ergonomia (test namacalny w sklepie, mi pasuje idealnie). Rozmiar również odegrał swoją rolę, 410 jest dla mnie stanowczo za mały. W kwestii podglądu na żywo nie jest to niezbędne ale niekiedy się przydaje (wiem to z doświadczenia z c5060wz).
Pozdrawiam