Strona 4 z 13 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 123

Wątek: Wyzwalanie radiowe?

Mieszka w
    Milicz, Wrocław
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Odp: Wyzwalanie radiowe?

Odbiornik wpięty kabelkiem do starszej lampy, nie wyzwala jej :/
    OM-D, 45mm, 14-42mm, FL36R

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Blenda na statywie nie różni się w plenerze zbytnio od latawca. Poza tym nie każda modelka dobrze znosi blendę w pełnym słońcu, to w końcu nic innego jak puszczanie zajączków prosto w oczy, nawet jeśli odbijasz białą powierzchnią, a nie srebrna. Najlepiej zrobisz ustawiając modelkę w cieniu

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabłudów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mark Zobacz posta
    ...
    Nie mogłem się niestety doczekać uśpienia lampy, być może FL-36R w trybie manualnym nie usypia...
    Jak na razie jest super ok
    Nie doczekasz się, bo to nadajnik dedykowany do Canona i w Olym cały czas jest wybudzony a co za tym idzie także odbiorniki i lampy.
    Dopiero jak wyłączysz aparat...
    Pozdrawiam.

Mieszka w
    Milicz, Wrocław
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

A może ktoś ma jakiś pomysł, albo znalazł jakiś sposób, bo mi się nie udało... Sposób na wyzwalanie starszych lamp. Zwieranie styków działa, lampa świeci, natomiast po wpięciu dołączonego do wyzwalacza przewodu, nie dzieje się nic... :/

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria

Blenda się średnio nadaje przy fotografowaniu na kontrę (pod słońce). Primo strasznie grzeje modelkę w twarz, secundo oślepia, tertio jeden podmuch wiatru i blenda leci. Szczególnie taka 180x120, a żeby oświetlić całą postać to mniejsza się nie nada.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez luc4s Zobacz posta
    Filt szary jest jedynym wyjściem?
    Ekrany,bledy statywy,albo tak http://photolink.pl/markus-tedeskino...u#.UMeAInffJ8E

| OlyJedi Awatar ajt
    Mieszka w
    Radom
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mark Zobacz posta
    A może ktoś ma jakiś pomysł, albo znalazł jakiś sposób, bo mi się nie udało... Sposób na wyzwalanie starszych lamp. Zwieranie styków działa, lampa świeci, natomiast po wpięciu dołączonego do wyzwalacza przewodu, nie dzieje się nic... :/
    Starsza tzn. konkretnie jaka? Studyjna, aparatowa? Typ?
    Może ma za duże napięcie na stopce, wtedy jest szansa na uszkodzenie wyzwalacza.
    Może ma odwrotną polaryzację (minus na styku centralnym), wtedy można spróbować zamienić kabelki w kabelku

Mieszka w
    Milicz, Wrocław
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez ajt Zobacz posta
    Starsza tzn. konkretnie jaka? Studyjna, aparatowa? Typ?
    Może ma za duże napięcie na stopce, wtedy jest szansa na uszkodzenie wyzwalacza.
    Może ma odwrotną polaryzację (mimus na styku centralnym), wtedy można spróbować zamienić kabelki w kabelku
    To dokładnie jest Osram BCS440 Studio. Nie ma stopki, ma tylko gniazdo, jeszcze starutkie takie na dwa duże płaskie piny. Lampa ma fotocelę i z nią działa bardzo fajnie. Zwarcie na wejściu też ją wyzwala. Oryginalny przewód od wyzwalacza ma tylko dwie żyły, więc raczej zamiana ich miejscami niewiele chyba zmieni

| OlyJedi Awatar ajt
    Mieszka w
    Radom
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria

No właśnie chodzi o zamianę miejscami tych dwóch żył
    ALE:
    Lampa może mieć duże napięcie na tych stykach (rzędu 100-200V, czasem więcej), co może doprowadzić do uszkodzenia wyzwalacza (choć nie musi, jeśli projektant był przewidujący). W tej sytuacji lepiej zmierzyć napięcie, potem:
    - jeśli na styku centralnym przewodu (na wtyczce od strony wyzwalacza) jest plus, odpuścić. Nie wdając się w rozważania elektroniczne, być może wyzwalacz "ma zbyt mało pary" by to wystarczająco szybko i skutecznie zewrzeć i zwyczajnie nie daje rady i już
    - jeśli na tym centralnym styku jest minus, a wartość napięcia nie jest trzycyfrowa, zamienić przewody,
    - jeśli jest minus, ale napięcie spore, ja bym również zamienił i spróbował. Zwłaszcza, że już było podłączane i wyzwalacz żyje, ale jakby co, nie biorę odpowiedzialności za uszkodzenia. Ryzykujesz

Jest taka tabelka z napięciami lamp:
    http://www.botzilla.com/photo/strobeVolts.html
    Tej Twojej akurat tam nie ma, ale jakbyś miał jeszcze jakąś...

Mieszka w
    Milicz, Wrocław
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Dzięki. Tu też trochę:

http://hoangvivn.blogspot.com/2012_12_01_archive.html

Tego konkretnego modelu nie ma, choć są, wydaje się, bliskie jemu i mają napięcie rzędu 11 - 13V...
    Nie mam w tej chwili pod ręką miernika, więc nie dowiem się teraz jak to jest połączone. Jak dotąd nic się nie sfajczyło, może faktycznie spróbuję zamienić te żyły...

---------- Post dodany o 22:20 ---------- Poprzedni post był o 21:28 ----------

Działa! Wielkie dzięki, ale się ciesze... Rzeczywiście, nie zwróciłem wcześniej na to uwagi, ale te dwa szerokie styki nie są takie same, są różnej szerokości, więc chociażby to powinno wzbudzić podejrzenia, że jednak nie jest obojętne gdzie ma być która żyła. A ja sądziłem, że ponieważ chodzi o zwieranie tych dwóch, to w zasadzie jest bez znaczenia... Myliłem się, a teraz wszystko działa pięknie Dzięki jeszcze raz.