Strona 2 z 13 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 123

Wątek: Wyzwalanie radiowe?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabłudów
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Odp: Wyzwalanie radiowe?

Jest też w stopce. Bardzo słabo widoczna sprężynka/blaszka, która robi za masę.
    BTW: jakiś czas temu zauważyłem, że YongNuo i Pixel-e oszukują. Piszą, że to jest stopka do Olympusa a w rzeczywistości wykorzystują stopkę Canona.
    Ma to tę wadę, że nadajnik jest cały czas wybudzony z uśpienia i stosunkowo szybko zżera baterię CR2032.
    Sygnał wybudzenia w Canonie jest na piątym styku i pojawia się w momencie naciśnięcia spustu migawki do połowy. U nas jest zaszyty w transmisji i nie da się go łatwo: "wyłuskać". Piaty styk na stałe jest rozwarty i taki skutek...
    Poza tym nie zawsze jest dobry kontakt, bo rozstaw styków w Canonie jest minimalnie, ułamek milimetra inny.
    Gdybym wiedział to wcześniej kupiłbym do studio TrigMaster-a...
    Pozdrawiam.

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    200
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mark Zobacz posta
    No pewnie że jest, ale nie ma go w stopce wyzwalacza...
    Tego to ja bym nie był pewien ponieważ:
    1. Na podstawie tych zdjęć nie dał bym głowyz za to, że styku tam nie ma.
    2. Często zdjęcia są przykładowe w tym sensie, że istnieje wiele wersji danego urządzenia, a zdjęcie jest jednej konkretnej często niestety nie tej oferowanej. Wystarczy wrzucić w google wyzwalacz o którym dyskutujemy aby się o tym przekonać.
    OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy .
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło
    || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja

Mieszka w
    Milicz, Wrocław
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

To jest bardzo konkretna informacja, dzięki. Czyli to są takie standardy, które to każdy ma swoje...

---------- Post dodany o 11:47 ---------- Poprzedni post był o 11:46 ----------

Cytat Zamieszczone przez alnico Zobacz posta
    Tego to ja bym nie był pewien ponieważ:
    1. Na podstawie tych zdjęć nie dał bym głowyz za to, że styku tam nie ma.
    2. Często zdjęcia są przykładowe w tym sensie, że istnieje wiele wersji danego urządzenia, a zdjęcie jest jednej konkretnej często niestety nie tej oferowanej. Wystarczy wrzucić w google wyzwalacz o którym dyskutujemy aby się o tym przekonać.
    Tak, brałem to oczywiście po uwagę, odnajdywałem już zdjęcia tego samego urządzenia z inną stopką...

---------- Post dodany o 11:49 ---------- Poprzedni post był o 11:47 ----------

Cóż, właśnie w tej chwili otrzymałem odpowiedź z mega-pixela, że nie posiadają ŻADNYCH wyzwalaczy dla mojego aparatu... :/

| OlyJedi Awatar Ziootek1971
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Może się mylę, ale wydaje mi się, że trudno jest kupić wyzwalacz radiowy, który "komunikowałby się" z korpusem i lampą jak w przypadku założenia tej ostatniej bezpośrednio na sanki i korzystania z dobrodziejstw TTL.
    Ziootek
    E-30; E-P3; mZD 14-42; "dekielek" 15 mm; ZD 14-54; ZD 9-18; ZD 40-150; Sigma 24; Metz 48-AF1

| OlyJedi Awatar lookee
    Mieszka w
    Gdzieś na południu
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria

Korzystałem kiedyś w Canonie z wyzwalaczy radiowych, które nie tylko działały w trybie ttl, ale obsługiwały również tryb FP - ale to była inna bajka. Teraz Canon już odszedł na zawsze.
    Natomiast ważne w wyzwalaczach jest to, żeby była możliwość zdalnego wzbudzenia lamp z trybu uśpienia. Niestety do tego potrzebna jest kompatybilność systemowa przynajmniej w tym zakresie. Póki co nie znalazłem takiego rozwiązania, który po naciśnieciu spustu do połowy sygnał wybudzał zdalne lampy z uśpienia.

Mieszka w
    Milicz, Wrocław
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez lookee Zobacz posta
    Póki co nie znalazłem takiego rozwiązania, który po naciśnieciu spustu do połowy sygnał wybudzał zdalne lampy z uśpienia.
    Ale masz na myśli konkretnie współpracę z Olympusem, czy w ogóle? Bo te ww. to ponoć robią...

A jeśli nie mam wpiętej lampy w aparat, TTL czy automatyka jakakolwiek mnie nie interesuje...
    I dalej nie mogę znaleźć niczego, co by było w naszym kraju dostępne i działało z moim aparatem..

| OlyJedi Awatar lookee
    Mieszka w
    Gdzieś na południu
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria

Ale masz na myśli konkretnie współpracę z Olympusem, czy w ogóle? Bo te ww. to ponoć robią...
    Te canonowskie działały w 100%. W olympusie póki co nie ma podobnych rozwiązań. Przynajmniej ja nie znalazłem.

A jeśli nie mam wpiętej lampy w aparat, TTL czy automatyka jakakolwiek mnie nie interesuje...
    Choć czasem automatyka się przydaje. Sam często korzystałem z manualnego ustawienia mocy lampy, ale wtedy przydaje się zdalne ustawianie lamp z poziomu aparatu lub sterownika. Nie trzeba się tak nabiegać

Mieszka w
    Milicz, Wrocław
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez lookee Zobacz posta
    Te canonowskie działały w 100%. W olympusie póki co nie ma podobnych rozwiązań. Przynajmniej ja nie znalazłem.
    Ale to chyba nie jest kwestia Olympusa, tylko wyzwalacza. No chyba że O. nie podaje na żadnym styku gorącej stopki takiej informacji, ale nie chce mi się wierzyć...

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar easy_rider
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    105
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez alnico Zobacz posta
    Z tego co się orientuję to drugi styk-blaszka jest w sankach lampy/aparatu.
    No pewnie że jest, ale nie ma go w stopce wyzwalacza...
    No i znowu zmusiliście mnie do wzięcia aparatu w rękę

Proszę bardzo - "czerwone" do Canona, "niebieskie" do Olympusa:

Kolory to mój wynalazek, żeby się nie myliły... bo niestety - mimo że wyglądają identycznie, to Canonowy nie współpracuje z OMD
    Co dziwniejsze - z PL1 współpracują wszystkie doskonale

Mieszka w
    Milicz, Wrocław
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Wszystko ok, generalnie już wiemy, że zdjęcia w sklepach nie pokazują zawsze dokładnie oferowanych akurat modeli, jedna mają styki, inne nie albo inny ich układ. Trza po prostu pytać o współpracę z konkretnym aparatem i tyle...