Ale po co mieszać lampy manualne z TTL'em?
To przecież nie ma prawa zadziałać - pomiar TTL zgłupieje, bo światła z manualnych lamp nie uwzględni...
Ale po co mieszać lampy manualne z TTL'em?
To przecież nie ma prawa zadziałać - pomiar TTL zgłupieje, bo światła z manualnych lamp nie uwzględni...
widziałem takie rozwiązanie w praktyce, to działa. kontra zazwyczaj przechodzi tylko przez włosy/sylwetki
5Dmk1,17-35/2.8-4, 35/1.4, 85/1.8 + GH2+G6 20/1.7 + 45/1.8
www.barwyslubu.pl
W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
Aktualnie odpoczywam na autobanie.
Albo podłączenie wyzwalacza do aparatu przez kabel PC i kostkę.
W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
Aktualnie odpoczywam na autobanie.
druga opcja jest sensowniejsza, mniej kabli, takie rozwiązanie zakładałem, ciekawi mnie tylko czy ktoś to tetował,
pozdrawiam
5Dmk1,17-35/2.8-4, 35/1.4, 85/1.8 + GH2+G6 20/1.7 + 45/1.8
www.barwyslubu.pl
Nie chcę zakładać nowego wątku, ale może ktoś mi tu pomoże. Mianowicie, czy ktoś zna sposób na to by umieścić tryb RC na klawiszach skrótu w EM1? Szukam, kombinuję i w sumie doszedłem do wniosku, że się nie da, ale może jednak ktoś to już ogarnął? Troszkę mnie irytuje to, że muszę za każdym razem wchodzić w menu i włączać ten tryb.
Może moje pytanie jest dziwne, ale szukam możliwości pozbierania posiadanego sprzętu w jeden system.
Czy różnice w komunikacji pomiędzy aparatem i lampą to tylko inne styki, czy inny cały protokół komunikacyjny? Innymi słowy; czy da się zrobić taki kabelek TTL, żeby aparatem OMD M-10 dało się uruchamiać lampę METZ dostosowaną do Sony/Minolta w tryie TTL? Fizyczność stopki jest oczywiście inna, ale jeśli się "pozamienia" przewody, to czy interpretacja sygnału TTL ma szansę działać pomiędzy tak różnym sprzętem?
Albo inaczej, jeśli na aparat OMD M-10 założę nadajnik YoungNuo dla Olympusa, a lampę założę na taki sam odbiornik, ale w wersji dla Sony, to czy sterowanie TTL będzie działało?
Ostatnio edytowane przez mareksopl ; 24.01.15 o 21:02
"Trzeba się uczyć grać nie od tych co robią instrumenty, ale od tych co umieją grać" - Galileusz
popatrzna.blogspot.com
No dobrze, przesadziłem z oczekiwaniami. Jeśli jednak na OMD M-10 założę nadajnik YoungNuo dla Olympusa, lampę Metz założę na odbiornik w wersji Sony/Minolta, to czy mam szansę zdalnie sterować przynajmniej mocą lampy w trybie manualnym?
Wiem, że nie jest to model profi, ale staram się zminimalizować koszty przesiadki pomiędzy systemami.
"Trzeba się uczyć grać nie od tych co robią instrumenty, ale od tych co umieją grać" - Galileusz
popatrzna.blogspot.com
TTL u różnych producentów to inny protokół i lampy nie będą współpracować z body innego systemu.
Niestety, nie ma na to szans.
Musiałby ktoś wymyślić jakiś sprytny translator, który by to tłumaczył.
Lepiej zainwestuj w Yongnuo YN-560 III, do tego YN-560-TX i możesz zdalnie sterować mocą lamp (przez nadajnik, nie z body).
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA