Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 35

Wątek: E-330 vs K100D?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    73
    Moja galeria
    Ze szkłami z rynku wtórnego to wcale tak różowo obecnie do Pentaxa nie jest. Wejście na rynek K10D wymiotło szkła z drugiej ręki, a te co zostały - są w cenie ( jak na szkła używane ) - znajomy ma K10D i od pół roku zęby w stole, bo na nic sensownego ze szkieł go nie stać.

Awatar st3j4
    Mieszka w
    Oława
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    dziobolek, aleś wywalił posta
    Wielki dzięki
    Cóż, im więcej czytam - i w Internecie, i Wasze posty - tym coraz bardziej się przekonuje.
    Problem będzie w pomacaniu sprzętu, bo gdzie? W sklepie już go nie uświadczysz..
    Cena 299Ł jest ceną dobrą?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    dodam że ta matryca jest nie tylko "niby lepsza". To przepaść między np E-1 i E-510 w jakości i możliwości. Do tego procesor znacznie szybszy

| OlyJedi Awatar dziobolek
    Mieszka w
    Dublin - Ireland
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lessie
    dodam że ta matryca jest nie tylko "niby lepsza". To przepaść między np E-1 i E-510 w jakości i możliwości. Do tego procesor znacznie szybszy
    No tu masz rację.
    Ale już pomiędzy E-400 a E-410 to tylko mały kroczek naprzód, a piszę że matryca "niby lepsza" bo za krótko jest w "praniu" by to stwierdzić definitywnie - jak narazie zdania są podzielone, bo ponoć gorsza rozpiętość tonalna, itp., itd. A czy coś jeszcze??? Czas pokaże - pozwólmy mu płynąć .
    Pomiędzy E-500 a E-510 to już dużo większy krok, tu nie ma o czym gadać.

Notabene Nurtowały mnie wymiary 510-ki, widząc ją kiedyś przelotnie wydawało mi się, że niewiele jest większa od mojej 400-ki
    Więc w drodze do pracy wstąpiłem dziś do sklepu gdzie mogłem je porównać i... 410 i 510 są prawie identyczne "na oko", tyle że grip (wygodny ) daje złudzenie większego w całości aparatu.
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    73
    Moja galeria
    @dziobolek
    E-510 jest większy i cięższy od E-500. E-400 miałem w rękach i niemal zgubiłem

A poza tym - kolega wybierając aparat na pewno kieruje się zasobami finansowymi. W tej chwili za około 1800 zł w sklepie można kupić E-500 (z jednym szkłem kitowym), K100D z jednym szkłem to około 2000 zł, a E-330 2600, a E-510 3000 zł ( ceny ze skąpca ).

I E-330 będzie coraz trudniej dostać - nie jest już produkowany (?).

| OlyJedi Awatar dziobolek
    Mieszka w
    Dublin - Ireland
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez salvadhor
    @dziobolek
    E-510 jest większy i cięższy od E-500. E-400 miałem w rękach i niemal zgubiłem
    Hmm, jeśli zerkniesz powyżej to zauważysz że nie to porównywałem.

Cytat Zamieszczone przez salvadhor
    A poza tym - kolega wybierając aparat na pewno kieruje się zasobami finansowymi. W tej chwili za około 1800 zł w sklepie można kupić E-500 (z jednym szkłem kitowym), K100D z jednym szkłem to około 2000 zł, a E-330 2600, a E-510 3000 zł ( ceny ze skąpca ).

I E-330 będzie coraz trudniej dostać - nie jest już produkowany (?).
    Tak jak E-500 i E-400 powoli będą się kończyć zapasy magazynowe - pozostanie dla niektórych rynek wtórny.
    Też nie w tym rzecz - idzie o różnicę pomiędzy E-Systemem a Pentaxem generalnie.

Poza tym czytając uważnie też byś pewnie zauważył że nadal nie znamy progu finansowego osoby zainteresowanej.
    Jak narazie to tylko sondowanie rynku - czy 299 funtów jest dobrą ceną???
    Tego nie wiem, niestety.
    Pewnie tak, bo na swój sposób E-330 jest wart każych pieniędzy.
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

Awatar st3j4
    Mieszka w
    Oława
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Próg finansowy? Np. sugerowany wcześniej przez chłopaków e510 jest takim progiem
    Tak na serio. Jeśli miałbym możliwość kupienia jakiegoś dobrego aparatu za relatywnie mniejsze pieniądze (superbogaty sprzedający albo okazja z zagranicy), to bym mógł wydać i 2500,-. Ale, że każdy chce zarobić, a okazji trzeba szukać w USA, a ja chciałbym mieć aparat za parę dni, stanęło już raczej na e330 Tylko mam nadzieję, że będę z niego zadowolony nie trzymając go ani pół chwili w łapkach

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    st3j4:

co mógłbym więcej napisać. jeśli masz wybierać aparat to moje porównanie wystarczy aż nadto... to nie my wybieramy, tylko Ty. kup cokolwiek i rób zdjęcia, ucz się fotografii zamiast porównywać tabelki.

i jeszcze jedno: podstawa to optyka, zaraz potem aparat. kitowe obiektywy - poza 14-54 (kit od E-1) - nie zachwycają i zamiast szaleć z body lepiej postawić na wymianę optyki za jakiś czas.

jeśli nasze wypowiedzi pomogły Ci w wyborze, to - z racji tego że jesteś świeżak - napiszę że jest taki przycisk "POMÓGŁ". kliknięcie go przy wypowiedziach osób, które okazały się pomocne zmobilizuje ekipę do jeszcze dłuższych elaboratów...

Awatar st3j4
    Mieszka w
    Oława
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    st3j4:

co mógłbym więcej napisać. jeśli masz wybierać aparat to moje porównanie wystarczy aż nadto... to nie my wybieramy, tylko Ty. kup cokolwiek i rób zdjęcia, ucz się fotografii zamiast porównywać tabelki.
    Tabelki? Kurcze, w którym miejscu

jeszcze jedno: podstawa to optyka, zaraz potem aparat
    Doskonale o tym wiem. Mam możliwość kupienia tańszego zestawu niż w PL, to za jakiś czas może szarpnę się na szkło.

kitowe obiektywy - poza 14-54 (kit od E-1) - nie zachwycają i zamiast szaleć z body lepiej postawić na wymianę optyki za jakiś czas.
    dziobolek pisał co innego

jeśli nasze wypowiedzi pomogły Ci w wyborze, to - z racji tego że jesteś świeżak - napiszę że jest taki przycisk "POMÓGŁ". kliknięcie go przy wypowiedziach osób, które okazały się pomocne zmobilizuje ekipę do jeszcze dłuższych elaboratów...
    Się teraz poczułem jak Michael Scofield z PB "Świeżak"
    Pomogliście? Pomogliście, więc - się robi

Dyskusji, mam nadzieję, nie koniec

Awatar st3j4
    Mieszka w
    Oława
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    A co powiecie na konfrontacje między e330 a e500