Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 82

Wątek: jaki laptop ze znośną matrycą?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Odp: jaki laptop ze znośną matrycą?

Nie każdy może sobie pozwolić na stacjonarny komputer z dobrym monitorem do obróbki i do tego jeszcze laptopa, żeby mieć przenośnego kompa, więc wybierają to na co ich stać.
    The question is, who cares?

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria

Zawsze mnie to irytuje na forach internetowych. Ktoś chce kupić krowę, a tutaj mu napiszą, że mleko sojowe zdrowsze...

Jeśli priorytetem nie musi być tylko i wyłącznie matowa matryca, to ja na Toshibę Satellite C670D '17 nie mogę narzekać. Ładnie odwzorowuje barwy i pracuje. Nie jest to 7 cud świata, ale mi wystarcza do obróbki zdjęć całkowicie.
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

darkelf
    Gość

Na jakim forum spotkalas sie z dyskusja na temat kupna krowy?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice P-ń
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria

Generalnie nie mam stacjonarnego, ponieważ nie potrzebuję budować i stawiać na stole drugiego ołtarzyka. Wygoda i przenośność.
    Rolleicord, Canon
    flickr

| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

@ Mirek54: nie chcę być złośliwy, więc napiszę wprost. Kupuję komputer przenośny bo muszę a nie bo chcę. I wystarczy. Natomiast niebyt przemyślane komentarze o potrzebie szanowania, proponuję zachować dla siebie.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    296
    Moja galeria
    Nie jesteś złośliwy, tylko oderwany od rzeczywistości.
    Kwota która podałeś to najniższa pólka laptopów.
    Praktycznie wszystkie mają taką sama przeciętna matrycę TN 1366x768 z kiepskimi kątami widzenia w pionie. Z tego powodu obróbka zdjęć jest hardcorem, bo ruszysz głową i wszystko wygląda inaczej.
    Może jakieś używane.. Konkretny model nie przychodzi mi do głowy.
    Mam laptopa z matową matrycą 1680x1050. Szału nie ma.
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez scuner Zobacz posta
    @ Mirek54: nie chcę być złośliwy, więc napiszę wprost. Kupuję komputer przenośny bo muszę a nie bo chcę. I wystarczy. Natomiast niebyt przemyślane komentarze o potrzebie szanowania, proponuję zachować dla siebie.
    Alez mozesz byc,Tylko badz dla tych Co Ciebie zlosliwie traktuja.
    O ile mnie pamiec nie myli to Tobie na nic nie odpowiadalem,nic Ci nie sugerowalem,wiec czep sie plota jak Ci ochota.

Teraz Ci moge odpowiedziec.Nie ma lapka w takiej cenie co sie nadaje do obrobki zdjec.Jest kilka co mozna na nich bawic sie w przesuwanie suwakow,ale to z obrobka ma tyle wspolnego co ryba z rowerem.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

@ Koriolan: wiesz, gdybym mógł wygospodarować dwa razy więcej, to nie pytałbym po forach, tylko poszedł prosto do sklepu i zwyczajnie kupił choćby coś Appla Miałem cichą nadzieję, że wśród tak bogatej oferty coś jednak się przemyciło o matrycy odstającej in plus w stosunku do całej reszty. Skoro piszesz, że nie ma na to szans, to już jest jakiś konkret, bo wiem na czym stoję.

Mieszka w
    Warszawa, tja.
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

@scuner: Rozumiem, że ta "znośna matryca" to z przymrużeniem oka, bo gdybyś szukał naprawdę dobrej, to byś był świadomy, że nie jest to zbytnio osiągalne w laptopach, a już na pewno nie za taką kwotę, tyle (czy nawet więcej) kosztuje porządny sam zewnętrzny monitor. Z tego powodu zakładam, że chodzi Ci o coś minimalnie lepszego niż standardowe lusterkowe 1366x768, na które aż żal patrzeć, do tego powierzchnia robocza wystarcza na odpalenie prostego notatnika, bo cokolwiek bardziej skomplikowanego zajmuje samym interfejsem 2/3 powierzchni.

Przy założonym budżecie moim zdaniem nie masz szans na nowy sprzęt o chociaż przyzwoitej matrycy, jedynie (tak jak wspomniano wyżej) może uda Ci się wyrwać coś matowego (czy tam z powłoką antyrefleksyjną), ale o lepszych kątach widzenia i odwzorowaniu barw raczej nie ma co myśleć. Teraz nie orientuję się dobrze w rynku (ostatniego laptopa kupowałem ponad rok temu), ale nie sądzę, żeby pod tym kątem coś się zmieniło. Żeby dostać lepszą matrycę (jakiś przyzwoity IPS czy VA) musiałbyś pomnożyć swój budżet razy trzy, żeby to jeszcze było solidnie wykonane i reszta parametrów nie odstawała, to tak razy pięć.

Jest (czy raczej był) swego rodzaju ewenement pod kątem matryca/cena, Dell l502x B+RG FHD który nie jest już niestety produkowany, może właśnie dlatego, że ta matryca była za dobra jak na ten segment Jedyną jej wadą jest to, że jest błyszcząca, ale i tak bije na głowę chyba wszystko, co wyszło do tej pory w laptopach <~6k pln. Sam laptop natomiast kosztował około 3-4k pln, więc teraz teoretycznie byłbyś w stanie dostać używkę i zmieścić się w swoim budżecie, problemem może być to, że nikt tych laptopów nie chce się pozbywać, właśnie ze względu na matrycę. Następca (l521x) ma już niestety WLED i jest zauważalnie gorsza.

Jeśli nie akceptujesz używek to w realnym zasięgu masz chyba jedynie co najwyżej mat, o znośnych kątach nie ma co myśleć. Generalnie można też przyjąć regułę, że im wyższa rozdzielczość, tym lepsza jakość matrycy, HD+ będzie (nieco) lepsze niż HD, a FHD będzie (dużo) lepsze niż HD+.

Edit: aha, jeszcze co do tych for, chyba zaglądałeś na jakieś onetowe, gdybyś trafił chociażby na forum portalu, z którego wziąłem linka do recenzji l502x (nie jestem w żaden sposób z nimi "połączony", poza tym, że jestem userem, to zwyczajnie niezłe merytorycznie forum), to byś się dowiedział tego co powyżej, a pewnie dostałbyś jakieś tam propozycje, do tego dowiedziałyś się, czemu w tym ubóstwianym jabłku pożółknie Ci matryca a także czemu ta legendarna "jakość Apple" to fakt marketingowy. I nauczony doświadczeniem od razu zaznaczam, bo nie wiem, czy nie ma tu jakichś wyznawców jabłka, nie mam zamiaru wchodzić w spory religijne, kto wyznaje jabłko to niech sobie wyznaje, Apple było dobre, ale 20 lat temu, teraz można dostać u innych dużo więcej za dużo mniej.
    Ostatnio edytowane przez ziax ; 1.12.12 o 12:14

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Matko, cenami rzucacie jakby o wyposażenie kancelarii premiera chodło. Gość pyta o laptop w cenie X, a większość mu próbuje udowodnić, że musi wydać min. 2x tyle, bo zdjęcia nie wywoła. Howno prawda, wywoła, będzie pstrykał i tyle. Fakt, że będzito odbiegać od profesjonalnej obróbki na sprzęcie z 5 x X, je nieistotny. Jak to będzie robił zawodowo, to kupi sprzęt z innej półki. Chyba na początku roku był analogiczny temat i odpowiedzi wyglądały tak samo. Dajcie sobie na luz i spróbujcie się postawić na jego miejscu, bo tymi radami to tylko go zniechęcacie i dajecie do zrozumienia, że na tym forum ma nie pytać, skoro nie dysponuje grubszym portfelem.
    The question is, who cares?