Strona 1 z 21 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 210

Wątek: Wojtek123, porozmawiajmy o fotografii.

| OlyJedi Awatar wojtek1234
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria

Wojtek123, porozmawiajmy o fotografii.

Witam,
    I ja postanowiłem pokazać więcej swoich zdjęć. Na początek parę fotografii z Cmentarza Rakowickiego/Kraków. Wdzięczny będę za konstruktywne uwagi. Pozdrawiam.
    Wojtek.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	1.jpg
Wyświetleń:	81
Rozmiar:	190,9 KB
ID:	75317   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	2.jpg
Wyświetleń:	76
Rozmiar:	195,6 KB
ID:	75318   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	3.jpg
Wyświetleń:	72
Rozmiar:	205,7 KB
ID:	75319   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	4.jpg
Wyświetleń:	66
Rozmiar:	200,5 KB
ID:	75320  

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	5.jpg
Wyświetleń:	74
Rozmiar:	195,0 KB
ID:	75321   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	6.jpg
Wyświetleń:	70
Rozmiar:	216,8 KB
ID:	75322   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	7.jpg
Wyświetleń:	71
Rozmiar:	195,2 KB
ID:	75323   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	8.jpg
Wyświetleń:	67
Rozmiar:	203,5 KB
ID:	75324  

Nazwa:	9.jpg
Wyświetleń:	62
Rozmiar:	195,0 KB
ID:	75325   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	10.jpg
Wyświetleń:	68
Rozmiar:	213,5 KB
ID:	75326   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	11.jpg
Wyświetleń:	69
Rozmiar:	212,0 KB
ID:	75327   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	12.jpg
Wyświetleń:	63
Rozmiar:	198,8 KB
ID:	75328  

Nazwa:	13.jpg
Wyświetleń:	74
Rozmiar:	193,7 KB
ID:	75329   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	14.jpg
Rozmiar:	192,4 KB
ID:	75330   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	15.jpg
Rozmiar:	228,6 KB
ID:	75331  

| OlyJedi Awatar PaniNikt
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Odp: Wojtek123, porozmawiajmy o fotografii.

Witam i ja. Obejrzałam tę mikro-wystawę z zainteresowaniem, tym większym, iż temat bliski jest moim własnym fotograficznym doświadczeniom.
    Sama tematyka fotografii cmentarnej jest może mało popularna, a stopień trudności niesie wcale niemały. Przede wszystkim ze względu na warunki fotografowania, z reguły "wieloobiektowe", trudne otoczenie, problemy z różnorakimi niechcianymi obiektami w kadrach, niewdzięczno światło, na koniec wreszcie powtarzalność ujęć - bo na ileż sposobów zaprezentować można przedmioty cmentarnej sztuki?
    Pokazany tu zestaw zdjęć wydaje się wychodzić zwycięsko z większości przeszkód. Sposób prezentacji, dobrze dobrana pora dnia, zgaszona kolorystyka oddają specyficzny klimat miejsca i zachęcają do poszukiwania rzadkich, interesujących zabytków tej popadającej w zapomnienie sztuki.

dzarro
    Gość

Moim zdaniem Twoje urbanistyczne abstrakcje są dużo ciekawsze. To co jest zaletą innych Twoich zdjęć czyli porządek i kontrola nad wszystkimi elementami kadru - na powyższych całkowicie niknie w cmentarnym gąszczu.

| OlyJedi Awatar CzaRmaX
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    153
    Moja galeria

Wybrałeś sobie dobry cmentarz ze starymi nagrobkami. Takie cmentarze są o tyle jak to można nazwać "fajne" bo jest przeważnie stary drzewostan, który daje atmosferę i wpływa na oświetlenie . Jedne zdjęcia fajniejsze drugie mnie ale najbardziej przykuła moją uwagę 15'sta fotka. Wygląda jak lustrzane odbicie a takim chyba nie jest . Chyba za dużo na raz wrzuciłeś zdjęć, wrzucaj po 2 do 5 będzie łatwiej coś naskrobać o innych. Ale coś Ci powiem Wojtek - czasami oglądam Twoje zdjęcia w galerii i tam chyba lepiej masz skadrowane fotki niż tutaj i więcej porządku tam panuje . Normalnie dwa oblicza Wojtków

Cytat Zamieszczone przez PaniNikt Zobacz posta
    na koniec wreszcie powtarzalność ujęć - bo na ileż sposobów zaprezentować można przedmioty cmentarnej sztuki?
    Ojjj uważam, że zawsze da się jakoś inaczej. Z nudów czasami robię sobie zdjęcia z okna czy balkonu i się sam zdziwiłem ile z tego samego miejsca można różnych i za każdym razem innych rzeczy wychwycić
    Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    204
    Moja galeria

Wojtek, to wstyd że dopiero teraz zakładasz swój wątek! A Twoja galeria pęka w szwach od świetnych kadrów. Coś w tym jest, co mówi dzarro - do innych kadrów nas przyzwyczaiłeś przez lata.
    Dobrze, że wróciłeś.

Siła reputacji
    34
    Moja galeria

PaniNikt - krótko i zwięźle ujęłaś sedno sprawy. Trudno się z Tobą nie zgodzić. To moje pierwsze spotkania ze sztuką cmentarną (można chyba mówić o sztuce cmentarnej?). Z jej prezentacją postanowiłem się zmierzyć całkiem niedawno. To nowość dla mnie. Zachęcony oglądanymi fotografiami i "cmentarnymi" wędrówkami zabrałem "głos w sprawie". To moje początki i wszelkie uwagi wskazane. Dziękuję za słowo.

dzarro - czytam z uwagą Twoją opinię o prezentowanych zdjęciach. Zastanawiam się jak ciekawiej przedstawić klimat miejsca i tą specyficzną cmentarną architekturę ? Jak z nadmiaru obiektów wydobyć to co najważniejsze ? Czy lepiej "detalicznie" ? Dziękuję za Twój głos w wątku.

CzaRmax - ten cmentarz jest mi bliski. Na Rakowickim bywałem wiele razy ale...bez aparatu. Warunki pogodowe i czas(mglisty poranek) sprzyjały temu aby oddać klimat miejsca. Starałem się to pokazać. Dziękuję za wskazówki dotyczące ilości wstawianych zdjęć. Fakt - można zanudzić potencjalnego oglądacza. A wojtek x 2 pozdrawia

bufetowa - no i cegiełkę przyjarałem. Postaram się mimo próbkowania tej tematyki nie odzwyczajać od tego co do tej pory fotografią przedstawiałem. Poza tym miło mi. Dziękuję.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    204
    Moja galeria

Wojtek, nie wiem czy znasz ten wątek, czy nie, w razie czego podaję linkę (jakby nie), być może zachęci Cię do wrzucenia zdjęć lub po prostu zainteresuje:
    https://forum.olympusclub.pl/threads/21040-Nekropolis-nasze-spacery

Siła reputacji
    34
    Moja galeria

Dziękuję. Zajrzę tam.

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

Cmentarze to nie moja "działka". Wiele razy odwiedzałem cmentarze z aparatem ale jakoś nie mogę znaleźć sposobu na "ugryzienie " tematu
    Natomiast chętnie odpowiem na pytanie z galerii
    Na zdjęciu zaznaczyłem, co mi się najbardziej rzuciło w oczy. Dlatego ta uwaga o PSuciu

Nazwa:	wojtek1.jpg
Wyświetleń:	67
Rozmiar:	265,0 KB
ID:	75575
    Jeśli chodzi o kadr, to pomyślałem sobie, że przede wszystkim, obraz położyć dokładniej na przekątnej. Skoro już było PSute, to PSuć jeszcze bardziej, wykorzystać jedną z "połówek" kadru (ja wykorzystałem tę, na której jest mniej niedoróbek/śladów po stemplu?). Przy jej pomocy, stworzyć symetryczny obraz:

Nazwa:	wojtek.jpg
Wyświetleń:	66
Rozmiar:	201,3 KB
ID:	75574 albo tak Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	wojtek.jpg
Wyświetleń:	71
Rozmiar:	201,1 KB
ID:	75573
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Siła reputacji
    34
    Moja galeria

Przyznam, że ciekawe propozycje. Dziękuję