Witam,
I ja postanowiłem pokazać więcej swoich zdjęć. Na początek parę fotografii z Cmentarza Rakowickiego/Kraków. Wdzięczny będę za konstruktywne uwagi. Pozdrawiam.
Wojtek.
Witam,
I ja postanowiłem pokazać więcej swoich zdjęć. Na początek parę fotografii z Cmentarza Rakowickiego/Kraków. Wdzięczny będę za konstruktywne uwagi. Pozdrawiam.
Wojtek.
Witam i ja. Obejrzałam tę mikro-wystawę z zainteresowaniem, tym większym, iż temat bliski jest moim własnym fotograficznym doświadczeniom.
Sama tematyka fotografii cmentarnej jest może mało popularna, a stopień trudności niesie wcale niemały. Przede wszystkim ze względu na warunki fotografowania, z reguły "wieloobiektowe", trudne otoczenie, problemy z różnorakimi niechcianymi obiektami w kadrach, niewdzięczno światło, na koniec wreszcie powtarzalność ujęć - bo na ileż sposobów zaprezentować można przedmioty cmentarnej sztuki?
Pokazany tu zestaw zdjęć wydaje się wychodzić zwycięsko z większości przeszkód. Sposób prezentacji, dobrze dobrana pora dnia, zgaszona kolorystyka oddają specyficzny klimat miejsca i zachęcają do poszukiwania rzadkich, interesujących zabytków tej popadającej w zapomnienie sztuki.
Moim zdaniem Twoje urbanistyczne abstrakcje są dużo ciekawsze. To co jest zaletą innych Twoich zdjęć czyli porządek i kontrola nad wszystkimi elementami kadru - na powyższych całkowicie niknie w cmentarnym gąszczu.
Wybrałeś sobie dobry cmentarz ze starymi nagrobkami. Takie cmentarze są o tyle jak to można nazwać "fajne" bo jest przeważnie stary drzewostan, który daje atmosferę i wpływa na oświetlenie. Jedne zdjęcia fajniejsze drugie mnie ale najbardziej przykuła moją uwagę 15'sta fotka. Wygląda jak lustrzane odbicie a takim chyba nie jest
. Chyba za dużo na raz wrzuciłeś zdjęć, wrzucaj po 2 do 5 będzie łatwiej coś naskrobać o innych
. Ale coś Ci powiem Wojtek - czasami oglądam Twoje zdjęcia w galerii i tam chyba lepiej masz skadrowane fotki niż tutaj i więcej porządku tam panuje
. Normalnie dwa oblicza Wojtków
Ojjj uważam, że zawsze da się jakoś inaczej. Z nudów czasami robię sobie zdjęcia z okna czy balkonu i się sam zdziwiłem ile z tego samego miejsca można różnych i za każdym razem innych rzeczy wychwycić![]()
Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ
Wojtek, to wstyd że dopiero teraz zakładasz swój wątek!A Twoja galeria pęka w szwach od świetnych kadrów. Coś w tym jest, co mówi dzarro - do innych kadrów nas przyzwyczaiłeś przez lata.
Dobrze, że wróciłeś.
PaniNikt - krótko i zwięźle ujęłaś sedno sprawy. Trudno się z Tobą nie zgodzić. To moje pierwsze spotkania ze sztuką cmentarną (można chyba mówić o sztuce cmentarnej?). Z jej prezentacją postanowiłem się zmierzyć całkiem niedawno. To nowość dla mnie. Zachęcony oglądanymi fotografiami i "cmentarnymi" wędrówkami zabrałem "głos w sprawie". To moje początki i wszelkie uwagi wskazane. Dziękuję za słowo.
dzarro - czytam z uwagą Twoją opinię o prezentowanych zdjęciach. Zastanawiam się jak ciekawiej przedstawić klimat miejsca i tą specyficzną cmentarną architekturę ? Jak z nadmiaru obiektów wydobyć to co najważniejsze ? Czy lepiej "detalicznie" ? Dziękuję za Twój głos w wątku.
CzaRmax - ten cmentarz jest mi bliski. Na Rakowickim bywałem wiele razy ale...bez aparatu. Warunki pogodowe i czas(mglisty poranek) sprzyjały temu aby oddać klimat miejsca. Starałem się to pokazać. Dziękuję za wskazówki dotyczące ilości wstawianych zdjęć. Fakt - można zanudzić potencjalnego oglądacza. A wojtek x 2 pozdrawia
bufetowa - no i cegiełkę przyjarałem. Postaram się mimo próbkowania tej tematyki nie odzwyczajać od tego co do tej pory fotografią przedstawiałem. Poza tym miło mi. Dziękuję.
Wojtek, nie wiem czy znasz ten wątek, czy nie, w razie czego podaję linkę (jakby nie), być może zachęci Cię do wrzucenia zdjęć lub po prostu zainteresuje:
https://forum.olympusclub.pl/threads/21040-Nekropolis-nasze-spacery
Dziękuję. Zajrzę tam.
Cmentarze to nie moja "działka". Wiele razy odwiedzałem cmentarze z aparatem ale jakoś nie mogę znaleźć sposobu na "ugryzienie " tematu
Natomiast chętnie odpowiem na pytanie z galerii
Na zdjęciu zaznaczyłem, co mi się najbardziej rzuciło w oczy. Dlatego ta uwaga o PSuciu
Jeśli chodzi o kadr, to pomyślałem sobie, że przede wszystkim, obraz położyć dokładniej na przekątnej. Skoro już było PSute, to PSuć jeszcze bardziej, wykorzystać jedną z "połówek" kadru (ja wykorzystałem tę, na której jest mniej niedoróbek/śladów po stemplu?). Przy jej pomocy, stworzyć symetryczny obraz:
albo tak
![]()
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Przyznam, że ciekawe propozycje. Dziękuję![]()