Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 57

Wątek: 5000 do wydania :)

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Odp: 5000 do wydania :)

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Fakt,ze lepiej jest jak sie nie dzwiga,ma sie male zabawki.Tylko dlaczego Ci z branzy,tego waskiego wysokiego grona nadal dzwigaja,strasza dlugimi,ciezkimi lufami.Filmowcy kreca filmy nadal duzymi kamerami,modziarze nadal sredni format w lapie,a nikt nie bierze malej zabawki do wszystkiego,co filmuje,fotografuje i do kieszeni sie miesci.
    Pare razy chyba juz pisałem jak działają Ci z branży z wąskiego grona. Nie noszą. mają pół tony nadbagażu. Do tego ponton, ultralekki samolot, namioty, agregaty, i kilku ludzi do pomocy i podawania tego obiektywu, który sobie zażyczą.

Wiesz z jakiś przyczyn wąskie grono speców nie ma w samochodach kanapy, skórzanej tapicerki i radia, tylko klatkę bezpieczeństwa. A z całą pewnością to fachowcy... Gdzieś trzeba dobrać narzędzie do potrzeb. Jestem wielkim fanem średnioformatowej czy wielkoformatowej fotografii ale nie jeżdżę do Nepalu zrobić trzy zdjęcia tylko łączyć przyjemność trekingu z przyjemnością fotografowania jednak zdjęcia sprzedaję. To się nazywa chyba kompromis..

Co więcej zapewniam Cię, że osób kręcących nosem na zdjęcia z tego "nieprofesjonalnego' E3 czy jeszcze bardziej 'nieprofesjonalnego" EPL-1 jest baaardzo baaardzo mało. Ostatnie obostrzenie z jakim się spotkałem u Japończyków to rzeczywiście minimalne 16 mpix które sobie winszują

Myślę że mając do dyspozycji całą masę narzędzi warto skończyć z zadęciem i bezmyślną pogonią za sprzętem wykorzystywanym przez zawodowców z najwyższej półki. Taka prosta analiza za i przeciw i bagaż doświadczeń na prawdę dadzą Ci pogląd na sprawę że te maleństwa do wszystkiego nie sa takie złe.

Co więcej - małe aparaty takie dalmierze z dobrą optyką są obecne także wśród światowej czołówki mimo że to małe i nie ma wielkiej lufy. Może tu warto szukać inspiracji a nie koniecznie w to pro obiektywach po kilka kilogramów... Oczywiście jak zwykle podstawowe pytanie do czego...

Co do filmowców... hmmm. Zwróć uwagę na wzrost udziału małego GOPRO do wszystkiego w produkcjach w których jednocześnie pracuje Jakiś RED EPIC...

Żeby nie być gołosłownym w fotografi Sebastiao Salgado jakoś daje radę maleństwem a nie wielkimi lufami...

garść jego zdjęć na google

Więc to nie tak że tylko duze ciężkie lustra i tylko wielkie ciężkie lufy. Ja osobiście jego zdjęcia uwielbiam i jemu sprzętu chyba nosić nie trzeba ze względu na gabaryty

"Salgado uses three Leica cameras. Most of the time he uses 28mm, 35mm and 60mm lenses (one for each camera body). He uses black-and-white Tri-X film. In low-light situations and indoors he uses T-Max 3200 film, which precludes the need for flash. He does not develop his own film but has a friend do it for him. He does most of his own printing but sometimes calls upon friends to help in this darkroom work also".

Read more on LeicaRumors.com: http://leicarumors.com/2009/04/13/sebastiao-salgado-a-conversation.aspx/#ixzz2DXkU7iuR

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Niebezpiecznie skrecamy w strone czysto techniczne.Zebysmy tylko sensu samego fotkowania nie zatracili.
    Odpowiem pokretnie.Ile diablow miesci sie na ostrzu szpilki??? Ile sie jeszcze zmiesci??I czy ten diabel jest diabla warty???
    Albo inaczej.Czy wygodniej i lepiej jest przekazywac info 16 osobom z pomieszczenia 2x3m² czy 12 osobom z pomieszczenia 9x12m²
    Takie upychanie tych pikseli tez nie jest do konca dobre.
    A na serio.Czy ja gdzies napisalem ze cos jest gorsze od czegosNie nie,na tym mnie nie zlapiesz.
    Dla mnie profeska to produkt,a nie narzedzie,zupa a nie garnek.Wiadomo,ze Makita to dobre aku,Hilti to udar,a Stihl to przecinanie.Black-deker jest we wszystkim super

Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Nie napisałeś ale napisałeś :

Tylko dlaczego Ci z branzy,tego waskiego wysokiego grona nadal dzwigaja,strasza dlugimi,ciezkimi lufami.
    Więc podałem pierwszego lepszego gościa z wysokiego grona jakim jest Sebastiao Salgado. Który nie dźwiga a daje rade małym do wszystkiego

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dobas Zobacz posta
    Pare razy chyba juz pisałem jak działają Ci z branży z wąskiego grona. Nie noszą. mają pół tony nadbagażu. Do tego ponton, ultralekki samolot, namioty, agregaty, i kilku ludzi do pomocy i podawania tego obiektywu, który sobie zażyczą.

Ale ja nie pisze tak,bo ich w pelni popieram.Pisze tylko tak,zeby przedstawic diametralnie inna punkt w dyskusji.Zeby byla dyskusja z ktorej wyciaga sie wnioski.Wnioski za i przeciw.
    Zeby nie bylo,ze male to najlepsze,ze tylko to i nic innego.To tak jak jade na urlop i fotografuje na nim,albo jade fotografowac wykorzystujac urlop.

Kurde.Foce E510 i dwoma kitami.Nie ma nic lepszego ponad to.

---------- Post dodany o 20:47 ---------- Poprzedni post był o 19:40 ----------

Żeby nie być gołosłownym w fotografi Sebastiao Salgado jakoś daje radę maleństwem a nie wielkimi lufami...

Tak.Tylko to malenstwo to FF(24x36) klisza.Szeroki EV.Malo ktore z matryca podskoczy takiemu malenstwu.
    Mysle,ze tej klasy kucharz to i w menazce na ognisku cos smakowitego nagotuje.

Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    A
    Tak.Tylko to malenstwo to FF(24x36) klisza.Szeroki EV.Malo ktore z matryca podskoczy takiemu malenstwu.
    Mysle,ze tej klasy kucharz to i w menazce na ognisku cos smakowitego nagotuje.
    takie samo maleństwo FF(24x36) klisza masz w Nikonie F100 albo Nikonie F6...
    Ba nawet taką samą masz w Zenicie 12 XP.
    Rozmawiamy o typie sprzętu i jego funkcjonalności oraz różnicy między dużym czymś np niech to będzie F6 a małym czymś niech to będzie Leica

| OlyJedi Awatar sylwiusz
    Mieszka w
    Warsiawa
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Więc podałem pierwszego lepszego gościa z wysokiego grona jakim jest Sebastiao Salgado. Który nie dźwiga a daje rade małym do wszystkiego
    Uprzejmie donosze, ze Salgado oprocz Leici zwykl byl uzywac rowniez srednioformatowego Pentaxa 645 do swoich zdjec, ktory mimo ze dosc kompaktowy jak na sredni format (wazy tyle co profi Canony i Nikony), to jednak nadal troche kobylka
    Pozdrowienia
    Sylwek
    the convert

| OlyJedi Awatar LuiN
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez tomtomek Zobacz posta
    Obecnie mój zestaw na podróżny to:
    G3+9-18 i OMD+12-50, dodatkowo 40-150.
    Zmieniłby się na:
    OMD+9-18 i X-E1+18-55, dodatkowo 40-150.
    Czyli zarówno na 9-18 jak i na standardowym zoomie poczuję poprawę.
    A kiedyś Oly 17/1,8 lub Fuji 23/1,4 (jak będzie)

W wersji 12-35 jedyne co się zmieni to poprawa w zakresie 12-35 na OMD. No i częściej będę go zmieniał na 40-150.
    Na wyjazdach uwielbiam szeroki kąt i to nim głównie robię zdjęcia - ten jak widzę już masz w świetnym wydaniu (9-1... choć rzecz jasna możesz mieć inne zwyczaje podróżnicze.

Chcąc bezstresowo robić zdjęcia rodzinne dodałbym do tego jasną porterówkę. 45 mm jest tanie, ostre i zabójczo szybkie - absolutny must have w tym systemie. Jakby było za długie, w pomieszczeniach świetnie powinno sprawdzić się wspomniane przez Ciebie 12-35 F/2.8. O ile podany przez Ciebie budżet nie jest kwotą netto, to na 45-tce i 12-35 zakończyłbym zakupy.

Co zaś chodzi o zmianę body, to w moim odczuciu rozsądniejszą ekonomicznie opcją niż świetny, ale drogi i słaby gdy chodzi o filmy X-E1 będzie EPL5 z matrycą z OMD. Oczywiście, jeśli spieszy Ci się. Bo jeśli nie, to zdecydowanie zaczekałbym na następcę OMD i jego wariant Pro. Targanie 2 body w tym samym systemie daje tę niewątpliwą przewagę, że w razie awarii jednego z nich, w dalszym ciągu masz dostęp do kompletu obiektywów.

To tyle gdy chodzi o moje odczucia - listopad się kończy, ciekaw jestem co ostatecznie wybierzesz.

Pozdrawiam,
    Lech
    E-M5 | E-M5 Mark II | EM-1 Mark II
    7-14 F2.8 | 25 F1.2 | 45 F1.2 | 45 F1.8 | 60 F2.8

| OlyJedi Awatar tomtomek
    Mieszka w
    Kalisz
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

No to wybrałem, żeby zakończyć temat.
    Fuji X-E1 + 18-55 - już się ładuje bateria. Pozdrawiam przemiłych kolegów sprzedawców w Foto-Master.

Pozdrawiam
    Tomek
    E-M1, RX100, 12-40, 45.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

No to witaj w klubie
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Tak, witaj Na polepszenie humoru zakup znakomity.