Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 57

Wątek: 5000 do wydania :)

| OlyJedi Awatar tomtomek
    Mieszka w
    Kalisz
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Odp: 5000 do wydania :)

Witaj Mirku.
    Nie zarabiam na fotografii, zdjęcia robię tylko dla przyjemności. Z kasą (szczęśliwie) też chwilowo nie ma problemu i stać mnie i na podróżowanie i na sprzęt.
    Natomiast nie widzę sensu kupowania pełnoklatkowego Nikona, bo o ile G3, OMD, 12-50, 9-18 jestem skłonny nosić wszędzie ze sobą, to dwa Nikony, 16-35 i 24-120 już nie. A wiem co mówię, bo właśnie z Nikona tu trafiłem i etap D700 mam już za sobą.

Postanowiłem więc sobie wydać 5000 złotych, ale na coś o dobrej jakości i niewielkiego. Stąd moje pytanie o Waszą radę.

Jutro jadę przymierzyć się ostatecznie do X-E1 we Wrocławiu i być może będę miał potem dłuższą okazję porównać go z OMD.
    I jeszcze (o zgrozo) sprzedam później mojego OMD,w którym ekranik nie jest jeszcze pęknięty...

Pozdrawiam
    Tomek
    E-M1, RX100, 12-40, 45.

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

O kurcze a ja wolałbym wydać te 5 tyś na wyjazd do Tajlandii i zrobić tam nawet gorsze zdjęcia albo nie zrobić ich wcale. Bo zdjęcia predzej czy później trafiaja do archiwum a to co zobaczylismy zostaje w nas na zawsze.

Mieszka w
    Kalisz
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Każdy ma własny sposób na spędzanie wolnego czasu. Mi największą przyjemność sprawia robienie zdjęć w czasie podróżowania. Chyba nie sądzisz, że chodzę tylko z aparatem przy oku? Wręcz przeciwnie, jestem ze starej analogowej szkoły i z 2-3-tygodniowego wyjazdu przywożę średnio tylko 400-500 zdjęć.
    A na Tajlandię też przyjdzie czas, ale dopiero po Ameryce Południowej.

Pozdrawiam
    Tomek
    E-M1, RX100, 12-40, 45.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez tomtomek Zobacz posta
    Nie zarabiam na fotografii, zdjęcia robię tylko dla przyjemności.
    Jutro jadę przymierzyć się ostatecznie do X-E1 we Wrocławiu i być może będę miał potem dłuższą okazję porównać go z OMD.
    I jeszcze (o zgrozo) sprzedam później mojego OMD,w którym ekranik nie jest jeszcze pęknięty...

Pozdrawiam
    Tomek

To jednak mamy inny poglad na wspolny cel.
    Ja bym jednak dzwigal,uzywal pelnej klatki.Mam takie zdanie ze na A 4 jest lepiej narysowac o odczytac schemat niz na A6.
    Fakt,ze lepiej jest jak sie nie dzwiga,ma sie male zabawki.Tylko dlaczego Ci z branzy,tego waskiego wysokiego grona nadal dzwigaja,strasza dlugimi,ciezkimi lufami.Filmowcy kreca filmy nadal duzymi kamerami,modziarze nadal sredni format w lapie,a nikt nie bierze malej zabawki do wszystkiego,co filmuje,fotografuje i do kieszeni sie miesci.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    293
    Moja galeria

Dlatego Mirku, że tym targającym te wszystkie klamoty, za to płacą. Płaca dużo również dlatego, że oni dźwigają te poważne klamoty. tzw sprzężenie zwrotne.
    Płaca im na tyle duzo, że stać ich na remont kręgosłupa.
    A kolega Tomek fotografuje dla przyjemności.

Rozmawialiśmy o tym ostatnio w ruinach Ołowianki. Jak Pan Fotograf podjeżdza do klienta dziesięcioletnim Golfem II ubrany w morro, to rozmawia się z nim o 500 zdjeciach za kwotę 200 PLN i zrobi pan sobie promocję. Jak podjeżdża przyzwoitym samochodem i dobrze- choc niekoniecznie sztampowo- ubrany- to jest zupełnie inna rozmowa.
    Ostatnio edytowane przez Koriolan ; 28.11.12 o 19:12
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra

Mieszka w
    Kalisz
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    To jednak mamy inny poglad na wspolny cel.
    Ja bym jednak dzwigal,uzywal pelnej klatki.Mam takie zdanie ze na A 4 jest lepiej narysowac o odczytac schemat niz na A6.
    Fakt,ze lepiej jest jak sie nie dzwiga,ma sie male zabawki.Tylko dlaczego Ci z branzy,tego waskiego wysokiego grona nadal dzwigaja,strasza dlugimi,ciezkimi lufami.Filmowcy kreca filmy nadal duzymi kamerami,modziarze nadal sredni format w lapie,a nikt nie bierze malej zabawki do wszystkiego,co filmuje,fotografuje i do kieszeni sie miesci.
    Całe nasze życie jest kompromisem.
    Dla mnie wybór aparatu to też kompromis pomiędzy jakością zdjęć a wielkością i ciężarem. Pewnie, że chciałbym, żeby RX100 mojej żony robił zdjęcia jak D800 z 24-70, ale trzeba wybrać coś pośrodku.
    Decyzję o sprzedaży systemu Nikona podjąłem po ostatniej wyprawie do USA, a szczególnie po wspinaczce po zboczach Wielkiego Kanionu w 35 stopniach z plecakiem z D700, D90, 16-35 i 24-120. Wiem, że z OMD nie osiągnę tej samej jakości zdjęć, ale z X-E1+18-55 już bardzo zbliżoną.

Pozdrawiam
    Tomek
    E-M1, RX100, 12-40, 45.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Gdybym był na Twoim miejscu i chciał podejść do tematu czysto praktycznie, to kupiłbym Panasa 12-35 i może jakąś jaśniejszą stałkę, jeśliby starczyło. Ale gdybym miał kierować się tylko funem, wziąłbym Fuji
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    79
    Moja galeria

@tomtomek wg. mnie nie ma sensu pchać się w aparat drugiego systemu jeśli masz zamiar z tym podróżowac.
    Tyle piszesz o poręczności a nawet taki X-E1 z jednym obiektywem swoje waży a zabierać dwa aparaty do dzikich krajow to nieostrożność.
    Ja zwykle używam lustrzankę z 3 obiektywami ale na wyjazdach lepiej sprawdza się jeden dobry zoom i ulubiona stałka.
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Koriolan Zobacz posta
    A kolega Tomek fotografuje dla przyjemności.
    Tak.Masz racje.Jednak kolega Tomek napisal,ze jedzie daleko nie dlatego,ze to daleko,tylko,ze jedzie tam bo chce tam porobic pare ladnych kadrow.Tak sobie mysle,ze kolega Tomek gdyby nie mial mozliwosci porobienia tam paru dobrych kadrow to by nie pojechal.Bo i po co?Sasiadom sie pochwalic,ze byl,bo do dobrego tonu nalezy caly rok odkladac i za te odlozone na dwa tygodnie pojechac.
    Ja lubie dmuchac na zimne,nosic zamiast prosic.Dlatego wiec koledze Tomkowi radze to a nie co innego,Bo co zrobi jesli otrzyma tel z propozycja kupienia slicznego kadru pod warunkiem,ze bedzie to FF.Odpowie, kuzwa ,cholera,jasny gwint,po co ja to .....,ze to 4/3,bo on nie chcial dzwigac?????A jak zona bedzie chciala fototapete 9x2,4 do lazienki i zadna firma jakosci nie zapewni,bo wyjsciowka za mala.
    Tiia odpowiemy,ze to tylko hobby,przyjemnosc,ze na forum pisali,ze da rade sliczne fototapety z mikrofilmow zrobic,nawet linka dawali.

Mieszka w
    Kalisz
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Kurcze Mirek, podoba mi się Twoje poczucie humoru. Publikujesz gdzieś coś?
    A w życiu sprzedałem tylko jedno zdjęcie, w dodatku do wydawnictwa, które po chwili zbankrutowało i nie zdążyli wydrukować... Więc jak widzisz doświadczenia mam niemiłe i z tego raczej nie wyżyję.
    A na serio. Dlaczego 16 MPix z E-X1 czy OMD ma być gorsze niż 12 MPix z D700 czy 5dmk1? A te dwa ostatnie to przecież pełna profeska !

Pozdrawiam
    E-M1, RX100, 12-40, 45.