Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 57

Wątek: 5000 do wydania :)

| OlyJedi Awatar tomtomek
    Mieszka w
    Kalisz
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

5000 do wydania :)

Witam
    Jestem zadowolonym użytkownikiem Olympusa OM-D, ale obiektyw 12-50 nie do końca mi wystarcza we wszystkich zastosowaniach. O ile w fotografii rodzinno-okolicznościowej jego osiągi są wystarczające, to przy niektórych zastosowaniach jego ostrość jest niewystarczająca, że o za dużej głębi ostrości nie wspomnę...
    Ponieważ listopad to miesiąc zakupów, mimo, że nie trzeba już (na szczęście ) płacić podwójnej zaliczki postanowiłem wydać kwotę ok. 5 tys. PLN na poprawę jakości.
    Biorę pod uwagę trzy scenariusze:
    1. Panasonic 12-35/2,8 + Olympus 45/1,8
    2. Fuji X-E1 + 18-55
    3. Olympus 12/2.0 + Panasonic 25/1,4 + Olympus 45/1,8

Każde rozwiązanie ma swoje plusy i minusy.
    1. Chyba najlepsza ostrość i połączenie szybkiego autofocusa z jasnym ostrym obiektywem.
    2. Dobry obiektyw, rewelacyjna matryca, no i drugie body, więc na wyjazdach do OMD mogę mieć na stałe podpięty 9-18, który bardzo lubię.
    3. Wersja ekstremalna, bo wymaga mieszania szkłami bez przerwy i pewnie z czasem i tak wymagająca dokupienia przynajmniej EM2. Za to jakość najlepsza i największa kontrola nad głębią ostrości

Zdjęcia jakie robię to głównie fotografia krajobrazowo-dokumentalna na wyjazdach po całym świecie poświęconych w 100% fotografii oraz fotografia rodzinno-dokumentalna.

Co poradzicie?

Pozdrawiam
    Tomek
    E-M1, RX100, 12-40, 45.

| OlyJedi Awatar wyrwiflak
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Odp: 5000 do wydania :)

Skoro potrzebne ci drugie body to może E-PL5 + 25/1,4 (i 45/1,8 w zapasie) jako uzupełnienie OMD z 9-18?
    Sprzętu więcej niż umiejętności. FF+APS-C=cokolwiek
    "If you are looking for the perfect camera, it doesn’t exist and never will."

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

ad 1. W tej koncepcji chyba najważniejszą zaletą jest poręczność, głębia ostrości jak 5,6 na FF więc miodu chyba nie będzie. W piątce chyba też się ciężko zmieścić chyba że liczysz ceny netto

ad 2. Zauważam że w mikrusach powraca koncepcja dwóch korpusów z zapiętymi dwoma różnymi szkłami...czy to jest tańsze, wygodniejsze i lżejsze niż jedna FF lustrzanka z 24-70/2,8? nie wiem. W każdym razie rozwiązanie takie daje spore możliwości a co więcej wydaje się że X-E1 z OMD wzajemnie uzupełniają swoje wady i zalety. Co do ceny uwaga jak w p. 1.

ad 3. Z tego co pamiętam - to kiedyś już miałeś Panasonica 25/1,4. Poszedł do ludzi? skoro kiedyś Ci nie podpasował to chcesz do tej koncepcji wracać tylko po to by wydać pieniądze? Cenowo chyba wyjdzie najdrożej ale będzie to zestaw bardzo uniwersalny. Nawiasem mówiąc - coś podobnego chyba można skompletować w Fuji a 35tka (odpowiednik 25 Panasonica) potrafi już ładnie tło rozmyć i pierwszy plan wyciągnąć.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    109
    Moja galeria

Miałem przez pewien czas i używałem dwóch body. Mało wygodne.

Wybrał bym wariant "1 zmodyfikowany". Zamiast 45/1,8 proponuję 20/1,7 lub 17/1,8 (jasna stałka o takich ogniskowych najlepiej się sprawdza) ewentualnie 25/1,4.

Gratuluję problemów, w razie czego mogę podać nr konta

| OlyJedi Awatar chreasy
    Mieszka w
    Dln Śląsk
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria

wybierając zestaw nr 2 obawiam się, że OM-D będzie rzadko wykorzystywany ( do zastosowań krajobrazowo-dokumentalnych ). Niestety. XE-1, Bokeh, kolory etc mniam . Wybierz opcje 1 w przeciwieństwie do żonglerki (3)
    runner

| OlyJedi Awatar Bacio
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez tomtomek Zobacz posta
    1. Panasonic 12-35/2,8 + Olympus 45/1,8
    2. Fuji X-E1 + 18-55
    3. Olympus 12/2.0 + Panasonic 25/1,4 + Olympus 45/1,8
    Jeśli OM-D się u mnie sprawdzi pod względem funkcjonalności, to kolejnym krokiem będzie właśnie Panasonic 12-35/2,8. Muszę jednak przekonać się ile tu zależy od szkła, a ile od aparatu - nie jest to dla mnie oczywiste. Być może najpierw przejdę przez 17/2,8.

Rozważałem X-E1, ale zrezygnowałem głównie z uwagi na kiepski autofocus. Jeżeli jednak OM-D się nie sprawdzi, to wrócę do X-E1.
    Jak na razie zdjęcia OOC z X100 biją w każdym ustawieniu zdjęcia z OM-D z kitem - pod każdym względem.

Kiedyś ganiałem po świecie z dwoma czy nawet trzema korpusami. Nie sprawdziło mi się zupełnie. W tej chwili wolę mieć jeden, nawet z gorszą jakością zdjęcia. Zmiana aparatu to jak zmiana obiektywu - najciekawsze rzeczy dzieją się właśnie wtedy, kiedy nie da się zrobić zdjęcia już zestawem A i jeszcze się nie da zrobić zdjęcia zestawem B.

Będę śledził ten wątek

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    109
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Bacio Zobacz posta
    ...najciekawsze rzeczy dzieją się właśnie wtedy, kiedy nie da się zrobić zdjęcia już zestawem A i jeszcze się nie da zrobić zdjęcia zestawem B.
    Właśnie Oprócz dylematu konieczności zmiany obiektywu trzeba wybrać na którym body go zmienić.

Mieszka w
    Kalisz
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Rzeczywiście PanaLeikę 25 już miałem, ale nie mogę o niej złego słowa powiedzieć. Sprzedałem ją bo miałem wizję D600+28+50+85, ale już się z niej wyleczyłem.
    Natomiast fakt faktem, że u mnie bez względu na system 50 to taka niszowa ogniskowa, wolę 35 lub 80-90.

Więc żeby namieszać powstała jeszcze czwarta ewentualność:
    4. Olympusy: 17/1,8 i 45/1,8

Pozdrawiam
    Tomek
    E-M1, RX100, 12-40, 45.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez tomtomek Zobacz posta
    Zdjęcia jakie robię to głównie fotografia krajobrazowo-dokumentalna na wyjazdach po całym świecie
    Nie przydałby się jakiś dłuższy obiektyw?
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Mieszka w
    Kalisz
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    Nie przydałby się jakiś dłuższy obiektyw?
    Ogniskowe powyżej pełnoklatkowego 200mm mogą dla mnie nie istnieć, przez 25 lat fotografowania zrobiłem nimi ze 100 zdjęć...
    E-M1, RX100, 12-40, 45.