dlatego mam 4 różne systemy i żaden nie jest doskonały![]()
dlatego mam 4 różne systemy i żaden nie jest doskonały![]()
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
A ile trzeba aby móc coś robić? MZ jeden. Taki który służy jak dawniej zegarek - nie przeszkadza, nie uwiera, a jest z nami. Duży, "wypasiony" sprzęt dla profi, co to pracują i zarabiają nim.
Najciekawsze widoki (obrazy) często nas amatorów zaskakują, tworzy je samo życie. Jeśli to pejzaż to możemy wrócić ze sprzętem i wykonać zdjęcie. Ale wiele jest takich dynamicznych obrazów przed naszymi oczami i wtedy albo mamy w kieszeni coś do fotografowania, albo przepadło.
Ile osób mających dwie torby sprzętu robi zdjęcia komórką? Przyzna się ktoś z "usprzętowionych" ?
Rysiek_______________
Podstawowe elementy E 4/3 i m4/3
cztero-systemowiec "przy tablicy
komórkę do foto używam, gdy ....
nie chce mi się czegoś przepisywać, i przy wyjazdach z synem, wysyłam wtedy mojemu ojcu zdjęcia z naszych wypraw na bieżąco, jest po 2 zawałach w ciągu roku i to dla niego wielka radość (tak twierdzi)
cztery systemy bo ......
- canon jest malutki i mieści się w KAŻDEJ kieszeni, po za tym moja kochana żona czasem go "pożycza" (prostszego w obsłudze chyba nie ma)
- epl-1, ma mi zapewnić na wyjazdach lepszą jakość od kompaktu (choć za bardzo na niego nie można narzekać https://picasaweb.google.com/1118376...NY2012Czerwiec) - i przy, "podczas nudów" wyjazdowych można pogrzebać w manualu, powrót do tego systemu ze względu na pojawienie się 15
- R1, bo ten aparat cały czas mnie zaskakuje, mimo "wiekowej" konstrukcji i przebiegu ponad 250tyś, swoim obrazkiem i obiektywem, a poza tym jest cichutki https://picasaweb.google.com/111837667327221520494/ZlotPojazdowIIRzeczpospolitejSlezaZamekTopacz2011
- nikony - bo nimi pracuję
- i KILKA manuali nikona (ze względu na posiadaną optykę, choć chciał bym wrócić do olympusa om40, czasami pod nazwą PC) - świeże filmy czekają w lodówce i czekające skanery, które teraz tylko zbierają kurz![]()
Witam !
Co do szkiel to ostatnio... Uzaleznilem sie od jasnych stalek.
Zestaw:
14mm /2.5,
20mm/1.7,
45/1.8
rozwiazuje wiekszosc moich potrzeb.
Szczegolnie szklo 45/1.8 przypadlo mi najlepiej do gustu bo mozna nim robic niezle portrety z mala GO i powalajaca
iloscia szczegolow. Zastapilo mi to zestaw 5D + 85mm/1.8 z ktorego wczesniej najczesciej uzywalem do portretow.
20mm /1.7 rozwala maksymalnie pod wzgledem wybitnej szczegolowosci jak na format sensora 4/3
Nie wspomne, ze bez lampy blyskowej mozna tym szklem w ciemnym Kosciele robic normalne foty
Ostatecznie mam jeszcze zoom ZD 14-150 ktorego od czasu do czasu dopinam.
Pozdrawiam
Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak
Bogdi, dziękuję za interesujący opis. Pozdrawiam Kiełczów. Byłem kilka razy na osiedlu za boiskiem.
Gwoli ścisłości:
Canon - masz na myśli tzw "małpkę"
E-Pl1 - przedstawiciel bez;usterkowców
Nikon - lustro
manuale Nikona - analogi ( na kliszę)
A R1 do czego zaklasyfikować ?
Darekw1967 - dobre szkło powinno być jasne, tak jak wspominasz wystarczy światło zastane w ciemnym kościele. A te wszystkie zoomy to tylko taki bajer, oszczędzają nogi ale straszą "ciemnią"
Mnie się marzy "wielozadaniowy", "amatorski" aparat. Zdjęcia drukuję maksymalnie do podwójnej pocztówki - większych nie mam potrzeby tworzyć.
fotki pamiątkowe z wycieczek, uroczystości rodzinnych, spacerów.
aparat powinien zmieścic się w kieszeni( nawet większej) i nie być zbyt delikatny jak chodzi o wstrząsy i zmiany wilgotności. Dobrze jeśli bateria wystarczy na 100 zdjęć.
Rysiek_______________
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
APZ bardzo dziękuje! Twój XZ-1 jest rzeczywiście bezrobotny? Rozumiem, że perełką jest E-M5, ale do czegoś Tobie ten XZ-1 kiedyś służył.
Rysiek_______________
Parę razy się przeleciał, by sie nie nudził parę razy wziąłem go ze sobą , ale do szczegółowych obrazków (krajobrazów) mniej sie on nadaje, mniej od takiego E-PM1 czy E-PM2 I tych kilka staleczek 12/14/17/20/19/20/25/30/45 (do wyboru 3-4) świetnie do zabawy się nadają. też można sie z płytszą GO pobawić.
E-M5 jest na razie głównym moim aparatem, E-PL1 zapasem, ten z wymienioną płytka na niebieską przed matrycą robi za mojego nauczyciela koloru, a XZ-1 się marnuje, szkoda go sprzedać, używam go z rzadka, gdy długich czasów będę potrzebował bez statywu użyć.
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Rysiek - jak następnym razem do mnie wpadniesz, to pokaże Ci Sony R1 - robimy nim główki do dokumentów.