Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 61

Wątek: PEN Lite czy Mini?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    115
    Moja galeria

Odp: PEN Lite czy Mini?

Cytat Zamieszczone przez goldiesr Zobacz posta
    i to jest powód, żeby dopłacać kilka stówek? jak wcześniej pisałem, wg mnie nie. ale po to jest wybór, żeby każdy coś dla siebie lepszego wybrał.
    A wg. mnie tak. Mam już bardzo dobry aparat, ale brakuje mi właśnie odchylanego ekranu. Dlatego najprawdopodobniej go wkrótce kupię.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    Nie pamiętam, żebym spotkał w życiu choć jedną osobę poza plenerami fotografów, na wycieczkach czy imprezach, która nie miałaby ustawiony domyślnie autowyboru af (a byli to także posiadacze lustrzanek i bynajmniej nie z obiektywem kitowym). I wcale nie trzeba zaglądać w menu, wybór punktu środkowego i przekadrowanie powoduje charakterystyczny ruch aparatem. Idź gdzieś sobie, gdzie ludzie masowo pstrykają i poszukaj takich, którzy ów ruch wykonują.
    Znajdujemy sie bylo nie bylo na forum fotograficznym, gdzie raczej wiekszosc ma wieksza lub mniejsza wiedze o fotografii. Przez pryzmat tegoz prowadzone sa w wiekszosci dyskusje tutaj i chyba powinnismy miec to na uwadze. Gdybysmy byli na forum pudelka, gdzie jednym z watkow jest fotografia, to Twoje wywody nabralyby innej wartosci, mialyby uzasadniony powod do toczenia dysput w tym kontekscie, i nawet bylyby sensowne z punktu uzytkownika owego forum.

Widzisz, przy bardziej zaawansowanych ukladach AF nie potrzeba przekadrowywac, bo niesie to za soba ryzyko chocby wypadniecia z GO, dlategoz uzasadnione jest mieszanie wybierakiem i ustawianie dowolnego punktu by "zlapac" ostrosc. Nie sadze tez aby to byly odosobnione przypadki, oczywiscie dla prymitywnych ukladow AF jest to karkolomne zadanie, faktycznie wtedy li tylko przekadrowywanie jest remendium.

pozdro
    Ostatnio edytowane przez nyny ; 25.11.12 o 10:31
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Kiedyś pożyczyłem od ojca małpkę, przestawiłem punkt AF z automatycznego na boczny, potem zapomniałem zmienić i tak zostało. Po jakimś czasie ojciec dzwoni, że aparat się zepsuł, bo robi nieostre zdjęcia. Łatwo się domyślić, co było tego przyczyną. Sądzę, że przypadek mojego ojca nie jest odosobniony i faktycznie "99%" użytkowników aparatów nie zmienia punktów AF. Ba, nawet nie dotykają żadnego innego przycisku, oprócz spustu migawki i podglądu zdjęć.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    biesy i czady
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Kiedyś pożyczyłem od ojca małpkę, przestawiłem punkt AF z automatycznego na boczny, potem zapomniałem zmienić i tak zostało. Po jakimś czasie ojciec dzwoni, że aparat się zepsuł, bo robi nieostre zdjęcia. Łatwo się domyślić, co było tego przyczyną. Sądzę, że przypadek mojego ojca nie jest odosobniony i faktycznie "99%" użytkowników aparatów nie zmienia punktów AF. Ba, nawet nie dotykają żadnego innego przycisku, oprócz spustu migawki i podglądu zdjęć.
    i po to wymyślono proste kompakty, żeby nie było takich przypadków. automat, pstryk, zdjęcie, zadowolony pstrykacz

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Teraz prawie każdy aparat jest takim "prostym kompaktem". A przynajmniej ludzie używają tych aparatów w taki sposób, jakby faktycznie nimi były.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    56
    Moja galeria

Mam kilka precyzyjnych, aczkolwiek banalnych pytań odnośnie EPM2:
    1. Czy kółko z tyłu może wybierać wartość przysłony w trybie priorytetu przysłony? Czy da się tak ustawić?
    2. Czy pod pozycje wybieraka (góra, dół, boki) da się przypisać takie parametry jak: iso, WB, kompensację ekspozycji? I czy wtedy ruch kółkiem powoduje zmianę danego parametru?
    3. Praktycznie - czy to kółeczko ma tendencje do "samoistnego" przekręcania się? Czy podobnie jak w epl3 jest zbyt blisko wyświetlacza?
    4. Czym (którym guziczkiem) dokonuje się blokady ekspozycji?

Z góry dziękuję
    Ostatnio edytowane przez TOKIN ; 25.11.12 o 13:03

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    159
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez luc4s Zobacz posta
    Celuję własnie w E-PL5 lub E-PM2.
    Pytałeś o lampy. Obydwa nie mają wbudowanych, ale mają w fabrycznym komplecie wpinaną w sanki maluśką lampeczkę.
    The question is: What is a Mahna Mahna?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria

romek1967 a to fajna spawa, zawsze można rzucić gdzieś do torby, a jest mocowana wyżej, niż lampa wbudowana. Czasami po prostu nie chce mi się nosić ze sobą ciężkiej FL50, pomijając już kweste estetyczne takiego rozwiązania i taka lampka fajna rzecz.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez TOKIN Zobacz posta
    Mam kilka precyzyjnych, aczkolwiek banalnych pytań odnośnie EPM2:
    1. Czy kółko z tyłu może wybierać wartość przysłony w trybie priorytetu przysłony? Czy da się tak ustawić?
    2. Czy pod pozycje wybieraka (góra, dół, boki) da się przypisać takie parametry jak: iso, WB, kompensację ekspozycji? I czy wtedy ruch kółkiem powoduje zmianę danego parametru?
    3. Praktycznie - czy to kółeczko ma tendencje do "samoistnego" przekręcania się? Czy podobnie jak w epl3 jest zbyt blisko wyświetlacza?
    4. Czym (którym guziczkiem) dokonuje się blokady ekspozycji?
    Tutaj masz instrukcję do E-PM2 po Polsku http://www.olympus.pl/site/pl/c/came..._download.html

1) Zdaje mi się że tak, prawie na pewno
    3) Jak dla mnie to kółko dość łatwo się obraca, podobnie jak w E-P3. Ale mi rzadko kiedy samoistnie się przestawia.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

| OlyJedi Awatar Rysiek_O
    Mieszka w
    47-364 Komorniki
    Siła reputacji
    312
    Moja galeria

Bardzo dziękuję wszystkim zabierającym głos w niniejszym wątku. Wasze opinie pomogły mi się rozeznać w temacie i posłużą do wypracowania mojego osobistego stanowiska.
    Postaram się w marketach wziąć do ręki jedne i drugie korpusy.
    No i czas gromadzić kasę
    Rysiek_______________
    Podstawowe elementy E 4/3 i m4/3