Strona 8 z 10 PierwszyPierwszy ... 678910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 91

Wątek: Panasonic Lumix DMC-G5 - subiektywnie w miejsce E-M5

Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Odp: Panasonic Lumix DMC-G5 - subiektywnie w miejsce E-M5

W moim wypadku oświetlenie było głównie led i trochę halogen
    Jacek

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Z kinoflo powinno być ok. Mogę spojrzeć po weekendzie, mam 2-3 zestawy w pracy.

Teatry w większości mają lampy o świetle ciągłym, więc nie ma z tym problemu.

Generalnie kłopot z elektroniczną migawką jest ze wszystkim, co mruga - nie jest to podstawowa cecha, a raczej fajny dodatek.

A, jeszcze jedno - wyłącza się opcja "błyskania" lampą.

Cytat Zamieszczone przez jbator Zobacz posta
    W moim wypadku oświetlenie było głównie led i trochę halogen
    LED niestety "mrygają".
    Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Tu efekt w maksymalnym natężeniu:

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	elektroniczna_migawka.jpg
Wyświetleń:	97
Rozmiar:	286,0 KB
ID:	78685
    Jacek

| OlyJedi Awatar bogdi
    Mieszka w
    dolny śląsk - Kiełczów
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria

dlatego boję się, "wyładunek" przy 1/125 sek już każde zdjęcie może być inne - kino też mruga i daje jeszcze brzydką poświatę - czyli niestety chyba trzeba szukać sztuki do wypożyczenia ?
    wielosystemowy

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez bogdi Zobacz posta
    dlatego boję się, "wyładunek" przy 1/125 sek już każde zdjęcie może być inne - kino też mruga i daje jeszcze brzydką poświatę - czyli niestety chyba trzeba szukać sztuki do wypożyczenia ?
    Oryginalne kinoflo właśnie nie powinno mrugać...

a co potrzebujesz dokładnie sprawdzić?
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

| OlyJedi Awatar bogdi
    Mieszka w
    dolny śląsk - Kiełczów
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria

Najbardziej mnie interesuje sytuacja z lampami wyładowczymi, czyli z tymi co muszą migać aby pracować (moc chyba w tym momencie jest nie istotna)
    wielosystemowy

| OlyJedi Awatar bogdi
    Mieszka w
    dolny śląsk - Kiełczów
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria

już wiem więcej, kino NIE powinno mrugać, gdyż kolejne świetlówki są podłączone w ten sposób, że mrugają na przemian, więc jedynym efektem ubocznym może być obniżenie mocy światła, jeśli chodzi o lampy wyładowcze to mrugają 50 hz, niektóre mają możliwość przełączenia na 60 hz, w przypadku użycia utra szybkich kamer lub aparatów fotograficznych z krótkimi czasami, należało by dokupić moduł (podobny do wyzwalacza), który będzie synchronizował mruganie lampy do wyzwolenia migawki, niestety jest to diabelnie drogie i lampa musi być dostosowana do tego ustrojstwa , a są wielką rzadkością (ponoć robi to tylko jedna firma) - tylko jak panasonic będzie pracował z tymi lampami ?
    wielosystemowy

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Jade na zdjecia za troche to Ci porobie testy z ISO1600/czlowiek/jpg.

A co do panasa - na migawce mechanicznej bedzie tak jak wszystko inne. Na elektronicznej z wyladowczymi bedzie kicha pewnie.

Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez strOOs Zobacz posta
    Dużym minusem jest prędkość opróżniania bufora - komplet 9 RAWów nawet na Sandisk Extreme Pro potrafi zapisywać dobre 15-20s. Nie pomaga mu w żadnym stopniu wymiana karty, a mam kilka szt od Ultra 15MB/s do właśnie 95MB/s Extreme Pro.

ISO. Użytecznym jest zakres tak do 1250, 1600-2000 z odszumianiem w LR.
    Właśnie podobnie mi wyszło z tymi prędkościami choć nie jestem do końca pewien moich kart, czekam na szybki czytnik do sprawdzenia ich. Natomiast jak robiłem serie w jpeg only to było widać wyraźnie różnicę w opróżnianiu pełnego bufora w zależności jaką kartę tam wpakowałem (tak pomiedzy 2-3x szybciej pomiędzy moją "najszybszą" a najwolniejszą). Trochę mnie to zdziwiło bo w końcu dane to dane. W każdym razie daje mi to nadzieję że w kolejnych wersjach softu są w stanie to poprawić.

Był byś może w stanie to sprawdzić u Siebie?

A odnośnie ISO da się to 1250 ustawić gdzieś jako maks? NIe mogę tego znaleźć, znalazłem tylko wybór max. ze zdefiniowanych wartości czyli 400, 800, 1600 itd.
    Jacek

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez bogdi Zobacz posta
    już wiem więcej, kino NIE powinno mrugać, gdyż kolejne świetlówki są podłączone w ten sposób, że mrugają na przemian, więc jedynym efektem ubocznym może być obniżenie mocy światła, jeśli chodzi o lampy wyładowcze to mrugają 50 hz, niektóre mają możliwość przełączenia na 60 hz, w przypadku użycia utra szybkich kamer lub aparatów fotograficznych z krótkimi czasami, należało by dokupić moduł (podobny do wyzwalacza), który będzie synchronizował mruganie lampy do wyzwolenia migawki, niestety jest to diabelnie drogie i lampa musi być dostosowana do tego ustrojstwa , a są wielką rzadkością (ponoć robi to tylko jedna firma) - tylko jak panasonic będzie pracował z tymi lampami ?
    1
    Możesz spróbować pociągnąć do mieszkania (a raczej kuchni) zasilanie 3-fazowe.
    Potem skonstruujesz sobie lampę z trzema lampami wyładowczymi podłączonymi do każdej fazy i już nic nie będzie migać.

2
    Konstruujesz lampę z dwoma lampami wyładowczymi, przy czym drugą podłączasz przez dodatkowy kondensator
    (schemat podobny jak w oprawach 2-świetlówkowych)
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
    Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1