Z buforem i JPEG sprawdzę wieczorem.
Co do migawki elektronicznej - potestowałem ją wczoraj "w ruchu" (panoramowanie). Rybiego oko nie widzi problemuAle 20 i 75 już tak - płynie świat na nich. Dodam wieczorem co i jak.
Co do fotografii ludzi - nie zauważyłem żadnych problemów. Nie mam karty ze sobą, ale spokojnie da się 75 robić człowieka, tak żeby wyglądał "normalnie".
Co do światła: fakt, jak jest kilka lamp (nawet na jednej fazie) to już nie ma tego efektu. Fotografowałem halę pełną świetlówek i nie ma problemu, bo jest ich kupa i każda świeci w trochę innej fazie. Wieczorem wygrzebię pierścieniową lampę diodową i zobaczę jak to pracuje.
Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
"Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"
diody nie powinny migać, jeśli migają to wada zasilaczy, dlatego do filmu diodówki są zasilane z aku, no chyba, że to diody robione przez "małe rączki"![]()
wielosystemowy
Pozwolę sobie zadać jedno tutaj jedno pytanie bo kilka osób miało korzystało z aparatów Panasonika i Olympusa naprzemiennie.
Od pewnego czasu ciekawi mnie czy Olkowy pomiar światła zachowuje się podobnie jak Panasonica?
Używałem LX5, teraz mam GX1 i wg mnie Panasonic na swój sposób dokonuje pomiaru światła matrycowego. W LX5 zdjęcia mi się nie podobały bo wyglądały trochę sztucznie ale w GX1 jest dobrze, zdjęcia wychodzą naturalnie z dobrą głębią, nie są szaroszare.
Zapraszam do mojego wątku
P&P - Pentax i Panas (GX7)
Witajcie.
Podpowie ktoś dlaczego silnik jpg w G5 tak przepala? W załączeniu raw oraz jpg zdjęcia nieobrobione. Praktycznie każdy jpg ma przepalenia.
W zamieszczonych przykładach nie ma żadnych przepaleń i jest do nich jeszcze bardzo daleko.
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Tam nigdzie nie ma przepalenia. Widocznie soft do rawów, z którego korzystasz, stosuje inną krzywą, niż silnik jpeg.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
A mógłbyś napisać gdzie widzisz przepalenia?
Aleśta wykopali...
Nie ma przepaleń - może chodzi o to, że są inne odcienie? Pokombinuj z ustawieniami JPEG w aparacie (są różne "Style").
Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
"Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"
Nazwałem "przepaleniami" to co LR zaznacza na czerwono. Generalnie chodzi tutaj mi o niebo w jpg.