www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Wiesz, nikt nie mówi, że to funkcja idealna
Panasonic dał taką opcję, która jednym dużo da, a innym tylko poprzeszkadza. Ja dzięki tej elektronicznej migawce jestem w stanie robić zdjęcia na spektaklach teatralnych nie denerwując ludzi dookoła. Oczywiście, że wolałbym global shutter - ale tego nikt w tej chwili nie ma i na razie pewnie nie będzie mieć. Biegów tym nie zrobisz, sportu raczej też nie (ale fajny efekt jak tło "płynie"), ale wiele tematów się da.
Jak ludzie ruszają się względnie "flegmatycznie" to nie ma problemu, robisz ich i jest ok. Tutaj w temacie te "teatralne kadry" były robione na elektronicznej migawce. Robiąc księżyc na statywie miałem ten plus, że migawka się nie ruszała, więc nie powodowała niepotrzebnych drgań.
Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
"Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"
to do ciorta, jak to zrobili w sony r1, który ma elektroniczną migawkę, cmos i nic nie rozmazuje ? czyż by przysłona była też migawką ?, ale na to mi nie wygląda![]()
wielosystemowy
R1, z tego co w tej chwili czytam, ma "electronic front shutter" - czyli jakby migawka była "hybrydą" - otwiera elektronicznie, a potem "zakrywa" już mechanicznie? Ale w ogóle mało jest o tym modelu.
Nie wiem czego to kwestia, ale udało mi się odnaleźć info, że w kamerze F55 jest "global electronic shutter CMOS" - czyli się da, ale w innej półce cenowej (20kUSD) i chwilę później, F55 dopiero ma wejść na rynek na początku 2013. Coś za coś - G5 wyszedł wcześniej i jest przeszło 20x tańszy
Wychodzi na to, że to kwestia czasu. Za rok albo 2 "global shutter" może będzie w powszechnym zastosowaniu, a wady powolnego odczytu (dla G5 około 0.1s) powinny zniknąć.
Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
"Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"
Każdy cyfrowy aparat ma elektroniczną migawkę. Tylko celowo większość z nich nie umożliwia jej wykorzystania przy jednoczesnym wyłączeniu migawki mechanicznej.
A Sony R1 też ma mechaniczną, tylko że centralną, tak jak kompakty.
Ostatnio edytowane przez bogdi ; 31.12.12 o 19:17
wielosystemowy
kupując e pl5 mamy matryce e-m5 w cenie g5
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro