Pytając o szum na zdjęciach, absolutnie nie chcę deprecjonować Panasa G5 albo gloryfikować OM-D. G5-ką zainteresowałem się, jak... zobaczyłem jego cenę (wcześniej spodziewałem się "kosmosu" cenowego).
Ten szum na tym jednym zdjęciu, po prostu wydaje mi się "nie ładny", a jest to małe powiększenie, stąd zwróciłem na to uwagę. Może to faktycznie zbyt duże wyciąganie detali spowodowało taki wzrost szumu, a może jest to problem oprogramowania do obróbki rawów.
Sam nie posiadam ani OM-D (chociaż mam do niego dostęp) ani G5 (posiadam Olympa E-P3 i Panasa G1). Trzymam więc kciuki, aby był to wątek merytoryczny i nie przekształcił się z czasem w wojnę wewnątrzsystemową. Pozdrawiam!
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
- dzięki za info, już się łudziłem, że będzie coś cichego - czyli ewentualnie tylko G5 robi cicho w pełnej rozdzielczości
wielosystemowy
Ech, pogmatwaliście.
G3 i GH2 miały taki tryb "superszybki" 20fps, gdzie po cichu robiło się właśnie 20 klatek na sekundę w 4Mpix. Jakość była słabsza i tylko robiły w JPG, bo było to rozwiniecie trybu filmowania.
W G5 ten tryb został poszerzony - elektroniczna migawka pracuje na całej matrycy. Ma kilka minusów (odczyt linia po linii itd) ale jest w 100% cicho i jakość nie różni się w żadnym stopniu od mechanicznego wyzwalania migawki.
Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
"Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"
str00s - dzięki za wyjaśnienie. Pisałem z pamięci i nieco poplątałem.
W każdym razie mam nadzieję, że w Nowym Roku któryś producent m4/3 wprowadzi global shutter![]()
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Bardzo ciężko będzie na CMOS - trzebaby albo wymyślić dużo "szybsze" matryce, albo wrócić do CCD...
"Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb