Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: Rower a fotografia.

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Odp: Rower a fotografia.

Jakaś duża sakwa Lowepro (mocowana na 2 rzepy) i dorobić dolne mocowanie - na kierownice amortyzowaną jak znalazł.

Albo w plecak.

A co do samego trzęsienia - myślisz, że w transporcie Twój aparat był myziany i kładziony na folię bąbelkową? Albo u kuriera.
    Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

| OlyJedi Awatar sabkon
    Mieszka w
    Poland
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria

Najlepszy plecak, chyba że chce się mieć zawsze pod ręką aparat. Jeżeli aparat o nic nie uderza to wytrząsy mu nie straszne. Kiedyś e-500 wypadł mi na torowisko i nic mu nie było, nie mówiąc o podtopieniu i skraplaniu w różnego typu sztolniach.
    Zapraszam na http://sabkon.blogspot.com/. Blog fotograficzny pokazujący znane i nieznane miejsca w Polsce i na świecie. Na blogu znajdziecie moje autorskie zdjęcia m.in. zamków, pałaców, muzeów, bunkrów, fortów, sztolni, tuneli, opuszczonych fabryk, cmentarzy oraz miejsc turystycznych. Prócz zdjęć każde miejsce zawiera wyczerpujący opis historyczny.

| OlyJedi Awatar wulf
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    76
    Moja galeria

Zawsze przeżywam mękę gdy wybieram się na rower (w góry na rower) i myślę o aparacie. Trwa walka o każdy niepotrzebny gram a mam zabierać z sobą 1,5 kilowego kloca? Nigdy! co najwyżej kompakt. Jak słusznie zauważył Karol w dobie bezlusterkowców to nie jest już taki wielki problem jak kiedyś.
    Czasami do Ojcowa zabieram rowerem lustrzankę ale zawsze wtedy jest to wyjazd "robić zdjęcia" a nie "jeździć rowerem"
    Aparat zawsze w pokrowcu w plecaku. Mimo kilkukrotnej gleby nic mu się nie stało ale był to kompakt.
    bezbagnetowiec z mianowania

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Skoro jest już taki temat to dodam jeszcze, że przerabiałem różne plecaki i do przewożenia sprzętu ostatecznie wybieram plecak sportowy z wygodnym systemem nośnym i dobrą wentylacją, żaden fotograficzny który miałem nie był nawet w części tak wygodny. Obecnie na rower zabieram Pena i m.zd 14-42, m.zd 14-150, Lumixa 20/1.7 i (bardzo sporadycznie) Samyanga 7,5/3.5. Oczywiście do wyboru a nigdy razem. Zwykle jest to Pen z kitem, czasem z m.zd 14-150, czasem dodatkowo - np. jak wiem, że będę w ciekawym wnętrzu cerkwi, 20/1.7. Innym razem tylko Pen + 20/1.7, to zresztą mój ulubiony zestaw to zabrania przy okazji, nie tylko na rower. Zdarza się, że kiedy mam zamiar sporo pofotografować i będzie mało światła zabieram lekki statyw (mniej niż 1 kg), wówczas z optyki tylko m.zd 14-150. Jesienne zdjęcia wstawione ostatnio do mojego wątku to rezultat kręcenia na rowerze po Beskidzie Niskim.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

A jaki konkretnie plecak polecacie? Najlepiej byłoby samemu coś wybrać ale w sklepach w moim mieście jest mały wybór i przewaznie jakaś taniocha, która nie przetrwa kilku sezonów. W sieci jest tego zatrzesienie. Myslę o czyms małym co by pomieściło bezlusterkowca z kitem, baterie, jakis notatnik i ewentualnie jakiąś lekką bluzę (ale to nie jest konieczne).

| OlyJedi Awatar yac
    Mieszka w
    k/3M
    Siła reputacji
    290
    Moja galeria

Każdy plecak typowo rowerowy z wentylacją pleców. Ja mam Vaude i jestem z niego zadowolony. Ale i tak zazwyczaj biorę lowepro Nova i wożę ją na kierownicy.
    Jacek

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Ja jestem orędownikiem toreb biordrowych, szczególnie do małych aparatów (lub nawet większych, ale z małą ilością obiektywów). Mają kilka zalet w porównaniu do plecaków:

- nie pocą się plecy;
    - nie trzeba ich ściągać, żeby wyjąć sprzęt;
    - nie trzeba zabierać całego plecaka, jeśli nie ma takiej potrzeby;
    - można zabrać dodatkowo normalny plecak i zmieścić rzeczy na dłuższą wyprawę (w plecaku foto to niemożliwe).
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria

Ja od kiedy mam bezlusterkowca przypinam Lovepro EX rzepami pod siodełkiem - jedną taśmą do siodełka a drugą do rurki. Jestem szczęśliwy, że już nie wożę 7kg plecaka z lustrem i obiektywami - po kilkudziesięciu km miałem naprawdę dosyć (i był to też jeden z powodów zmiany systemu).
    OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy .
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło
    || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Co prawda przy plecakach Air Deutera nie mam problemu z poceniem się pleców ale faktycznie aparat w plecaku jest niewygodny.

Torba na kierownice jest super ale nie sprawdza się w ciężkim terenie.
    Idealnie sprawdza mi się kabura Kata DF406 do XZ-1. Aparat jest przyczepiony do pasa nośnego i zawsze pod ręką.
    Teraz główkuję jak przyczepić w ten sam sposób PEN-a.