Fajna lampka, oj fajna!
Niech ktos kupi i potestuje bo to wydaje sie byc dobrą alternatywa dla FL50.
Fajna lampka, oj fajna!
Niech ktos kupi i potestuje bo to wydaje sie byc dobrą alternatywa dla FL50.
...był Olek jest A6000
hmmm, no przyznaje ze kusi dosc konkretnie - szkoda tylko ze rzeczywiscie jeszcze w "naszym" systemie nikt nie wydal opini, jedna osoba korzystajac z tejze z dedykacja dla nikona bardzo sobia ja chwali.
...życie jest za krótkie aby być małym...
C-725uz & E-500 & E-3
Właśnie zrobiłem małą analizę cen w foto-bogutti i widzę, że mają ceny średnio o 100-150 zł wyższe niż w innych sklepach... Biorąc pod uwagę, że u nich kosztuje 1300, to może gdzie indziej dałoby radę dostać za mniej niż 1200 - ma ktoś znajomych w sklepach foto coby się zorientować ile kosztowałoby to u konkurencji?
Zerknałem na parę recenzji na necie i ludzie ją sobie bardzo cenią - niektórzy canonierzy wolą ją nawet bardziej od swoich systemowych ... więc jeżeli tylko nie walneli jakiegoś buga w wersji dla Olka, to powinno być IMHO b.dobrze - a cena akurat pomiędzy FL36 a 50 ... z tym, że możliwości jak w tej drugiejCoraz bardziej zaczyna mi się podobać ...
![]()
Pozdrawiam, Robert
Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
... a jest ... żółta łódź podwodna ....
Ja niedawno kupiłem FL-36... gdybym wcześniej się na tego Metza natknął (wpadłem na nią przypadkiem jakiś tydzień temu), to kto wie, czy nie dołożyłbym nieco więcej... choć z drugiej strony, jednak byłaby chyba i tak poza moim budżetem (tak dokupiłem jeszcze wyzwalacze radiowe i starą Canonowską 430EZ i mam dzięki temu jednak nieco większe pole manewru niż z jedną lampą).
OLYMPUS E-500, ZD 12-60/2.8-4.0, ZD 14-45/3.5-5.6, ZD 40-150/3.5-4.5, FL-36, filry HOYA polaryzacyjny LINIOWY i połówkowy-szary
a ja korzystajac z o dziwo z wolniejszego dnia, przestudowalem topic na stronie nikona - blisko 33 strony ;] I choc wiadomo nie bylo tam odniesienia do naszego systemu tylko do nikona, glownie do lampy sb800 to co mi sie nasunelo na oczy (posty z konca 2006 i poczatku tego roku):
po pierwsze wszedzie niby jest napisane ze zdalnie obslugiwana (byly sluchy ze radiowo, ja osobiscie gdzies wyczytalem ze przez fotocele) wszyscy zaprzeczyli ze takie cos zostalo w nia zaimplementowane. W odniesieniu do 54 MZ-4 nie jest mocniejsza mimo informacji zawartej juz w samej chocby nazwie produktumalo tego w stosuknu bo "slabszej" sb800 nikona okazuje sie ze ma krotszy zasieg (chlopaki to tam wyliczali mozolnie ale nie chce mi sie cyferek szukac
) choc tu domniemali ze spowodowane to jest faktem iz nikonowskie blyskadlo zoomoje co 5mm precyzyjniej ustwaiajac sile blysku. Za to podobno ladniej wypelnia swiatlem kadr. drugi-maly palnik ponoc tez kozysta z TTL'a, jego reczna regulacja w 3 poziomach plus wylaczenie ;] w pelnej mocy podzial blysku w proporcjach 85% glowny 15% sily ten malutki. chwalona za jakosc wykonania, i incuicyjnosc oraz ergonomie menu, a takze cicha i dosc szybka prace.
Pewnie nic nowego nie wnioslem ale tak skomasowalem to co sam przeczytalem, sie mi jeszcze cos przypomni to dopisze![]()
...życie jest za krótkie aby być małym...
C-725uz & E-500 & E-3
Nareszcie jest w pełni dedykowany Metz do Olympusa o dużej mocy i dwóch palnikach. Dotychczas 58AF-1 był dostępny jedynie dla Canona i Nikona, więc to zupełna nowość na rynku.
Już stary model 54MZ4i z wymienną stopką SCA 3202 M5 jest z pełną dedykacją do Olka (z wyjątkiem FP), więc w sztandarowym modelu 58AF-1O muszą działać wszystkie funkcje.
Takich funkcji jak stroboskop, podział błysku na dwa palniki, gdzie obydwa działają w trybie TTL, czy systemu wyzwalania bezprzewodowego, a także możliwości samodzielnego uaktualniania softu przez wbudowany USB, brakuje w dotychczasowych lampach systemowych Olka. Olympus nie przedstawił dotychczas swojego systemu bezprzewodowego wyzwalania, więc w Metz'u powinien być ich system z powodzeniem stosowany od wielu lat.
Część lamp Metz'a posiada wbudowany odbiornik fal (34CS-2, 50MZ-5 Slave, 70MZ-5 i 76MZ-5 digital), a inne wymagają specjalnej stopki SCA-3082. Wszystkie te lampy mają możliwość przełączania się na dwie różne częstotliwości. Ten system nie był kompatybilny z innymi i działał dotychczas tylko pomiędzy lampami Metz'a. Wyzwolenie błysku lampą z poza systemu było niemożliwe. Inna lampa Metz'a również nie wyzwoli żadnej z lamp jeżeli nie jest w trybie bezprzewodowym.
Kurcze .. ale mi ta lampa pomieszała w głowie ...
Im bardziej jej się przyglądam tym bardziej mi się podoba - szczególnie ze względu na 2 palniki - to może być bardzo użyteczneZ tym, ze nigdzie nie mogę znaleźć informacji o synchronizacji z krótkimi czasami w Olku - gdzie to widzieliście?
Jak dla mnie wygląda ona na pierwszą realną alternatywę dla FL50![]()
To kto pierwszy kupuje i testuje?![]()
Pozdrawiam, Robert
To ja zgłaszam twoją kandydaturęZamieszczone przez RobertW3D
![]()
Niewykluczone, że tak się stanie ...Zamieszczone przez rodia
Ale póki co mam jedno nurtujące mnie pytanie - jak wiadomo lampy olka świetnie usprawniają pracę AF za pomocą wyświetlania wzorka - czy tam samo jest z Metzem? Jeżeli on usprawnia AF tylko błyskiem, to wiem jaki będzie mój wybór ...![]()
Pozdrawiam, Robert
prawda taka, że na ślubach i tak ludziom po oczach nie będziesz świecił czerwonym AF, zresztą a ż tak ciemno nie jest, zawsze znajdziesz coś jasnego w ubiorze z kontrastem.