Strona 15 z 40 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 391

Wątek: M.ZUIKO DIGITAL 17mm/F1.8

| OlyJedi Awatar MCR
    Mieszka w
    Toruń/Mała Nieszawka
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Odp: M.ZUIKO DIGITAL 17mm/F1.8

W związku z wystawą w toruńskim Dworze Artusa, oraz SMS-owi od Adama, przybyłem na 20 minut przed jej końcem do olkowego stoiska. Tam oczywiście był nasz forumowy Jacek (miło było osobiście poznać). Mając do wyboru wystawę (świetne zdjęcia przyrody) lub sprzęt, wyjątkowo wybrałem dzisiaj obmacywanie sprzętu. Jacek miał do dyspozycji sporo świetnych rzeczy, ale mnie interesowała jedna jedyna - 17/1.8. Ogniskowa 35 to dla mnie podstawa i nie wyobrażam sobie bez niej zdjęć.
    Przyznam, że mając w pamięci zabawę z adamową 20-tką panasonica, oraz czytając testy typu optyczne, nie spodziewałem się wiele. Oczywiście - jakość wykonania znana z 12/2, kompaktowość, tego w sumie oczekiwałem.
    Mając na uwadze, że była 17:40 i Jacek miał zapewne cały dzień w nogach, postanowiłem przejść do rzeczy. Wziąłem 17-tkę z OM-D (którego trzeba było przywrócić do ustawień fabrycznych, gdyż pstykacze odwiedzający stanowisko, spróbowali chyba wszystkiego co możliwe...) i zacząłem się bawić. Warunki dość trudne - stosunkowo ciemno, słabe sztuczne światło.
    AF - błyskawica. Nie tylko ostrzy szybko ale i pewnie. Do tego (jak w to MSC) bezgłośnie. Tutaj panas nie miał szans (ale to było do przewidzenia).
    Ostrość: panas jest ostry - bez dwóch zdań. Czytając testy nabrałem się po raz kolejny (niestety). Otóż, ostrość z 17-tki jest w mojej ocenie więcej niż wystarczająca. Zrobiłem wystarczającą ilość zdjęć i wiem, że do moich zastosowań będzie ba pewno ok. Ba, myślę, że wydruki 70x100 też będą ok. Naprawdę tych linii mniej nie widać... Widać natomiast coś innego: miałem trochę obiektywów w ręku, ...a ta 17-tka daje niesamowicie ciekawy bokeh (jak na 35-tkę). To kolejny obszar, gdzie bije panasa. Przejścia są płynne, klarowne, nie ma rozdwojeń czy nerwowości (ktorą to łatwo można znaleźć w 20-tce). 17-tce bliżej w mojej ocenie do fujikowej 23/2.0 niż panasowi. Podoba mi się mikrokontrast. Kolejny plus w stosunku do panasa - pierścień przysłon z możliwością ustawienia hiperfokalnej (podobnie jak w 12/2). W mojej ocenie, dla tej ogniskowej i głównych zastosowań (street) to bardzo istotny dodatek.
    Podsumowując, 17-tka zaskoczyła mnie bardziej niż sądziłem. Cieszę się, że czekam na nią (przedłużając zakup OM-D o przeszło 4 tygodnie już...). Nie wiem kiedy pojawi się w fotozakupach, Panie z Olka na mejla odpowiedziały: w grudniu.
    Polecam każdemu by znalazł chwilę na zabawę z tym obiektywem. W mojej ocenie, to świetny kompan 12, 45-tki czy 75-tki.
    Wrzucę 3 poglądowe zdjęcia, gdzie chciałbym pokazać jedynie ostrość i bokeh. Inne typy zdjęć są już dostępne dość szeroko w necie. Szybkość AF-u trzeba sobie samemu sprawdzić. Te elementy odróżniają właśnie 17-tkę od 20-tki panasa. Na pierwszym focus na moje x100 - na pełnym rozmiarze szczegóły robią wrażenie.
    Wszystko robione na pełnej dziurze, przy ISO1600.
    Pozdr.

Ostatnio edytowane przez MCR ; 9.12.12 o 01:50
    "Pen, ta libacja się źle zaczyna - wyrzucił z siebie Pułkownik patrząc na kanoniera ładującego pociski typu D700 do działa mierzącego w góry Olimpu. Waidodayo - powiedział Pen patrząc na wylot 645-ki. Ważne jak się skończy-pomyślał
    http://macrayers.500px.com

| OlyJedi Awatar Bacio
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Czy wiadomo może kiedy konkretnie pojawią się do kupienia 17/1,8?

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

Takiej konkretnej daty to nie wiadomo. Najlepiej napisz zapytanie do Olympusa, albo sklepu w którym zamierzasz kupić.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Bacio Zobacz posta
    Czy wiadomo może kiedy konkretnie pojawią się do kupienia 17/1,8?
    Około połowy grudnia, nie wiem jak w sklepach, czyli niebawem, na gwiazdkę jest szansa zdążyć.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar Bacio
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Około połowy grudnia, nie wiem jak w sklepach, czyli niebawem, na gwiazdkę jest szansa zdążyć.
    26.12 mam wyjazd, więc umrę bez jasnego szkła
    A szkoda mi kupować /2,8 ja za tydzień będzie /1,8. Bo na Mikołaja 12-35/2,8 to już nie mam co marzyć

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Bacio Zobacz posta
    26.12 mam wyjazd, więc umrę bez jasnego szkła
    A szkoda mi kupować /2,8 ja za tydzień będzie /1,8. Bo na Mikołaja 12-35/2,8 to już nie mam co marzyć

Dam Ci znać jak dostanę fakturę do zapłaty.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar anmael
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria

Porównanie ostrości z Panasonikiem 20/1.7

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Olympus_17mm_18_ostrosc_s.jpg
Wyświetleń:	147
Rozmiar:	143,7 KB
ID:	76325

(źródło: http://www.m43.eu/nasze-testy/pojedy...nic-20-mm-f17/)
    E-620, ZD 14-54/2.8-3.5, ZD 70-300/4.0-5.6, Metz 48 AF-1

| OlyJedi Awatar skrzynka97
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria

m43.eu zapowiada test tego obiektywu i wykres pokazuje tak "na zachętę",
    ale wnioski można wyczytać między słowami: "Ważne jest również sprawne i ciche ustawianie ostrości, solidna budowa, wygodna obsługa itd. "
    Ostatnio edytowane przez skrzynka97 ; 12.12.12 o 13:48
    E-M5 | 12-40 | 75

Jd
    Gość

Cytat Zamieszczone przez skrzynka97 Zobacz posta
    m43.eu zapowiada test tego obiektywu i wykres pokazuje tak "na zachętę",
    ale wnioski można wyczytać między słowami: "Ważne jest również sprawne i ciche ustawianie ostrości, solidna budowa, wygodna obsługa itd. "
    Czy przymierzasz się do 17 mm f1.8, bo 20mm Panasa wystawiłeś ?

| OlyJedi Awatar GoBo
    Mieszka w
    Silesia
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria

Czy gdzieś znajdę tutka opisującego odczytywanie tych wykresów + np MTF z tego obiektywu ?
    tutorial może być po angielsku
    Polecam się