Strona 14 z 40 PierwszyPierwszy ... 4121314151624 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 391

Wątek: M.ZUIKO DIGITAL 17mm/F1.8

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Odp: M.ZUIKO DIGITAL 17mm/F1.8

Cytat Zamieszczone przez banc Zobacz posta
    Z tym wyrzucaniem to była taka sobie złośliwość. Chodzi mi o to, że od pewnego progu ostrość jest wystarczająca. Kto oglądając zdjęcie, nawet wydrukowane w formacie A3 zobaczy tą wielką różnicę między 65lpmm a 75lpmm?
    To nie jest takie oczywiste i sprowadzające się do wydruku A3. Rozdzielczość optyczna obiektywu ma znaczenie głównie dla matrycy i rzutuje na dalszy proces obróbki, jej braki będą bezpośrednio wpływać na dynamikę i szumy, które będą dawać się we znaki po korekcie kiepskiej optyki. Uprzedzając, co ma dynamika do ostrości - powtórzę po raz setny - ostrzenie zaniża naszą tolerancję na wzrastający szum cieni czyli przesuwa użyteczny punkt czerni w górę.
    Powiem więcej. Mnie osobiście w odbiorze zdjęcia, czy to w internecie, czy w mniejszym formacie druku przeszkadza duża ostrość. Mam wtedy wrażenie "przeostrzenia".
    Bywa ostro i ''ostro''. To pierwsze to kontrast lokalny, zależy od jakości optyki i parametru ''clarity'' w acr, w pewnym zakresie jest do korekcji. To drugie to tworzenie kontrastowych obwódek wokół krawędzi, w których bardzo łatwo przesadzić, zwłaszcza z szerokością działania tego efektu i jest to nieodwracalne.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Jakieś dwa lata temu na optycznych był publikowany test obiektywu przeznaczonego na ten sam rozmiar matrycy. Przy świetle 2.0 i puszce E-3 osiągał on oszałamiającą rozdzielczość 45lpmm.
    ZD 35-100? Nie wnikałem nigdy w procedurę testową Optycznych, jest pytanie czy takie same wyniki byłyby gdyby do testu tego szkła użyć matrycy z E-PL1?
    Przecież to nie konkurs kto ostrzej.
    Fotografia nie, ale test obiektywu to właśnie m.in. "konkurs kto ostrzej".
    Raptem dwa lata temu rozdzielczość była wspaniała a teraz to już tragedia. Tak wynika z powszechnej interpretacji wyników testu na optycznych.
    Jaka tragedia, gdzie te interpretacje? Co jak co ale akurat rozdzielczość tego obiektywu jest całkiem OK, szczególnie, że pełna dziura już daje całkiem dobry obrazek. I właśnie to można wyczytać na Optycznych i zobaczyć na samplach. Fakt, są konstrukcje dający nieco lepszy obrazek, chociażby systemowy Lumix 20/1.7, ale nie dajmy się zwariować z tą tragedią. Jakiego słowa trzeba by było użyć opisując obrazek z otwartego Sony 16/2.8? Bawiłem się dwoma egzemplarzami tego naleśnika i było tak samo - albo trzeba przymknąć obiektyw, albo oko żeby zaakceptować obrazek. Inna sprawa, że Optyczni w podsumowaniu naleśnika od Sony byli dla niego znacznie bardziej wyrozumiali, ot. element ludzki.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Ja tam nie mam na co narzekać, zdjęcia z Łodzi mi odpowiadają jakością , Mam świadomość, że gdy ciemno mogę uzyskać więcej, bo ostrość jest niezła od początku skali. A ogniskowa mi odpowiada. 20/1,7 jest dla mnie odrobinę za wąskie. z 2 17-stek i 19 wybiorę dla siebie tę 17-stke, tak mi się w tej chwili wydaje. Z Lumixem 12-35 nie będzie prawdopodobnie lepiej
    AP.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar MCR
    Mieszka w
    Toruń/Mała Nieszawka
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Tak czekając na 17-tkę w sklepach - kolejny test. Tym razem po hiszpańsku. Załączone są w teście ujęcia + RAW do pobrania - http://www.quesabesde.com/noticias/o...uestras,1_9299
    "Pen, ta libacja się źle zaczyna - wyrzucił z siebie Pułkownik patrząc na kanoniera ładującego pociski typu D700 do działa mierzącego w góry Olimpu. Waidodayo - powiedział Pen patrząc na wylot 645-ki. Ważne jak się skończy-pomyślał
    http://macrayers.500px.com

| OlyJedi Awatar anmael
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria

Fajne porównanie m.in z P20/.1.7
    http://www.penowiec.com/2012/11/test-m-zuiko-1718-kontra-reszta-swiata.html

M
    ały cytat z podsumowania:
    Nie oceniam na zdjęciach ostrości czyli ogólnie pojętej normy jakości dla obiektywu. Dla mnie w Olympusie M.Zuiko Digital 17/1.8 jest ostro i tyle mi zupełnie wystarcza. Byłbym hipoktrytą twierdząc inaczej, ponieważ jeszcze rok temu uważałem starszego 17/2.8 za niezłe szkło. Jednak z czasem apetyt rośnie...Obfotografowałem co się dało nową 17-tką i naprawdę ciężko jest mi się do czegoś *************!
    A tu wszędzie słyszę o wysokiej cenie obiektywu jak na taką jakość. Ale cena jest składową optyki, mechaniki i AF-a. Pierwsza część jest bardzo dobra (a nawet gbyby była tylko dobra), druga i trzecia za to idealna. Da się zrobić świetnej jakości odbitkę 30x40 cm, a to już mi spokojnie wystarczy. Uważam, że cena jest słuszna na premierę, obiektyw powoli stanieje jak wszystko co nowe.
    E-620, ZD 14-54/2.8-3.5, ZD 70-300/4.0-5.6, Metz 48 AF-1

| OlyJedi
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Pojawiła się w cenniku w tej samej cenie co M.ZUIKO DIGITAL ED 60mm F2.8

| OlyJedi Awatar sylwiusz
    Mieszka w
    Warsiawa
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

To moze i w Zakonie bedzie w podobnej cenie? Byloby super
    Pozdrowienia
    Sylwek
    the convert

| OlyJedi Awatar LuiN
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez sylwiusz Zobacz posta
    To moze i w Zakonie bedzie w podobnej cenie? Byloby super
    Cena w Zakonie jest świetna, ale Panas nie przespał zuikowej premiery i zaczynają się promocje.

Za jego 20 mm naleśnik zapłacimy już tylko 324 dolary - więcej tutaj.
    E-M5 | E-M5 Mark II | EM-1 Mark II
    7-14 F2.8 | 25 F1.2 | 45 F1.2 | 45 F1.8 | 60 F2.8

Jd
    Gość

Ale nie u nas . U nas nadal najtaniej to ~1.500 zł.

| OlyJedi Awatar LuiN
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jasand Zobacz posta
    Ale nie u nas . U nas nadal najtaniej to ~1.500 zł.
    Dlatego chętnych na Twojego nie brakuje
    E-M5 | E-M5 Mark II | EM-1 Mark II
    7-14 F2.8 | 25 F1.2 | 45 F1.2 | 45 F1.8 | 60 F2.8