zamówiłam bez. Dziękuje wszystkim za jakiekolwiek rady, już nic nie marudzę![]()
zamówiłam bez. Dziękuje wszystkim za jakiekolwiek rady, już nic nie marudzę![]()
bez adaptera? to jak podlaczysz?
Pozwolę sobie odkopać wątek. Mam ochotę na jakiś 50mm i ewentualnie 28mm OM do E-M5. I tu pytanie - widziałem kiedyś stronę (nie OM FAQ) gdzie były podane rozdzielczości w zależności od numerów seryjnych i za nic nie mogę jej odnaleźć. Głównie chodzi mi o 50tki 1.8 i 1.4. Wie ktoś gdzie to znaleźć lub jakie serie są najlepsze? Oczywiście pomijam stan egzemplarzy poszczególnych, to już sam muszę sprawdzać. Rozdzielczość jest ważna, bo do makro z pierścieniami i tak spada, a lepiej jak spada z większych wartości![]()
"...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."
Tak z tego co pamietam to:
Polecam OM 1.8/50 MC z napisem Made in Japan.
OM 1.4/50 jest jasniejszy niz wersja 1.8, ale to chyba najgorsza 50-tka w systemie. Nie dlatego, ze jest zla, ale inne sa lepsze.
Jesli chodzi o 1.8/50 to na poczatku Olympus mial wlasna niezla konstrukcje. Potem dodal do niej powloki MC. Nastepnie zmienil konstrukcje optyczna - skopiowal Planara Zeissa (jedna z najlepszych konstrukcji w historii foto). W efekcie powstal naprawde super obiektyw 1.8/50 MC. Wersje przed i po zmianie konstrukcji optycznej z zewnatrz niczym sie nie roznia, ale gdzies wyczytalem ze ta bedaca kopia Planara ma napis Made in Japan z przodu.
Pozostaja jeszcze 1.2/55, 1.2/50, 1.2/50 MC, ale to juz inna klasa cenowa.
Wybaczcie jesli cos troche pokrecilem, bo juz nie pamietam dokladnie.
Moje fotopstryki na forum Olympusa. | sprzęt - ciągle się zmienia
Stara prawda: Nigdy nie dyskutuj z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.
http://ompl.org/lens,standard,24
a nie lepiej po prostu przetestować, zamiast szukać wersji? W końcu w każdej firmie był pewien rozrzut jakości.....
Generalnie wersje ze srebrnym brzegiem są starsze (gorsze wg. większości portali)
A i tak skoro do makro to jednak będziesz miał problem z krzywizna pola, dlatego lepiej brać zuiko makro 3,5/50 mm albo niefirmowe makrówki typy sigma lub vivitar
Ostatnio edytowane przez Makromaniak ; 9.12.13 o 21:28