Co nieco jeszcze o górach Sowich
I trochę paranormalnie, prawdopodobnie w górach Sowich prowadzili badania nad napędami do pojazdów latających. Trzeba to brać z przymrużeniem oka ale wielu naukowców z gór Sowich wylądowało po wojnie w USA.
Co nieco jeszcze o górach Sowich
I trochę paranormalnie, prawdopodobnie w górach Sowich prowadzili badania nad napędami do pojazdów latających. Trzeba to brać z przymrużeniem oka ale wielu naukowców z gór Sowich wylądowało po wojnie w USA.
Zapraszam na http://sabkon.blogspot.com/. Blog fotograficzny pokazujący znane i nieznane miejsca w Polsce i na świecie. Na blogu znajdziecie moje autorskie zdjęcia m.in. zamków, pałaców, muzeów, bunkrów, fortów, sztolni, tuneli, opuszczonych fabryk, cmentarzy oraz miejsc turystycznych. Prócz zdjęć każde miejsce zawiera wyczerpujący opis historyczny.
Zamek Grodno
https://forum.olympusclub.pl/threads...l=1#post881077
i jego skarby wojenne
Zapraszam na http://sabkon.blogspot.com/. Blog fotograficzny pokazujący znane i nieznane miejsca w Polsce i na świecie. Na blogu znajdziecie moje autorskie zdjęcia m.in. zamków, pałaców, muzeów, bunkrów, fortów, sztolni, tuneli, opuszczonych fabryk, cmentarzy oraz miejsc turystycznych. Prócz zdjęć każde miejsce zawiera wyczerpujący opis historyczny.
Radiostacja Radiówek
Były Radiokomunikacyjny Ośrodek Nadawczy w podziemnym schronie. Oprócz jawnej łączności, zajmował się nadawaniem tajnych meldunków i instrukcji dyplomatycznych do polskich ambasad na całym świecie oraz dla polskich wojskowych agentów. Na terenie ośrodka była ulokowana Rządowa Stacja Zagłuszeń Radiowych, zagłuszano m.in. stację Wolnej Europy. Kiedyś pobliskie tereny wykorzystywał Polsat cyfrowy (miał na tym terenie pierwszą siedzibę)
Wejście, obecnie zamknięte
Szyby wentylacyjne
Załącznik 75353Załącznik 75340
Wewnątrz
Załącznik 75346Załącznik 75343
Załącznik 75341
Kiedyś tutaj stał okrętowy silnik disla do napędzania prądnicy
Załącznik 75355
Słupy na których kiedyś wisiały przewody antenowe
Stacja trafo, rozebrana przez złomiarzy, nawet kable z ziemi wygrzebali
W radiostacji były kręcone sceny do filmu "Felix, Net i Nika" w MRU też
Ostatnio edytowane przez sabkon ; 28.11.12 o 23:36
Przykro patrzeć jak to wszystko niszczeje.
Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ
Najpierw "architekci" III rzeszy, potem "wyzwoliciele" ze wschodu a na końcu powojenna i obecna demokracja i mamy komplet "darczyńców".
Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ
Najlepsze co można zrobić samemu, to tam pojechać i zobaczyć co się da, dopóki jeszcze jest co.
Bunkry w Mamerkach na Mazurach też są porozrzucane po lasach, a "właściciela" znalazł tylko teren przy trasie z bunkrem-gigantem. Reszta już nikogo nie obchodzi.
Ostatnio edytowane przez BIKER ; 29.11.12 o 00:20
To co pokazał sabkon jest naprawdę fascynujące i bezcenne historycznie dla nas a zwłaszcza dla młodego pokolenia. Ja mam prospekt bunkrów z 1939 r. w okolicach Szczerców-Bełchatów, podobno odkopane. W przyszłym roku się tam wybiorę wszystko zobaczyć i obfocić.
Widzisz naród ma takie poszanowanie jak szanuje własną historię. Ale co się dziwić skoro bożyszczami tłumów i wyroczniami są osoby z przykładowego obrazka a to tylko czubek góry lodowej i uważam, że zawsze na czasie w przypadku ludzi jest stare porzekadło ludowe "niedaleko pada jabłko od jabłoni".
Nie miałem o nich aż takiej wiedzy, bo brukowców nie czytam, a TVN jeszcze z Wojewódzkim to juz całkowita "pralnia mózgów". Mnie szkoda na to czasu. Wolę pójść lub pojechać rowerkiem gdzieś w miasto albo poza jego granice, oczywiście z Olkiem na plecach. I jesli tylko zdrowie, czas i kasa pozwoli, będę odwiedzał ciekawe miejsca osobiście, ze szczególnym priorytetem dla historii Polski. Zawsze dzięki temu można porównać własną wiedzę z bzdurami które szerzą niektóre media ze swoimi idolami.