No to teraz coś ze starszej broni i przebrań (tylko, że sam się przebrałem) - repliki ale to też tyczy się lat z przed 45 roku. Pewnie Helmuth wpadnie i zapyta się czy ktoś kiedyś widział woja w krótkich gatkach i w Pumach
![]()
No to teraz coś ze starszej broni i przebrań (tylko, że sam się przebrałem) - repliki ale to też tyczy się lat z przed 45 roku. Pewnie Helmuth wpadnie i zapyta się czy ktoś kiedyś widział woja w krótkich gatkach i w Pumach
![]()
Zajefajny objekt, pokazałem te fotki nie dla autopromocji, ale dla chetnych do odwiedzenia. Droga na Zalesie przy rondzie(rozjazd na Szczecin albo Miedzyzdroje).
---------- Post dodany o 17:12 ---------- Poprzedni post był o 17:09 ----------
Jak Asterix w Mision impasible![]()
A ja pokazałem bo są też rzeczy o wiele starsze a nie mam chyba żadnych rycerzy ni szabel a takie foty z totalnymi starociami też są fajne![]()
A moja córka broniła ojczyzny działkiem szybkostrzeknym w Muzeum Obrony Wybrzeża.
No dobra, koniec Bikeromanii. Mam dodatek, orginalny transporter Wermachtu wydobyty w Pilicy. Mozna go oglądac w Skansenie rzeki Pilicy w Tomaszowie Mazowieckim.
Ale wiesz co? Przy okazji tematu z zamkami i tego tutaj to zaczynam żałować, że nie focę jak jakiś Japończyk co tylko popadnie i gdzie popadnie bo potem jest co oglądać i wspominać a do tej pory wszystko w pewien sposób traktowałem wybiórczo. Teraz wiem, że gdzie nie pojadę to matryce zagrzeję na maksa![]()
Baterie na Helu, teren nalezal do wojska, dopiero grubo 1989 roku zostal udostepiony. Bunkry zostaly rozszabrowane i tyle po nich zostalo. Bylem tam ostatnio widzialem to co pozostalo. Jest tylko jeden bunkier ktory mozna zwiedzac w calej swej okazalosci a dlatego ze pasjonaci zadbali. Dziwi mnie bardzo, ze w czerwcu w Gdyni zostalo otwarte muzeum WP a baterie na Helu przepadly...W koncu byly tam dziala 150 mm a cale umocnienia i punkty dowodzenia byly unikatem europejskim. W Swinoujsciu jest caly kompleks umocnien "Ford Zachodni" zadabany, ale nie przez mecenasa panstwowego tak to u nas wyglada.
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO
I tak trzeba, bo takie foty również reporterską wartość mają. Co ja bym miał do pokazania gdyby nie rowerowe rajdy po Polsce z Olkiem na plecach.
A tak dzieciaki się wyedukowały, a i Olitalibów do odwiedzin zachecic moge
---------- Post dodany o 17:42 ---------- Poprzedni post był o 17:34 ----------
Niewiele lepiej jest w Mamerkach, do zwiedzania ograniczony teren z kilkoma bunkrami, reszta rozrzucona po lasach i tzeba sobie poszukać.
A na Helu to może się rozkręci, bo ci pasjonaci wszędzie szukają pamiątek, wsparcia i starają się odzyskać obecny teren wojskowy na potrzeby rozwoju muzeum.