Sabkon szaleje, szaleje, szaleje![]()
Sabkon szaleje, szaleje, szaleje![]()
Jeśli ustawili by go w jakimś ciekawym miejscu, mógłby być turystyczną atrakcją, bo w wodzie to raczej nią nie bedzie.
MRU - złom/złomiarze
Kiedyś bardzo dawno temu, podziemia jak i naziemne obiekty były ogólnie dostępne, kiedy zaczęło się opłacać sprzedawać na złom wszystko co metalowe, wiele rzeczy bezpowrotnie zostało zniszczone, pozostało tylko to co złomiarze nie byli w stanie wyciąć lub było zbyt daleko od wjazdu (kiedyś do tuneli można było wjechać samochodem) obecnie wejścia do tuneli są zamykane (ze względu na nietoperze które tam mieszkają i są pod ochroną, teren został objęty programem Natura 2000). Jak dla mnie gmina wiele traci, że nie udostępnia całego MRU dla ucywilizowanego zwiedzania tylko mały wycinek. Zjeżdżają się do MRU grupy eksploracyjne z całej Europy, takich tuneli nikt nie ma w Europie a może i na świecie. To co zostało stworzone przez człowieka nie powinno być zagarniane w imię ochrony środowiska.
Wjazd do tuneli, kiedyś tędy wjeżdżano samochodami, obecnie zamknięte
Fragmenty rur, których nie udało się złomiarzom wyciągnąć (rury posiadały harmonijkę co kilkanaście metrów, aby w czasie rozprężania się pod wpływem temperatury nie pękały)
Różnego rodzaju drzwi do różnych pomieszczeń, które były za ciężkie żeby zdjąć z zawiasów i wywieść
Tunel z wieszakami na kable (po lewej stronie), kiedyś tam wisiały kable (w niektórych tunelach nawet wieszaki zostały wycięte)
![]()
Ostatnio edytowane przez sabkon ; 17.11.12 o 23:46
Zapraszam na http://sabkon.blogspot.com/. Blog fotograficzny pokazujący znane i nieznane miejsca w Polsce i na świecie. Na blogu znajdziecie moje autorskie zdjęcia m.in. zamków, pałaców, muzeów, bunkrów, fortów, sztolni, tuneli, opuszczonych fabryk, cmentarzy oraz miejsc turystycznych. Prócz zdjęć każde miejsce zawiera wyczerpujący opis historyczny.
O, widzę że wszystkich kafelków nie wywieźli, np. na wyłożenie rynkuSporo jednak zniknęło. Byłem tam strasznie dawno temu ale wrażenie jest piorunujące. Obiekt dzięki obejściu przez Rosjan nie został zniszczony w walkach. Szkoda tylko że tyle z niego wyszabrowali.
The question is: What is a Mahna Mahna?
MRU - gruzy obiektów naziemnych
Cześć obiektów naziemnych zostało wysadzonych przez wojska radzieckie już po zakończonej wojnie, część w celu sprawdzenia jak można takie obiekty zniszczyć a część na wszelki wypadek gdyby wojska radzieckie musiały się wycofywać, niektóre obiekty były skierowane do strzelania tylko na wschód. Nikt wtedy nie zdawał sobie sprawy, że po wojnie tereny zostaną zabrane Niemcom i włączone do Polski, nawet Niemcy sądzili, że te tereny wrócą do nich.
![]()
Zapraszam na http://sabkon.blogspot.com/. Blog fotograficzny pokazujący znane i nieznane miejsca w Polsce i na świecie. Na blogu znajdziecie moje autorskie zdjęcia m.in. zamków, pałaców, muzeów, bunkrów, fortów, sztolni, tuneli, opuszczonych fabryk, cmentarzy oraz miejsc turystycznych. Prócz zdjęć każde miejsce zawiera wyczerpujący opis historyczny.
Podobają mi się Twoje posty - opisy ze zdjęciami![]()
Kolega dawkuje piękny kawał wiadomości i zdjęc dla pasjonatów historii. Dziś jest to szczególnie cenne, bo takie zabytki budzą fascynację tylko w skromnej części społeczeństwa z (niestety) niewielkim zainteresowaniem ze strony młodzieży.
WZORCOWE!!!!!!!!!!!!!![]()
MRU - pomnik - Kęszyca Leśna
Pozostałość po wojskach radzieckich, które przebywały w garnizonie wojskowym zbudowanym przez Niemców na terenach MRU. W garnizonie można wynająć kwaterę. Wiele osób wynajmuje mieszkania dla osób zwiedzających MRU (mieszkania można tam kupić już od 20tys.).
Poligon przy garnizonie
![]()
MRU - studzienki odwadniające
W całym kompleksie co kilkanaście metrów znajdują się studzienki odwadniające (gł. ok. 1m), trzeba uważać, niektóre nie mają włazów, a jeżeli w tunelu jest woda czasem ciężko dostrzec mimo przeźroczystej wody.
Niektóre kanały są zatkane, wypływa z nich woda i wpada kilkanaście studzienek dalej
Ciekawostka, ta studzienka jest wypełniona wodą po brzegi, jest tak czysta woda, że na zdjęciu nawet nie wyszła
Wszystkie kanały są podłączone pod tunele odwadniające (wys. ok. 1,20m)
Wylot z tunelu odwadniającego
Ktoś chce do łazienki, po schodkach na górę, nie nie do tych kanałów nie spływała woda z łazienek, specjalne zbiorniki były, tymi dziurami wypompowywano ścieki
![]()