Strona 7 z 19 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 188

Wątek: Coś dla saperów fotografii czyli karabiny, czołgi, okręty oraz inne bunkry :)

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    zapomniana "Ziemia obiecana" obecnie Miasto bezprawia. Ale to moja Łódź.
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria

Odp: Coś dla saperów fotografii czyli karabiny, czołgi, okręty oraz inne bunkry :)

Bardzo ciekawe.

| OlyJedi Awatar sabkon
    Mieszka w
    Poland
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria

Odp: Coś dla saperów fotografii czyli karabiny, czołgi, okręty oraz inne bunkry :)

MRU - Panzerwerk 717 (schron bojowy)

Kopuła na karabiny maszynowe (ciekawostka - wojska radzieckie zdobyły MRU bez walki, Niemcy uciekli, na kopule są ślady po testach żołnierzy radzieckich czy da się zniszczyć kopułę ostrzeliwując ją)
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P1012838.jpg
Wyświetleń:	376
Rozmiar:	111,1 KB
ID:	74031

Kopuła wentylacyjna (ta mała) oraz kopuła obserwacyjna

Nazwa:	P1012858.jpg
Wyświetleń:	371
Rozmiar:	95,7 KB
ID:	74034

Wejście do Panzerwerku

Nazwa:	P1012851.jpg
Wyświetleń:	390
Rozmiar:	118,1 KB
ID:	74032

Oraz zwężający się otwór na karabin maszynowy chroniący wejście

Nazwa:	P1012856.jpg
Wyświetleń:	378
Rozmiar:	147,3 KB
ID:	74033
    Zapraszam na http://sabkon.blogspot.com/. Blog fotograficzny pokazujący znane i nieznane miejsca w Polsce i na świecie. Na blogu znajdziecie moje autorskie zdjęcia m.in. zamków, pałaców, muzeów, bunkrów, fortów, sztolni, tuneli, opuszczonych fabryk, cmentarzy oraz miejsc turystycznych. Prócz zdjęć każde miejsce zawiera wyczerpujący opis historyczny.

| OlyJedi Awatar CzaRmaX
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez sabkon Zobacz posta
    MRU - Panzerwerk 717 (schron bojowy)

Kopuła na karabiny maszynowe (ciekawostka - wojska radzieckie zdobyły MRU bez walki, Niemcy uciekli, na kopule są ślady po testach żołnierzy radzieckich czy da się zniszczyć kopułę ostrzeliwując ją)
    Musieliby chyba idealnie w otwór trafić aby w środku kogoś z załogi życia pozbawić

| OlyJedi Awatar MaciekMG
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    63
    Moja galeria

@sabkon: pamiętam z moich podróży na trasie Międzyrzecz - Wędrzyn, że gdzieś z prawej strony drogi, w lesie, widziałem "zęby smoka". Parę lat później już ich nie było. Orientujesz się, gdzie to mogło być? Kilkakrotnie później starałem się znaleźć to miejsce.
    pozdrawiam, Maciek (E-620+ E-PL6 + parę innych rzeczy)
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------
    'Kochana Redakcjo, chcę grać jak Mozart. Jaki fortepian powinienem sobie kupić?'

| OlyJedi Awatar sabkon
    Mieszka w
    Poland
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez MaciekMG Zobacz posta
    @sabkon: pamiętam z moich podróży na trasie Międzyrzecz - Wędrzyn, że gdzieś z prawej strony drogi, w lesie, widziałem "zęby smoka". Parę lat później już ich nie było. Orientujesz się, gdzie to mogło być? Kilkakrotnie później starałem się znaleźć to miejsce.
    hmm Międzyrzecz - > Wędrzyn i do tego po prawej stronie , dość duży obszar, na moich zdjęciach zęby smoka znajdują się przy PZ.W 717
    Daję mapkę z zaznaczonymi zębami smoka, bardzo długa linia, prawdopodobnie ciągnęła się lub ciągnie dalej (nie interesowałem się, spróbuje się czegoś dowiedzieć)
    https://maps.google.com/maps/ms?ie=U...84089e1b54ba14
    Zapraszam na http://sabkon.blogspot.com/. Blog fotograficzny pokazujący znane i nieznane miejsca w Polsce i na świecie. Na blogu znajdziecie moje autorskie zdjęcia m.in. zamków, pałaców, muzeów, bunkrów, fortów, sztolni, tuneli, opuszczonych fabryk, cmentarzy oraz miejsc turystycznych. Prócz zdjęć każde miejsce zawiera wyczerpujący opis historyczny.

| OlyJedi Awatar MaciekMG
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    63
    Moja galeria

Dzięki, to w takim razie na drodze między Kaławą, a Wysoką (jeśli jechałem jakimś objazdem, bo i tak bywało). Później to już Lubrza-Boryszyn-Żarzyn-Trzemeszno i dalej, ale tam to tylko schron przy jez.Buszno (kopułka przy drodze). Na tej drugiej trasie więcej było zwierząt, niż fortyfikacji - sarny, żurawie, etc.

W MRU pod ziemią byłem tylko raz, na ucywilizowanej trasie wycieczkowej.
    pozdrawiam, Maciek (E-620+ E-PL6 + parę innych rzeczy)
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------
    'Kochana Redakcjo, chcę grać jak Mozart. Jaki fortepian powinienem sobie kupić?'

| OlyJedi Awatar sabkon
    Mieszka w
    Poland
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez MaciekMG Zobacz posta
    Dzięki, to w takim razie na drodze między Kaławą, a Wysoką (jeśli jechałem jakimś objazdem, bo i tak bywało). Później to już Lubrza-Boryszyn-Żarzyn-Trzemeszno i dalej, ale tam to tylko schron przy jez.Buszno (kopułka przy drodze). Na tej drugiej trasie więcej było zwierząt, niż fortyfikacji - sarny, żurawie, etc.

W MRU pod ziemią byłem tylko raz, na ucywilizowanej trasie wycieczkowej.
    Jak Kaława -> Wysoka to tak, po prawej stronie i lewej stronie drogi masz zęby smoka (w Pniewie), przecinasz linię którą zaznaczyłem
    Ostatnio edytowane przez sabkon ; 16.11.12 o 10:57

| OlyJedi Awatar CzaRmaX
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez sabkon Zobacz posta
    Jak Kaława -> Wysoka to tak, po prawej stronie i lewej stronie drogi masz zęby smoka (w Pniewie), przecinasz linię którą zaznaczyłem
    Miło się czyta wieści od kogoś kto widać, że to lubi

| OlyJedi Awatar sabkon
    Mieszka w
    Poland
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria

MRU - tunele - zamurowane wnęki, odnogi
    W MRU znajduje się wiele zamurowanych wnęk i rozwidleń, Niemcy mieli zamiar dalej rozbudowywać podziemne korytarze, budowali z myślą o rozbudowie, tak aby w bardzo łatwy sposób nie uszkadzając konstrukcji tunelu budować kolejne korytarze, do takich zamurowanych rozwidleń nawet prowadzą tory w zamurowaną ścianę, daje to do myślenia czy czasem nie ma tam czegoś . Wiele takich zamurowanych ścian jest rozkutych przez poszukiwaczy skarbów , ok. 2 lata temu można było poczytać w gazecie jak złapano kogoś kto usilnie młotem udarowym rozkuwał jedną z takich wnęk twierdząc, że jest tam schowana Bursztynowa komnata. Takich skarbów nie ma w MRU (są gdzie indziej ), wszystko co było, zostało rozkradzione przez wojska radzieckie. Co do Bursztynowej komnaty, Rosja posiada oryginał nie kopię ale do tego się nie przyznają (to akurat opowieść na inny wątek )

Rozkuta ściana - z takiej ściany przeważnie wysypuje się luźny piasek

Nazwa:	P1012606.jpg
Wyświetleń:	357
Rozmiar:	111,7 KB
ID:	74091

Ściana w całości

Nazwa:	P1012640.jpg
Wyświetleń:	361
Rozmiar:	92,5 KB
ID:	74092

Do zamurowanych ścian na rozwidleniach czasami prowadzą tory

Nazwa:	P1012674.jpg
Wyświetleń:	368
Rozmiar:	74,7 KB
ID:	74093

Rozkuta ściana a za nią dalszy podziemny korytarz (na całe MRU widziałem tylko jeden taki przypadek)

Nazwa:	P1012691.jpg
Wyświetleń:	375
Rozmiar:	74,5 KB
ID:	74094

Kolejna odnoga i rozkuta ściana (ta ziemia/glina/piach która tam leży to z tej malutkiej dziurki wyleciała)

Nazwa:	PA205519.jpg
Wyświetleń:	384
Rozmiar:	70,8 KB
ID:	74095

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    zapomniana "Ziemia obiecana" obecnie Miasto bezprawia. Ale to moja Łódź.
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria

sabkon coraz bardziej kuszą te Twoje zdjęcia.
    Temat fascynujący.