Strona 18 z 19 PierwszyPierwszy ... 816171819 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 188

Wątek: Coś dla saperów fotografii czyli karabiny, czołgi, okręty oraz inne bunkry :)

| OlyJedi Awatar sabkon
    Mieszka w
    Poland
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria

Odp: Coś dla saperów fotografii czyli karabiny, czołgi, okręty oraz inne bunkry :)

Cytat Zamieszczone przez BIKER Zobacz posta
    Nie kolego Michal_G taki stoi w Parku Miniatur Warmi i Mazur niedaleko Gierłoży(ok. 1 km), a ten to wersja hdr.
    Dopiero teraz zauważyłem, że to HDR (lajtowy)
    Zapraszam na http://sabkon.blogspot.com/. Blog fotograficzny pokazujący znane i nieznane miejsca w Polsce i na świecie. Na blogu znajdziecie moje autorskie zdjęcia m.in. zamków, pałaców, muzeów, bunkrów, fortów, sztolni, tuneli, opuszczonych fabryk, cmentarzy oraz miejsc turystycznych. Prócz zdjęć każde miejsce zawiera wyczerpujący opis historyczny.

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    zapomniana "Ziemia obiecana" obecnie Miasto bezprawia. Ale to moja Łódź.
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria

Odp: Coś dla saperów fotografii czyli karabiny, czołgi, okręty oraz inne bunkry :)

Bikerowa pułapka.

| OlyJedi Awatar sabkon
    Mieszka w
    Poland
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria

Coś niecoś w temacie zaginionego pociągu na Dolnym Śląsku (kontynuacja postów z Górami Sowimi).

Zapraszam na http://sabkon.blogspot.com/. Blog fotograficzny pokazujący znane i nieznane miejsca w Polsce i na świecie. Na blogu znajdziecie moje autorskie zdjęcia m.in. zamków, pałaców, muzeów, bunkrów, fortów, sztolni, tuneli, opuszczonych fabryk, cmentarzy oraz miejsc turystycznych. Prócz zdjęć każde miejsce zawiera wyczerpujący opis historyczny.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Riese nieznane.. podziemia itp.

Zapraszam do zapoznania się z matertiałem z tej strony (o podzimiach): www.pj-blog.pl

pozdrawiam

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria

Temat naprawdę fascynujący, mam nadzieję że kiedyś co niektóre tajemnice zostaną wyjaśnione dla dobra Polskiej historii i bez podtekstów.

| OlyJedi Awatar sabkon
    Mieszka w
    Poland
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria

Siedziba Gestapo i NKWD - Radom
    Kamienica została zbudowana przed II wojną światową dla kadry inżynierskiej Fabryki Broni. W październiku 1939 roku Niemcy zajęli budynek. Piwnice stały się celami, położne wyżej pomieszczenia służyły między innymi jako sale przesłuchań. W styczniu 1945 roku budynek przejęli funkcjonariusze NKWD, a po nich - Urzędu Bezpieczeństwa. Podobnie jak za Niemców, dalej katowano i więziono ludzi.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	PC310459.jpg
Wyświetleń:	278
Rozmiar:	180,6 KB
ID:	77653Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	PC310457.jpg
Wyświetleń:	285
Rozmiar:	170,2 KB
ID:	77652

Nigdy Więcej Wojny

Nazwa:	PC310460.jpg
Wyświetleń:	285
Rozmiar:	246,5 KB
ID:	77654

Nazwa:	PC310462.jpg
Wyświetleń:	278
Rozmiar:	228,0 KB
ID:	77655Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	PC310463.jpg
Wyświetleń:	276
Rozmiar:	254,9 KB
ID:	77656Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	PC310472.jpg
Wyświetleń:	295
Rozmiar:	222,7 KB
ID:	77657

Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    219
    Moja galeria

Wstyd się przyznać ale dopiero teraz natknąłem się na ten wątek - notabene zbieżny tematyką z moim (muszę dokładniej przeszukiwać forum).
    Skoro temat wątku ma dotyczyć militariów przed rokiem 1945, na początek proponuję bardzo ciekawe muzeum znajdujące się w Wiedniu, zwące się w oryginale - ''Heeresgeschichtliches Museum'' lub prościej - Muzeum Arsenal.
    Znakomita większość ekspozycji to sprzęt pochodzący sprzed kilkuset lat ; broń biała, sztandary, mundury itp. Jeżeli ktoś interesuje się takimi starociami to powinien się tam wybrać, tym bardziej że sam obiekt w którym mieści się owo muzeum jest wart zainteresowania chociażby tylko ze względu na architekturę. Jeszcze jedna ważna uwaga - w muzeum nie można używać lamp błyskowych. Oto kilka fotografii tego ciekawego obiektu oraz eksponatów:

Nazwa:	Muzeum Arsenal w Wiedniu  (1).jpg
Wyświetleń:	291
Rozmiar:	855,1 KB
ID:	77669Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Muzeum Arsenal w Wiedniu  (2).jpg
Wyświetleń:	288
Rozmiar:	418,7 KB
ID:	77668Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Muzeum Arsenal w Wiedniu  (3).jpg
Wyświetleń:	296
Rozmiar:	698,7 KB
ID:	77667Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Muzeum Arsenal w Wiedniu  (4).jpg
Wyświetleń:	290
Rozmiar:	807,2 KB
ID:	77666Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Muzeum Arsenal w Wiedniu (5).jpg
Wyświetleń:	289
Rozmiar:	722,6 KB
ID:	77665Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Muzeum Arsenal w Wiedniu (6).jpg
Wyświetleń:	292
Rozmiar:	744,6 KB
ID:	77664
    Ostatnio edytowane przez Operator ; 31.12.12 o 22:27

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria

Takie miejsca tylko urtwalają znak równości między mordercami z Gestapo, NKWD i naszej Bezpieki. Swoista "sztafeta zbrodni", mroczne ale warte zwiedzenia i wiedzy dla następnych pokoleń.
    Fajne foty sabkon.

| OlyJedi Awatar MaciekMG
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    63
    Moja galeria

Biker, fachowcy zawsze się odnajdą :-\, w końcu w Cze-Ka też kilku fachowców z Ochrany się odnalazło, a część przedwojennych policjantów znalazła zatrudnienie również w czasie II wojny...

Operator, twoje zdjęcia mobilizują mnie do wypadu do pobliskiego Lubuskiego Muzeum Wojskowego w Drzonowie http://lmm.ezg.pl/
    pozdrawiam, Maciek (E-620+ E-PL6 + parę innych rzeczy)
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------
    'Kochana Redakcjo, chcę grać jak Mozart. Jaki fortepian powinienem sobie kupić?'

| OlyJedi Awatar waruga
    Mieszka w
    50 05,3 N 018 33,2 E
    Siła reputacji
    314
    Moja galeria

Wszyscy ktorzy mordowali z jednej foremki...wladza totalitarna.
    Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO