Zapraszam na http://sabkon.blogspot.com/. Blog fotograficzny pokazujący znane i nieznane miejsca w Polsce i na świecie. Na blogu znajdziecie moje autorskie zdjęcia m.in. zamków, pałaców, muzeów, bunkrów, fortów, sztolni, tuneli, opuszczonych fabryk, cmentarzy oraz miejsc turystycznych. Prócz zdjęć każde miejsce zawiera wyczerpujący opis historyczny.
Brawo sabkon, jedź dalej przynajmniej coś zobaczymy.
Chciałbym aby w miejscach które pokazujesz wyjawione zostało co się da, bo to bardzo ciekawe. Sam tez odwiedzam co się da na rowerze, niezależnie od rzeczywistości.
Czyń swoje![]()
Zamek Książ (podziemia)
Do jakichkolwiek prac w zamku Książ broni Instytut geofizyki PAN i osoba związana z zamkiem ze względu na pochodzenie rodziny. Mimo, że badania georadarem i odwierty wykazały zamaskowane korytarze (potwierdzone również przez świadków po wojnie), blokują prace badawczo/odkrywcze nie mówiąc o zwiedzaniu. Aparatura która jest podobno bardzo czuła i wrażliwa na wilgoć okryta styropianem (w tunelach jest bardzo duża wilgotność) oraz instalacja do wyznaczania linii pionu (z rur PCV z marketu), nie sadzę, że jest to najlepsze miejsce na takie urządzenia. Moja opinia jest taka, specjalnie umieszczono tam Instytut geofizyki wraz ze swoją aparaturą aby nikt nie próbował odkryć tego co tam się znajduje, według mnie za zabetonowaną ścianą jest tunel kolejowy i ten nieszczęsny pociąg (który podobno zaginął). Nawet jeżeli nic tam nie ma, warto to zbadać i udostępnić zwiedzającym.
Ostatnio edytowane przez sabkon ; 26.11.12 o 16:13
Zapraszam na http://sabkon.blogspot.com/. Blog fotograficzny pokazujący znane i nieznane miejsca w Polsce i na świecie. Na blogu znajdziecie moje autorskie zdjęcia m.in. zamków, pałaców, muzeów, bunkrów, fortów, sztolni, tuneli, opuszczonych fabryk, cmentarzy oraz miejsc turystycznych. Prócz zdjęć każde miejsce zawiera wyczerpujący opis historyczny.
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Ostatnio edytowane przez sabkon ; 26.11.12 o 16:15
Jas się obejży film, to te nazwiska z czymś się kojarzą.
Państwowa Akadsemia Nauk w podziemiach zamku Książ i badają ruchy skorupy ziemskiej aparatem zamaskowanym w styropian. Do jakiego stopnia te pajace uważają, że Polacy to banda idiotów??????????
Nie przejmuj się kolego, u mnie masz wielki szacun za propagowanie historii i jej tajemnic.
Ostatnio edytowane przez BIKER ; 26.11.12 o 20:07
Mi też robiło się wesoło jak tego słuchałem, zwłaszcza ten styropian mnie rozbawiłśrednio rozgarnięty elektryk mógłby zainstalować o wiele lepsze systemy stabilizujące temperaturę wokół tego super "szwajcarskiego" przyrządu. Poza tym, nawet najmniej rozgarnięty magazynier wie że najlepiej opakowywać produkty styropianem bo on bardzo dobrze absorbuje wstrząsy, te same wstrząsy które sejsmograf powinien rejestrować.
Obecnie nawet średnio zamożne firmy stać na klimatyzowane serwerownie, PAN super przyrządy śfajcarskie , których notabene są ino 2 w Ejropie dogrzewa kawałkiem styropianu. Bravo!!!
Coś tu Panowie śmierdzi!!!![]()
E-520, 14-54II, 40-150, 35macro, Metz58, XZ-1, grip i takie tam...
Za nic nie podważę intencji sabkona co do tajemnic Dolnego Śląska. te filmy tylko utwierdziły mnie w przekonaniu, że intencje tych "badaczy" nieświeżo pachną. Ktoś tu chce coś zgarnąc dla siebie lub jakiejś kliki. Oni chyba myslą że Polacy to banda debili, którzy uwieżą we wszystko co im się wciśni tylko prawdziwi pasjonacie, zwłaszcza w cuchnący kit.
Czas być może pokaże (lub nie) czy coś z tych tajemnic wyjdzie na jaw. Będą to mogli stwierdzić tylko prawdziwi pasjonaci historii.
Kolego sabkon czyń dalej swoje, ja jeśli tylko będę mógł, z przyjemnością pojadę kiedyś do MRU i Książa, choćby po to by coś z daleka pofocić.
Szacun i pozdrowerki
Jeszcze co nieco o zamku Książ
Sabkon można rzec "Ty wariacie" ale w pozytywnym tego słowa znaczeniu![]()
Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ