Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 62

Wątek: Mój teścik - łódzki spacerek z mZD 17/1,8

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Odp: Mój teścik - łódzki spacerek z mZD 17/1,8

Cytat Zamieszczone przez osiem1984 Zobacz posta
    Raczej w kwestii tych dwóch rozważam. Generalnie posiadam ZD14-54II i mZD 12-50 i nimi głównie w podróży robię zdjęcia. Niemniej czasami przydałoby się szkiełko, którym np w ciemnym kościele, kaplicy, zaciemnionym budynku mógłbym zrobić fotkę. Dlatego też zastanawiam się nad wspomnianymi przez Was panasoniciem 20 i mZD17. Panasonic w testach wypada lepiej ale trochę gorszy kąt jak dla mnie no i AF szkoda, że nie tak szybki jak w 17. Z drugiej strony jeśli różnica w jakości zdjęć byłaby znikoma, niezauważalna, lub na tyle mała, że pomijalna to wtedy wybrałbym 17.
    W większości kościołów i kaplic da sie robić zdjęcia ZD 9-18 z jego f4.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Dla mnie Panas 20/1.7 to podstawowe szkło dla m4/3. Miałem, potem sprzedałem na rzecz, 25/1.4 i teraz wróciłem. Z wolnym AF to nie przesadzajmy, da się go używać, może nie do sportu ogólnie daje radę. 20mm to doskonała ogniskowa jak dla mnie - moje widzenie świata. Co do jakości obrazka to można powiedzieć tylko tyle że jest genialna. 25/1.4 jest może i genialniejsza ale i to szkło ma swoje wady, AF nie jest nic lepszy niż w 20. Co do Olka 17/1.8 się nie wypowiadam.

Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez thedoc Zobacz posta
    Dla mnie Panas 20/1.7 to podstawowe szkło dla m4/3.
    Znam to szkiełko, mam 17/1,8. Szczerze mówiąc zastanawiam się co i jak pozmieniać. Nie podjąłem jeszcze decyzji co sprzedać i co na co wymienić.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar Hom_er
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Znam to szkiełko, mam 17/1,8. Szczerze mówiąc zastanawiam się co i jak pozmieniać. Nie podjąłem jeszcze decyzji co sprzedać i co na co wymienić.
    i jak tam, decyzja podjęta które zostaje?
    Fiu fiu

Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Hom_er Zobacz posta
    i jak tam, decyzja podjęta które zostaje?
    Decyzja jest odroczona pewnie do końca pażdziernika.

| OlyJedi Awatar WUJEK MARO
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Obiektyw stworzony do fotografii ulicznej. Bardzo odpowiada mi ta ogniskowa. Z aparatem tworzy mały, nie rzucający się w oczy zestaw. W porównaniu z innymi stałkami Oly, jakie posiadam (60mm macro, 75mm), daje zdjęcia mniej ostre (co nie znaczy, że nieostre), ale klimatyczne. Bardzo fajnie radzi sobie pod światło, przyjemnie, delikatnie rozmywa drugi plan.

Ostatnio edytowane przez WUJEK MARO ; 11.09.14 o 21:57
    Full speed ahead!

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez WUJEK MARO Zobacz posta
    Obiektyw stworzony do fotografii ulicznej. Bardzo odpowiada mi ta ogniskowa. Z aparatem tworzy mały, nie rzucający się w oczy zestaw. W porównaniu z innymi stałkami Oly, jakie posiadam (60mm macro, 75mm), daje zdjęcia mniej ostre (co nie znaczy, że nieostre), ale klimatyczne. Bardzo fajnie radzi sobie pod światło, przyjemnie, delikatnie rozmywa drugi plan.

Lubię ten obiektyw. Co prawda po zakupie 12-40 poszedł trochę w odstawkę, ale ostatnio znowu częściej po niego sięgam.
    Zapraszam do albumu i galerii

| OlyJedi Awatar WUJEK MARO
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    Lubię ten obiektyw. Co prawda po zakupie 12-40 poszedł trochę w odstawkę, ale ostatnio znowu częściej po niego sięgam.
    To u mnie jest zupelnie odwrotna sytuacja
    Full speed ahead!

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    Z mojej statystyki używania ogniskowych na 12-40 wychodzi, że większość fotek robię w przedziale 17-25mm. Na podróżnicze pstrykanie 12-40 jest właściwie niezastąpiony, ale w Polsce częściej zabieram komplet 17mm1.8 i S60mm jakby przyszła ochota na portret.

| OlyJedi Awatar Careme
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    83
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    Z mojej statystyki używania ogniskowych na 12-40 wychodzi, że większość fotek robię w przedziale 17-25mm. Na podróżnicze pstrykanie 12-40 jest właściwie niezastąpiony, ale w Polsce częściej zabieram komplet 17mm1.8 i S60mm jakby przyszła ochota na portret.
    Kiedyś się nad tym zastanawiałem czy jest jakiś sposób (program?), który wertuje pliki i robi takie zestawienia. Te statystyki, o kt. wspominasz to 'ręczne' liczenie?
    XZ-2; O-MD E-M10, mZ: 9-18mm, 25mm, 45mm, 75-300mm | Moje fotki - zapraszam do oglądania, komentowania, krytyki.