Dla mnie Panas 20/1.7 to podstawowe szkło dla m4/3. Miałem, potem sprzedałem na rzecz, 25/1.4 i teraz wróciłem. Z wolnym AF to nie przesadzajmy, da się go używać, może nie do sportuogólnie daje radę. 20mm to doskonała ogniskowa jak dla mnie - moje widzenie świata. Co do jakości obrazka to można powiedzieć tylko tyle że jest genialna. 25/1.4 jest może i genialniejsza ale i to szkło ma swoje wady, AF nie jest nic lepszy niż w 20. Co do Olka 17/1.8 się nie wypowiadam.
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Obiektyw stworzony do fotografii ulicznej. Bardzo odpowiada mi ta ogniskowa. Z aparatem tworzy mały, nie rzucający się w oczy zestaw. W porównaniu z innymi stałkami Oly, jakie posiadam (60mm macro, 75mm), daje zdjęcia mniej ostre (co nie znaczy, że nieostre), ale klimatyczne. Bardzo fajnie radzi sobie pod światło, przyjemnie, delikatnie rozmywa drugi plan.
Ostatnio edytowane przez WUJEK MARO ; 11.09.14 o 21:57
Full speed ahead!
XZ-2; O-MD E-M10, mZ: 9-18mm, 25mm, 45mm, 75-300mm | Moje fotki - zapraszam do oglądania, komentowania, krytyki.