80-250 f4
80-250 f4
Lajka? Oni dają tylko czcionkę i śmieszny kształt osłony, wszystko inne zabierają (korekcję ac), dobrze, że - globalnie - LR4 rządzi (nawet w obecnej formule haraczu) i Adobe się stara wypuszczając swoje profile korekcyjne. Pomijam cenę bo 1.2 i OIS - JEŚLI BĘDZIE - obecne w wersji produkcyjnej to już zwiastuje niezłą wichurę w portfelu.
Byłoby fajnie gdyby naprawdę coś dali od siebie - brak mgiełki i ac (RT nie LR4) na f/1.2, ale wtedy cena pewnie zrównałaby się z 35-100X![]()
43/1.2 oczywiście byłoby zagrożone w czasie, mam Oly 45/1.8 - brakuje mu tylko światła a ci co patrzą na to szkiełko przez pryzmat ceny zapominają o super bokeh.
A 75? No cóż, gdyby ostrzył tak szybko* jak 12/2 w c-af w GH2 byłby szkłem idealnym a tak jest tylko :cenzura:-te.
PS. Jack, jakie to uczucie czytać takie wątki![]()
* - nie wgrywałem jeszcze nowego softu.
Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 13.11.12 o 09:14
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
Skoro można zrobić 75 1.8 to zrobienie zooma typu 12-50/60 2.8-4 też powinno być wykonalne. I na tak uniwersalne szkiełko cały czas czekam. 12-35 panasa jest trochę za krótkie.
Z całą pewnością jest wykonalne, ale taki obiektyw może być za duży dla obecnych mikroskopijnych korpusów (może za wyjątkiem OM-D). Generalnie im szerzej, tym szkło większe. Im dłużej, tym większe... Im jaśniej, tym większe... Już m.ZD 12-50 f/3,5-6,3 wygląda jak kitowy teleobiektyw. Nie liczyłbym na jaśniejszego zooma o tych ogniskowych. Zakres pewnie będzie krótszy, albo z jednej, albo z drugiej strony.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Cały czas mam jednak nadzieje że będzie to odpowiedz na 12-35 i 35-100 panasonica - czyli coś jasnego![]()
OM-D E-M5 (Black) + parę stałek
Olympus jest już w Sony, czyli będzie konkurował z Panasonikiem.Obstawiam cos ala 14-60 ze zmienym umiarkowanie jasnym swiatłem.
Ostatnio edytowane przez danmacz ; 13.11.12 o 12:13
E-3 z kitem,C-55, Canon T80 z kilkoma FD i AC oraz trochę antyków
Heh - jakie to życie jest przewrotne i jak bardo historia lubi się powtarzać - kiedyś ludzie chcieli jasnych stałek, to dostawali jasne zoomy. Teraz jak mają stałki, to się chce jasnych zoomów - byście się zdecydowali, bo Olympus trzecie mocowanie będzie musiał wprowadzić![]()
A tak bardziej na poważnie - obudźcie się i przestańcie śnić - nie można lekko w torbie i nieszczególnie lżej w portfelu. Kupcie sobie używane 14-54 II i bierzcie się za robienie zdjęć![]()
Pozdrawiam, Robert
Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
... a jest ... żółta łódź podwodna ....
Fuji ze swoim 18-55/2.8-4 pokazało, że można zrobić niewielki, jasny zoom. Do tego na większą matrycę.
Nie powinno być większego problemu ze szkłem w okolicach 12-40/2.8-4. 12-50 jest duży, bo ma większą skalę odwzorowania w makro niż inne kity. Jakby darowali sobie makro to pewnie byłby sporo krótszy.
Z drugiej strony jakby wzięli na warsztat 12-60/2.8-4, trochę go zmniejszyli i dali mu szybki AF z m4/3 to wielu byłoby bardziej niż zadowolonych.
Ale 18-55 Fuji to odpowiednik 14-42 w mikro 4/3. A gdzie tu jeszcze do 12-60?
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
A kto by się obraził na 14-42/2,8-4?![]()
Sprzętu więcej niż umiejętności. FF+APS-C=cokolwiek
"If you are looking for the perfect camera, it doesn’t exist and never will."