9 super , plusa zostawiam ,pozdr
9 super , plusa zostawiam ,pozdr
Obejrzałem wszystkie zdjęcia i w telegraficznym skrócie nieźle ogarniasz temat B&W. Będę tu chętnie zaglądał! pozdr
E-M10|20 1.7|45 1.8
E-510|14-42 3.5-5.6|40-150 4-5.6|Metz 48 AF-1
OM-2|24 2.8|35-70 4|50 1.8|135 3.5
Mój wątek | Moja Galeria | Flickr
Świetne zdjęcia. Gratuluje.
Edit: Komentarz odnosi się do dyskusji wydzielonej z tego wątku, a przeniesionej tu: https://forum.olympusclub.pl/threads...oświadczalnie
---
Piszecie o reakcjach skrajnych – niezadowolenie, agresja itp. Ja miałem na myśli podstawową reakcję fotografowanego – spojrzenie w obiektyw - nawiązanie kontaktu wzrokowego. Wg mnie całkowicie zmienia to odbiór zdjęcia (nie oceniam co jest lepsze, a co gorsze).
Mam np. takie ujęcie - mimo, że strzelałem z kolan zostałem przyłapany, ale w tym przypadku właśnie to spojrzenie w obiektyw, zadecydowało, że zdjęcie pozostawiłem.
12.
Diabolique – masz całkowitą rację że cyt. ”różnorodność punktów widzenia (jak również perspektyw) pozwoli ci dłużej zachować świeżość”. Tej różnorodności cały czas staram się uczyć.
Swoją drogą, może znacie jakieś sposoby, techniki fotografowania, aby „podejść ofiarę”niezauważonym lub zdążyć przed reakcją ?
Zapraszam do dzielenia się doświadczeniami.
Ostatnio edytowane przez hades ; 5.12.12 o 12:13 Powód: dopisek moda
Zgodnie z sugestiami dyskusje o fotografii ulicznej przeniosłem tu: https://forum.olympusclub.pl/threads...oświadczalnie
12 - wypas
Powtórzę mój przeniesiony wpis:
Bym zapomniał: @macieyW: 12 z metra bardzo mi się podoba![]()
Pozdr
Mi również zdjęcia się podobają - ciekawe, niebanalne ujęcia czerń&biel jako odzwierciedlenie czas&miejsce. Czekam na kolejne zdjęcia.
faktycznie to spojrzenie robi fotę, ale ja bym się nie odważyła strzelić![]()
Zawsze mnie zastanawia - dlaczego? Bo zabrałaby ci aparat? Pobiła? Wystawiła rachunek VAT? A patrzeć się nie boisz? A gdybyś wzięła netbooka i opisała ją słownie na fb, to by coś zmieniło?
A co do odwagi strzału, kolega jak widać też się nie odważył tylko ukradkiem coś z kolan kombinował
Niestety, ta bojaźń przed ludźmi najczęściej u początkujących fotografów ulicy przynosi skutek w postaci zdjęć żebraków, zalewających fora fotograficzne w ilościach hurtowych - na takie osoby odwagi wystarcza, bo nie zaprotestują. Potem się dorabia do tego ideologię pt. "chciałem zwrócić uwagę na problem..." itp. banialuki
Oczywiście nie odnosze tego personalnie do autora wątku. To ogólna refleksja. Zresztą piszę ją już w którymś z kolei wątku o fotografowaniu ludzi![]()