Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: Co lepiej wybrać FL50 czy FL36+30F1.4

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

Co lepiej wybrać FL50 czy FL36+30F1.4

Witajcie,

Zastanawiam się nad zakupem, który na dłuższy czas zablokuje możliwości rozwoju mojego zasobnika sprzętowego i chciałbym, by był on mozliwie jak najbardziej przemyślany. Jak już nie raz pisałem na forum zastnawiam się nad robieniem drobnych zleceń, żeby aparat trochę na siebie zapracował. Ponieważ przymierzam się do ślubów, bankietów itp, to naturalnym zakupem jest flash. I tu pojawia się problem - co lepiej kupić - FL50 i używać ją z KITami czy Sigmę 30F1.4 i doświetlać w razie potrzeby FL36?
    Kupno FL50 zapewniłoby mi ilość światła wystarczającą praktycznie we wszystkich warunkach. FL36 na pewno nie będzie tak mocna, ale używając przysłon 1.4-2 nie będę znowu potrzebował aż tak dużo światła i poza tym będę mógł robić więcej zdjęć w świetle zastanym

Bardzo bym prosił doświadczonych forumowiczów o opinie nt. obu rozwiązań - które lepiej sprawdzi się w praktyce?

Z góry dziękuję!
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    ślub to FL-50 + ZD 14-54m
    jasna stałka jest fajna... ale do ślubów stałka to czasami troche ciężko. Zreszta ladne swiatlo zastane to co innego niz dopalenie nawet słabą lampa....

pozdro
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kowal73
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    141
    Moja galeria
    a jak sobie poradzisz przy świetle 1,4 do 2 z GO przy ślubach, przecież będzie niesamowicie mała. Lepiej zastanów się nad FL-50 i 14 - 54. Nie będziesz mógł zganiać na sprzęt jak coś popsujesz.

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

BTW

no tez sie czasami zastanawiam co sie tak niektorzy podniecaja ta jasnością... jakby o GO zapominali (przy niektorych fotkach to ciezka sprawa). Ostanio fajny tekst przeczytałem ze fajny jest ZD 35mm macro ale przy 1:1 to szkoda ze nie jasniejszy :P
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

Re: BTW

Cytat Zamieszczone przez Jeronimo
    no tez sie czasami zastanawiam co sie tak niektorzy podniecaja ta jasnością... jakby o GO zapominali (przy niektorych fotkach to ciezka sprawa). Ostanio fajny tekst przeczytałem ze fajny jest ZD 35mm macro ale przy 1:1 to szkoda ze nie jasniejszy :P
    Póki co o 14-54 nie ma mowy - lampę muszę mieć tak czy inaczej i stąd te moje rozterki.
    O GO pomyślałem - przy F2 powinno być już rozsądnie, a poza tym zależy jak daleko znajduje się obiekt. Poza tym najczęściej najważniejszy jest pierwszy plan. Do szerokich ujęć i tak bylaby 14ka. Robiąc zdjęcia np. podczas składania przysięgi czy zakładania obrączek delikatnie przymknięte 30(60)mm IMHO powinno dać radę
    Pozdrawiam, Robert

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kowal73
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    141
    Moja galeria
    zrobisz jak uważasz ale z parametrów wynika że fl 36 zakres tylko do 11 m, może w ciemnych kościołach brakować.

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kowal73
    zrobisz jak uważasz ale z parametrów wynika że fl 36 zakres tylko do 11 m, może w ciemnych kościołach brakować.
    Hmmm ... to już jest jakiś argument
    Pozdrawiam, Robert

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabłudów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Witam serdecznie.

Daruj sobie 14-54 i jasniejsze, bo aby mieć wystarczającą GO i tak trzeba przymknąć do co najmniej 5,6. Kit w zupełności wystarczy. Za to FL-36 ma nieco za małą moc z jakimkolwiek dyfuzorem. Wystarcza na domowe, niewielkie wnętrza. Przy większych salach, czy kościołach robi się z tego całe nic i trzeba "strzelać" bezpośrednio. Wówczas efekt jest niezadowalający. Przy FL-50 też w dużej sali z dyfuzorem nie będzie idealnie, ale dostępna wielkość pomieszczenia znacznie się rozszerza.
    Pozdrawiam.

| OlyJedi Awatar suchy10
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Jesli lampa to tylko 50-tka, chyba ze lubisz się denerwować i pocić w czasie ładowania FL-36 do kolejnego strzału....a na slubach masz tylko jedną okazję na niektóre ujęcia. To jest mocny argument. Osobiscie nie pstrykałem za kasę slubu, ale pare imprez okolicznosciowych mam na koncie (głównie rodzienne) - mimo wszystko czasami z FL-36 brakowało szybkosci działania. Teraz mam 50-tke i juz mnie głowa nie boli

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez suchy10
    Jesli lampa to tylko 50-tka, chyba ze lubisz się denerwować i pocić w czasie ładowania FL-36 do kolejnego strzału....a na slubach masz tylko jedną okazję na niektóre ujęcia. To jest mocny argument. Osobiscie nie pstrykałem za kasę slubu, ale pare imprez okolicznosciowych mam na koncie (głównie rodzienne) - mimo wszystko czasami z FL-36 brakowało szybkosci działania. Teraz mam 50-tke i juz mnie głowa nie boli
    A nie wiecie czasami czy gdzieś nie można wypożyczyć sprzętu Olka tak jak jest z Sigmą?
    Z chęcią bym wypożyczył obie lampy i je trochę pomęczył
    Pozdrawiam, Robert